Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla obert de diversos grups de joves al Parc de la Ciutadella de Barcelona

Salut anuncia una estratègia de cribratges massius amb l'objectiu de «sortir al carrer a buscar el virus»

A les farmàcies també es faran PCR d'automostra

El Departament de Salut ha anunciat aquest divendres una estratègia de cribratge massiu amb PCR d'automostra a les farmàcies i amb la incorporació de 500 rastrejadors més (arribant als 3.000). La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que la intenció és «anar a buscar el virus» amb cribratges comunitaris, intensius, en zones d'alta incidència però també en llocs estratègics amb unitats mòbils i temporals. A les farmàcies es faran PCR d'automostra.

A banda dels cribratges comunitaris, també es preveu fer-ne als col·lectius vulnerables, com ara a les residències, i també en entorns específics, com ara el laboral, a través de les entitats esportives i també al món sanitari. Per tot plegat, una nova estratègia després «d'aconseguir l'objectiu d'aturar la corba de la segona onada i doblegar-la», tal com ha indicat Vergés. Malgrat això, la consellera ha advertit que «no podem abaixar la guàrdia» i ha recordat que tot allò que va més enllà de la nostra bombolla de convivència s'ha de fer amb les mesures corresponents de seguretat i higiene.

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha destacat que «en aquests moments la corba està anant en una bona direcció» i que el nombre de proves PCR que es realitzen ha baixat «perquè hi ha menys casos, menys persones que van als centres sanitaris». A més, ha recordat que també està disminuint el percentatge de positivitat. Per tant, segons Argimon, «hem de sortir més al carrer i iniciar més cribratges».

Els cribratges comunitaris de les farmàcies amb proves PCR d'automostra començaran aproximadament en un mes i es faran, inicialment, a persones de 50 anys o més.«A la farmàcia recollim un kit, fem mostra a casa i el tornem a portar. No caldrà cap permís», ha assenyalat Argimon. D'aquesta manera, el procediment serà similar al de les proves que es fan per diagnòstic per exemple el càncer de còlon, és a dir, el ciutadà rebrà una carta en què se'l convida a fer-se la prova.

A partir d'aquí, si vol participar-hi, podrà recollir el paquet per fer-se la prova, un frotis nasal, i retornar-la a l'establiment. Posteriorment, el resultat es podrà consultar a través del portal 'La Meva Salut' després de 48 hores. El secretari de Salut Pública ha explicat que ja s'han mantingut converses amb el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i que només s'ha de traslladar l'acord a les farmàcies per veure quantes s'hi volen adherir.

Dels cribratges comunitaris a les residències, Salut ha anunciat que en el cas dels professionals es passarà d'una freqüència de proves cada dues o tres setmanes a fer un cribratge a la setmana. La mesura també s'aplicarà als residents per detectar els casos asimptomàtics. Pel que fa als entorns específics com els clubs esportius, s'adreçaran especialment a la gent més jove. Segons Argimon, el món de l'esport pot ser un bon espai per interpel·lar el col·lectiu, dels 18 als 30 anys, que justament té la taxa d'incidència més alta.

 

Salut afirma que és «aviat» per parlar de flexibilitzar el toc de queda per Nadal o Cap d'Any

En aquest sentit, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha indicat que es recuperarà aquesta estratègia amb l'objectiu «d'anar a buscar el virus abans que vingui». En declaracions a una entrevista a 'TV3' ha explicat que s'està en diàleg amb les patronals per tal d'assolir una «estratègia conjunta» i sectoritzada per fer aquests cribratges. A més, també ha afirmat que és «aviat» per parlar de flexibilitzar el toc de queda per Nadal o Cap d'Any.