El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a l'Arc de Triomf de Barcelona

Missatge optimista de Salut sobre la cinquena onada: Ben aviat

El conseller, Josep Maria Argimon, ha admès aquest dimarts al Parlament que no esperava una explosió de contagis tan significativa, però ha assegurat que ja s'ha superat el pic de casos

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, s'ha tornat a pronunciar respecte de la situació epidemiològica actual un cop més. Si fa tan sols cinc dies el doctor feia autocrítica i lamentava que havia estat «un error» oferir tanta permissivitat als festivals i a l'oci nocturn, aquesta vegada ha volgut constatar que la tendència de les últimes setmanes s'està frenant. 

Argimon ha assegurat, en la sessió de control al Parlament d'aquest dimarts, que la cinquena onada està «de baixada» en termes de contagis, per la qual cosa espera tornar a la normalitat aviat. L'exdirector de CatSalut ha admès, una vegada més, que Salut no esperava aquesta tan anomenada explosió de casos, encara que si un petit repunt que —detalla— s'hauria controlat a mitjan mes de juliol. En concret, la velocitat de propagació ha superat els 2 punts, en alguns casos sobradament, fet que per a Argimon ha superat les previsions.

El 80% dels contagis han estat de la variant Delta

En aquest sentit, segons Argimon, fa vora una setmana que s'ha assolit el pic. En ell, dels milers de casos diaris declarats —inclús s'han fregat els 10.000 diaris, el dimarts 13 de juliol— un 80% han estat de la variant Delta. Si més no, «estem de baixada», ha insistit el conseller. Una situació lleugerament més controlada, que no es viu de manera «única i exclusiva» a Catalunya, segons el mateix doctor.

Fent un cop d'ull a les dades de les darreres jornades que extreu cada dia el departament de Salut, és cert que el nombre de contagis diaris ha disminuit. Des del dissabte dia 17, no s'han superat els 4.000 casos, excepte dels 7.533 del dilluns 19. La setmana anterior, el mínim de casos havia estat de 6.666. Cal tenir en compte, però, que s'han realitzat menys tests Covid-19, i que han passat encara pocs dies per extreure conclusions fermes. A més, tant les hospitalitzacions com els ingressos a les UCI segueixen incrementant-se.

Vox demana a Argimon la dimissió

L'oposició en la sessió de control ha estat ferma, especialment per part de Vox. El seu diputat, Antonio Gallego, ha demanat la dimissió del conseller Argimon, argumentant que «la seva negligència costa vides i arruïna moltes famílies». Gallego ha retret al Govern que es passés els mesos del principi de la pandèmia assegurant que «Espanya mata» i ara no hagi previst la nova onada. «Això no s'arregla reconeixent errors. En una empresa privada ja estaria al carrer, faci's un favor i dimiteixi», ha reclamat el polític.Eva Parera, diputada del Partit Popular de Catalunya i exmembre del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC) ha demanat a Argimon que incorpori el sistema privat al procés de vacunació, tal com es fa amb la grip, per tal de descongestionar l'atenció primària. El conseller li ha replicat que quan es va fer una crida a participar en la vacunació s'hi podien apuntar professionals de la pública i també de la privada. A més, Argimon ha afegit que si no es vacuna més és perquè no hi ha més dosis, i ha reconegut que la vacunació té ara un ritme una mica més baix.