Els festivals de música multitudinaris celebrats a principis de juliol a Canet de Mar, Vilanova i la Geltrú i Barcelona, el Canet Rock, el Vida i el Cruïlla, respectivament, van ser focus de contagis que van accentuar l'augment de casos que ja es vivia des de finals del mes de juny. Aquest dimecres, el departament de Salut ha fet una roda de premsa en què, a banda de referir-se a la vacunació de dones embarassades i d'adolescents, ha anunciat que en els tres festivals es van contagiar del coronavirus més de 2.000 persones.
En concret, 2.279 persones que van assistir a algun dels concerts van resultar positives de Covid durant els catorze dies posteriors als festivals. En paral·lel, s'ha pogut saber que els assistents als tres festivals van tenir entre 1,35 i 2,6 més de possibilitats de contagiar-se de la Covid-19 respecte de la població que no hi va anar. Aquests són els resultats més destacats d'un estudi coordinat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya.
L'estudi ha seguit el procediment utilitzat per a les eleccions autonòmiques
Aquest estudi s'ha fet seguint el procediment utilitzat per a les eleccions al Parlament de Catalunya del mes de febrer. És a dir, s'ha comparat el públic assistent, prop de 50.000 persones, amb un grup control, format per persones que no van assistir als festivals i que comparteixen edat, sexe, zona de residència i estat immunitari. De les 49.570 persones estudiades, hi va haver 842 contagis més que en el grup de control.
Els contagis varien en funció de cada certamen. En el Vida el cribratge va ser el menys efectiu i l'increment de casos es va situar en el 2,4. Al Canet Rock, que aplegava 22.000 assistents, els testos d'antígens van impedir l'entrada de contagiats i el risc global es va fixar en l'1,8. Mentrestant, el Cruïlla, el més multitudinari —vora 60.000 assistents en tres dies— té el risc més baix, l'1,5, amb el cribratge més efectiu de tots tres.
Precisament, el Canet Rock va ser el festival que més positius va registrar: 956. Al Cruïlla se'n van detectar 857 casos, i al Vida, 466. Tots tres festivals es van celebrar en ple repunt de casos, sota el paraigua d'un estudi científic que obligava tots els assistents a passar un test d'antígens i a portar mascareta, tot i celebrar-se a l'aire lliure.
Salut assumeix que els festivals van tenir un «paper» en la transmissió del virus
En aquest sentit, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va admetre el dia 16 de juliol, pocs dies després que se celebressin els festivals, que havia estat «un error» permetre'ls. Les dades aleshores mostraven que la franja de gent jove era la més afectada, i precisament els joves van ser majoria en aquests certàmens. El conseller assumia que amb aquesta permissivitat es donava un missatge contradictori, però deixava clar que les dades preliminars no mostraven que els festivals haguessin tingut un gran impacte.
Aquest dimecres, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha analitzat aquest impacte amb més distància i menys temperatura. Ha advertit que els festivals es van celebrar en un període de deu dies de juliol, una circumstància que no en permet una «avaluació intermitja». Cabezas ha reconegut que els festivals van tenir un «paper» en la transmissió del coronavirus, juntament amb «altres aspectes que també hi han influït», com la variant Delta o el final de curs.
«És complex d'explicar, però la realitat és complexa», ha admès crípticament la responsable. En aquest sentit, però, ha volgut deixar clar que els festivals no es consideren esdeveniments «supertransmissors». Però així mateix, la secretària ha assenyalat que «a posteriori les coses sempre coses són més senzilles», i s'ha referit a la prohibició actual de fer festivals amb el públic dempeus.