Investigadors de la Vall d'Hebron

Investigadors de la Vall d'Hebron avancen en la cura del VIH

L'equip d'investigació ha descobert un fàrmac que destrueix les cèl·lules que reactiven el VIH

Investigadors de l'Hospital Vall d'Hebron han fet un gran pas per trobar la cura definitiva del VIH, que ara mateix és una malaltia incurable. L'equip d'investigació ha descobert un fàrmac que elimina les cèl·lules del reservori del VIH, és a dir, les cèl·lules que reactiven el virus i que no són destruïdes pel tractament retroviral. 

Actualment, el tractament que s'utilitza en pacients afectats per la sida és el tractament retroviral que, malgrat ser molt eficient, no permet combatre totalment la malaltia. Els fàrmacs actuals només afecten les cèl·lules que repliquen el virus, però no afecta el reservori del VIH, que són les cèl·lules infectades on el virus queda latent. El fàrmac descobert és capaç d'eliminar el VIH de les cèl·lules infectades perquè no el puguin replicar i així controlar la malaltia totalment. 

El fàrmac encara està en fase de prova i s'ha de perfeccionar

La investigadora del Grup de Malalties Infeccioses, María José Buzón, explica que «el nostre estudi ha aportat una molècula amb què poder atacar les cèl·lules reservori». Es tracta del fàrmac 'Rituximab', que s'utilitza en certs tractaments oncològics perquè també elimina les cèl·lules que reprodueixen el virus. De moment, aconsegueix destruir el 64% del reservori que emmagatzema la malaltia. 

Però el fàrmac encara està en fase de prova i no és aplicable a pacients, ja que també ataca cèl·lules sanes com els limfòcits que formen part del sistema immunitari. Buzón ha apuntat «ara l'hem de perfeccionar», el que ara necessiten trobar és «una combinació de dos fàrmacs, el que reactiva el virus latent i el que l'eliminarà».

Actualment hi ha 30.000 persones afectades pel VIH a Catalunya

La situació actual dels pacients afectats pel VIH és prendre entre una i tres pastilles diàries del tractament retroviral, ja que actualment és una infecció crònica. Tanmateix, segons el metge del Servei de Malalties Infeccioses de la Vall d'Hebron, Adrià Curran, el tractament retroviral és una solució «molt efectiva i segura».

Actualment hi ha 30.000 persones afectades pel VIH a Catalunya | Chicago Tribune

 

A Catalunya hi ha unes 30.000 persones afectades pel VIH i uns 600 casos nous cada any, un nombre que es manté estable i no disminueix. Segons Curran, els casos nous «no han disminuït tant com podríem esperar amb els nous tractaments que, de fet, permeten que quan un pacient es tracta no transmeti el virus». Pel que fa a l'Estat Espanyol, hi ha unes 130.000 persones que viuen amb el VIH i 3.400 diagnòstics anuals.

També et pot interessar...