Una dona agafant un certificat covid.

Primers efectes del passaport covid en la campanya de vacunació

El departament de Salut ha explicat que l'obligatorietat del certificat per poder accedir a activitats d'oci ha fet augmentar les dosis administrades en l'última setmana

El passaport covid continua generant controvèrsia. Més enllà de defensors i detractors de la mesura, l'aplicació i posterior suspensió de l'aplicació del certificat per accedir a certes activitats d'oci ha marcat la setmana. El col·lapse del portal La Meva Salut ha obligat al Govern de la Generalitat a frenar l'obligació de presentar aquest document per accedir a bars, restaurants, gimnasos o residències.

A l'espera de veure quin és el pròxim moviment de l'executiu català al respecte, aquest dissabte el departament de Salut s'ha pronunciat sobre el certificat covid. Ho ha fet mitjançant la secretària de Salut Pública, la doctora Carmen Cabezas, en una entrevista a RAC1. En aquesta entrevista, també ha parlat de l'amenaça que representa la nova variant de la Covid-19 que s'ha detectat a Sud-àfrica i que ja ha arribat a Europa.

Augment dràstic de les vacunacions

Tot i que finalment s'ha ajornat la mesura d'obligar a presentar el passaport covid per accedir a bars, restaurants, gimnasos i residències, la intenció d'ampliar la mesura ja ha tingut efectes positius en la campanya de vacunació contra el coronavirus. I és que, tal com ha explicat Cabezas, han augmentat dràsticament les dosis de la vacuna administrades en els últims dies.

Concretament, aquesta setmana l'administració de primeres dosis ha augmentat un 64% respecte a les xifres de la setmana anterior. Entre dilluns i divendres s'han administrat 21.00 dosis, una xifra molt més alta que les 13.000 que es van administrar la setmana anterior.

L'augment en les segones dosis encara és més destacat, passant de 20.500 a 37.000 d'una setmana a l'altre. Això representa un increment de gairebé el 80%, segons ha explicat la secretària de Salut Pública. 

Problemes amb el passaport covid

Cabezas també ha admès que «no vam pensar que tanta gent no el tenia baixat». I és que, tot i que fa mesos que es pot descarregar el document i que s'havien comptabilitat fins a 9 milions de descàrregues, en els últims dies molta gent va optar per descarregar-lo a última hora. En concret, en els últims 4 dies Salut ha notificat la descàrrega de 913.000 certificats, 346.000 dels quals durant el divendres.

Serà dilluns vinent quan el departament de Salut anunciarà quina serà la data en la qual es reactivarà l'obligatorietat del passaport covid en les activitats esmentades anteriorment.