Continua el serial a les carreteres d'alta capacitat catalanes arran de la finalització de la concessió a Abertis de les autopistes. Amb la gratuïtat de diverses autopistes, els caps de setmana, especialment el diumenge, s'han generat retencions quilomètriques que han fet que el Govern prengui mesures per mitigar-les, algunes de les quals han resultat polèmiques, com la prohibició de circulació per l'AP-7 als camions els diumenges.
Després d'aquest anunci, que ha tingut la resposta de les associacions de transportistes de mercaderies, el Servei Català de Trànsit ha fet pública una lleugera modificació en aquesta mesura i l'aplicació d'una altra, també durant el mes de setembre, d'entrada. D'una banda, es prohibeix als camions de més de 7,5 hores per l'AP-7 entre les cinc de la tarda i les deu de la nit del diumenge. De l'altra, s'obrirà un carril addicional a l'autopista nord de Sant Celoni a la Roca del Vallès i a l'AP-7 sud de Vilafranca del Penedès a Martorell.
L'anunci l'ha fet el director de Trànsit, Ramon Lamiel, que ha argumentat que es volen evitar les cues quilòmetriques. I és que Trànsit preveu que aquest cap de setmana, coincidint amb la Diada nacional, prop d'uns 425.000 vehicles sortiran des de l'àrea metropolitana de Barcelona entre les tres del migdia d'aquest divendres 10 i les tres de dissabte 11. Pel que fa a la tornada, preveu que entre les de dotze a dotze hores de diumenge 12 es mobilitzin al voltant de 265.000 vehicles.
Carrils addicionals a l'AP-7 i senyalització per a evitar «l'efecte acordió»
Així, el Servei Català de Trànsit obrirà un carril addicional en aquests dos trams de l'AP-7, de Sant Celoni a la Roca del Vallès i de Vilafranca del Penedès a Martorell per reduir les cues en l'operació tornada d'aquest cap de setmana, que, a més, precedeix l'inici del curs escolar. Els carrils se situaran en sentit contrari a l'autopista i se sumaran al que és habitual a la C-32 sud a Castelldefels.
En els panells de missatgeria variable es publicaran recomanacions de velocitat per circular pels peatges sense barreres a trenta quilòmetres per hora. A peu de carretera també s'indicarà la disminució esgraonada de la velocitat abans d'arribar a les cabines, per tal que els vehicles no redueixin la velocitat bruscament i el trànsit sigui fluid. La idea és intentar evitar «l'efecte acordió», segons ha exposat Lamiel en una atenció als mitjans de comunicació aquest divendres sobre les mesures que s'aplicaran.
La prohibició de circular als camions es fa per fluïdesa i seguretat
L'altra mesura, ja anunciada, s'ha perfilat aquest mateix divendres. Es prohibeix la circulació dels vehicles pesants, de més de set tones i mitja, a l'AP-7 al tram habitual entre Maçanet de la Selva i l'Hospitalet de l'Infant tots els diumenges de setembre, també entre les cinc de la tarda i les deu de la nit. Per això, s'habilitaran nous emplaçaments provisionals perquè aparquin els vehicles i per als camions de menys tonatge, s'habilitarà un vial segregat a la dreta qeue impedirà fer avançaments.
Segons ha explicat el cap de la Divisió de Trànsit dels Mossos d'Esquadra, l'inspector Andreu González, aquesta restricció vol augmentar, a part de la fluïdesa del trànsit, la seguretat a l'hora de situar el carril addicional per als turismes en sentit contrari. L'inspector ha assenyalat que hi ha alternatives a l'AP-7, i el director de Trànsit ha demanat «comprensió» als transportistes, després de les queixes de les associacions del sector davant d'aquesta prohibició.
Trànsit obrirà més cabines de peatge
Una altra novetat d'aquest cap de setmana és que hi haurà més cabines de peatge obertes a l'AP-7 respecte a l'anterior. En concret, se n'obriran onze a la Roca en direcció a Barcelona i vuit a Martorell. El cap de setmana passat es van obrir cinc vials. Lamiel ha explicat que no es poden obrir masses vials per seguretat a l'hora d'incorporar-se als carrils de circulació. Pel que fa a la mobilitat dels dies feiners, s'apropa a la del 2019, tan sols un 3% per sota.
Lamiel ha explicat que en els primers dies de setembre, des de l'aixecament dels peatges, han detectat un traspàs de trànsit a vies que abans eren de pagament i que són més segures, cosa que els fa confiar en una reducció de l'accidentalitat. En aquest sentit, ha posat l'exemple de la C-17 a Parets del Vallès, amb un traspàs a la C-33, on ha augmentat el trànsit al voltant d'un 40%.