Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà d'un adolescent rebent la vacuna a Manresa.

Salut explica per què vacuna els nens a partir dels 12: «Els estudis sobre els efectes..»

Els objectius de la decisió, més enllà del fet que hi ha un excedent de vacunes, són aconseguir més immunitat de grup i facilitar una represa de l'activitat escolar més segura

Les últimes setmanes el ritme de vacunació  s'ha alentit i la conselleria de Salut està fent mans i mànigues perquè el màxim nombre possible de població s'immunitzi. Alhora, mentre se segueix vacunant la població jove, es prioritzen grups de població que fins ara no ho havien estat. És el cas de les embarassades, que ara es consideren una «prioritat claríssima» perquè són més vulnerables a la severitat de la Covid-19.

Però aquest mateix dimecres també s'ha obert la vacunació per als menors d'entre dotze i quinze anys. Són un total de 300.000 persones, a Catalunya, i l'objectiu és que comencin el curs escolar amb un percentatge molt elevat d'immunització per aconseguir la benaurada immunitat de grup i per fer més segura l'educació secundària. Per poder-se vacunar, cal haver complert els dotze anys i anar acompanyats dels seus progenitors o tutor legal. 

La notícia, en concret, la va fer pública aquest dimarts el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El maresmenc argumentava que cal fer un pas endavant per una franja de població que «ha patit especialment els efectes de la pandèmia, sobretot les restriccions que limitaven l'activitat social». Sobretot, però, Aragonès es referia a la necessitat de facilitar el bon funcionament dels centres educatius de secundària, batxillerat i formació professional.

Sigui com sigui, aquest dimecres, en què ja és oberta la possibilitat de demanar cita prèvia per a vacunar-se, diverses autoritats sanitàries han justificat la decisió. En una roda de premsa gairebé «monogràfica» sobre vacunació i embaràs, segons el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ell i Carmen Cabezas, secretària de Salut Pública de la Generalitat, han argumentat l'obertura de la vacunació tant a dones embarassades com a adolescents d'entre dotze i quinze anys.

Vacunar els adolescents per aconseguir més immunitat de grup

Si bé és cert, tal com s'han qüestionat alguns periodistes, que la decisió de vacunar aquest col·lectiu està envoltada del dubte que s'hagi pres perquè hi ha un excedent d'estoc  de vacunes, Cabezas ha argumentat els criteris seguits. Segons la secretària de Salut Pública, cal aconseguir un percentatge de cobertura ampli, de vora del 85%, que implica vacunar aquesta franja de població. En paral·lel, Cabezas ha destacat que cal protegir el màxim possible l'entorn escolar i els centres educatius.

«Tenim la necessitat d'assolir la immunitat global», ha assegurat la responsable, referint-se a la voluntat d'arribar al «màxim nombre de població». A més, ha admès que «no volem que quedin cites lliures i vacunes per posar, per això hem obert la franja d'edat de dotze a quinze anys». De fet, en aquest sentit, ha explicat que «hi ha estudis  sobre l'efecte en els adolescents i són positius». 

L'objectiu: immunitzar la franja d'edat per a l'inici del curs

De fet, l'Agència Europea de Medicaments va autoritzar, al maig, el subministrament de Pfizer a menors, i aquest juliol, el de Moderna. A mitjan mes de juny, la Comissió de Salut Pública del Ministeri de Sanitat del Govern espanyol va aprovar l'obertura de la vacunació fins als dotze anys, amb la intenció que se solapés amb la resta de franges d'edat i amb la possibilitat que cada comunitat autònoma comencés el procés tan bon punt fos possible.

En aquest sentit, ja al mes de maig el Govern català  preveia vacunar els joves d'entre dotze i setze anys abans no comencés el curs o al principi d'aquest. En el mateix context de necessitat de respondre a l'evolució epidemiològica i de reduir la propagació tan concentrada entre el jovent, Salut  va prémer l'accelerador el mes de juny. Davant l'empitjorament de les dades arran de la variant delta, es va obrir la vacunació per a totes les persones de més de setze anys.



Ara, a partir d'aquest dimecres, la vacunació estarà oberta per a tots els col·lectius que, d'entrada, havien de rebre la vacuna. D'aquesta manera, tots els centres de secundària, batxillerat i Formació Professional, podran tenir els alumnes amb la dosi rebuda des de l'inici del curs. Actualment, el 64,8%  de la població catalana està vacunada amb almenys una dosi de la vacuna, mentre que un 58% ja té la pauta completa de la vacunació.

Experts valoren els motius i els criteris per obrir la vacunació per als adolescents

La televisió pública catalana ha conversat amb alguns experts en malalties infeccioses. Algunes d'aquestes veus reconeixen a TV3 que no se cerca el benefici individual com a prioritat, ja que és menor. Consideren que no es tracta d'un grup de molt risc, i creuen que allò que ha motivat la decisió és l'excedent de vacunes i la possibilitat d'ampliar el marge de vacunats. 

Pere Soler, cap de Malalties Infeccioses Pediàtriques de l'Hospital Vall d'Hebron, es pregunta si «els vacunem per protegir-los a ells o els vacunem per seguir sumant a la immunitat de grup». El benefici que se'ls aporta, en aquest sentit, és molt reduït, perquè el virus no afecta de manera molt greu en aquestes edats. Pel que fa a la virulència dels efectes secundaris, Soler és prudent: «no hi ha res que faci pensar que aquests nanos puguin tenir més complicacions que les que han tingut els adults».

Pepe Serrano, pediatre de l'Equip Territorial del Garraf, partidari de la vacunació de tota la població, opina que «si poguéssim vacunar tothom podríem erradicar aquest virus». Compara la situació amb la vacuna contra la verola o la pòlio: «Com més gent vacunada, més probabilitats tenim de posar fi a això», afirma.