Participants amb estelades a la manifestació de la Diada de Catalunya, l'11 de setembre del 2019

Canvi en les manifestacions a Catalunya pocs dies abans de l'Onze de Setembre

El Govern, a través d’un informe de l’Agència de Salut Pública, ha aprovat que hi hagi moviment a les concentracions amb algunes restriccions

La Generalitat de Catalunya ha presentat novetats pel que fa a les restriccions per la pandèmia de la Covid-19. Aquest matí la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, anunciava la fi de les restriccions que afecten els drets fonamentals dels ciutadans.

Una decisió que tindrà efecte immediat aquest divendres, 10 de setembre, i, principalment, són totes aquelles que necessitaven l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Un fet que provocarà l'eliminació de la limitació de màxim 10 persones en reunions socials. Una mesura recuperada durant l'estiu davant l'augment dràstic dels contagis durant la cinquena onada de la pandèmia. També representava la prohibició de menjar i beure a la via pública en grup. 

Després d'aquesta decisió, el Govern, a través d'un informe de l'Agència de Salut Pública, ha aprovat nous canvis. En concret, afecten directament a les manifestacions organitzades per l'Onze de Setembre.

Autoritzen manifestacions en moviment

Faltant pocs dies de la Diada de Catalunya, l'executiu català ha pres una ràpida decisió. Sobre la botzina, s'han aprovat canvis en els criteris reguladors del dret de reunió amb la finalitat de fer compatible el dret de manifestació amb la preservació del dret a la salut. 

En aquest sentit, s'elimina l'obligatorietat de fer concentracions estàtiques sense desplaçament de la capçalera ni de la resta d'assistents. Així com el tancament dels accessos al transport públic més propers. 

Una autorització que entrarà en vigor aquest divendres. Hores abans de la manifestació de l'ANC pel centre de Barcelona aquest Onze de Setembre. Dia que es preveu que es recorri els carrers de la capital catalans des de la plaça Urquinaona fins a l'Estació de França.

Tot i l'autorització per moure's durant les manifestacions, se segueix requerint un seguit de mesures per fer-les segures. En aquest sentit es demana una distància d'1,5 metres entre assistents, llevat que pertanyin a la mateixa bombolla de convivència. 

També es requereix mantenir un control d'aforament per adequar el nombre d'assistents al compliment de l'espai mínim per persona. L'informe fet per l'Agència de Salut Pública també demana limitar l'ús de pancartes o altres objectes compartits, així com mesures d'higiene, l'ús obligatori de la mascareta o fomentar l'ús de gels hidroalcohòlics.