El departament de Salut va fer públics aquest dimecres els resultats d'un estudi coordinat per l'Agència de Salut Pública, que ha analitzat l'impacte, traduït en contagis, dels festivals celebrats el mes de juliol. En plena cinquena onada, especialment el festival Cruïlla, es van celebrar tant aquest festival com el Canet Rock i el Vida. Salut va revelar aquest dimecres que es van produir 2.279 contagis entre els assistents als festivals durant els catorze dies posteriors, 842 més dels que s'esperava. Aquest dijous, els festivals han respost.
Encara que Salut considera que no van ser «supertransmissors», sí que assumeix que van tenir «un paper» en l'expansió del virus. No obstant això, cal emmarcar les xifres, gairebé 2.300 casos, en una situació de relaxació de les restriccions i d'un gran nombre de festes i esdeveniments. I no només això, cal contextualitzar els 800 casos dins els 140.000 que es van diagnosticar entre l'1 i el 24 de juliol, tal com ha assenyalat Oriol Mitjà.
Oriol Mitjà contextualitza i treu ferro a la contribució dels festivals a l'expansió del virus
En aquest sentit, l'epidemiòleg ha tret ferro en un fil de piulades a l'impacte que van causar els festivals. Considera que la contribució va ser «insignificant»: tan sols 800 casos són atribuïbles als festivals, i no pas els 2.379, ja que ja se n'esperaven poc més de 1.400. A més, 50.000 persones, les que van anar als festivals, són una petita part de la població, segons l'expert.
Per tot plegat, deixant de banda alguns matisos, Mitjà considera que tenint en compte els 500 casos positius detectats a l'exterior dels festivals —que van prevenir 2.000 infeccions—, «se'n van prevenir gairebé tants com els que es van causar». Així, amb tot, encara que els festivals «no són innocus, el nombre absolut de casos va ser tan petit que és acceptable fer els festivals, des del punt de vista del control de la infecció, si la situació epidemiològica és bona». Aquesta és la postura de Mitjà, que no es podrà titllar de subjectiva.
Els tres festivals critiquen que les dades «no són vàlides»
En aquest sentit, els tuits d'Oriol Mitjà han estat els de qualcú que vol situar al centre del debat la situació real i les dades que millor poden reflectir l'afectació dels festivals. Lleugerament diferents, més viscerals i crítiques, han estat algunes de les respostes dels directors dels festivals Cruïlla, Vida i Canet Rock. Els tres festivals han coincidit que les dades que es desprenen de l'estudi «no són vàlides».
La directora del Canet Rock, Gemma Recoder, així com el responsable del Vida, també han afirmat que les dades no li semblen rigoroses i ha demanat que s'expliquin millor, ja que han generat confusió. A més, ha volgut recordar que en el moment de celebració dels festivals es detectaven 8.000 casos diaris, per la qual cosa els detectats en el seu recinte han estat «un percentatge molt baix».
Els tres esdeveniments asseguren que van treballar tal com es va acordar en les reunions dels departaments implicats, Cultura, Salut i Interior. Per això, creuen que s'està criminalitzant «un sector que fa divuit mesos que està tancat». El més crític ha estat Jordi Herreruela, representant del Cruïlla, festival que es va permetre celebrar quan les dades ja estaven disparades.
El Cruïlla critica que les dades són una «fotografia distorsionada»
Herreruela ha assegurat que està «emprenyat» amb la conselleria i ha considerat que les dades «són una fotografia distorsionada que no podem acceptar com si fos bona i que ens indigna». En aquesta línia, el director del Cruïlla ha apuntat que si s'analitzés la diferència de casos en qualsevol altra activitat, els resultats que se'n desprendrien serien «iguals o pitjors».
Herreruela ha posat com a exemple sortir a sopar o agafar el transport públic. Per això, ha remarcat que la música en viu «no ha provocat cap de les cinc onades», però ha criticat que no es volen assumir riscos perquè el seu no es considera un sector essencial. Sigui com sigui, els festivals han assumit que es van celebrar a l'inici de la cinquena onada, un moment dolent en termes epidemiològics i «que ens va agafar per sorpresa a tots».
L'autocrítica se centra en el mal funcionament dels tests d'antígens
L'autocrítica dels festivals s'ha centrat en el mal funcionament dels tests d'antígens i el dispositiu per detectar casos de Covid-19 abans d'accedir als recintes. Gemma Recoder, directora del Canet Rock, ha deixat clar que «cap persona va entrar amb una prova positiva», tal com s'havia assegurat, encara que «hi ha qui ho va intentar». Jordi Herreruela ha lamentat, defugint certa responsabilitat, que se'ls va posar la pressió d'haver de detectar els casos de manera inequívoca, fet que implicava un risc d'error humà. Per això ha demanat que els tests es facin a les farmàcies.