El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, amb l'alcaldessa de Canet de Mar, Blanca Arbell, a la sortida de l'Escola Turó del Drac

Novetats en el cas de l'escola obligada a fer el 25% de classes en castellà: «Deu dies»

El TSJC demana un informe al Departament d'Educació sobre el compliment de les mesures cautelars decretades a l'Escola Turó del Drac de Canet

Nou moviment del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que aquest divendres ha requerit al Departament d'Educació que informi sobre les mesures adoptades per fer complir les mesures cautelars que obliguen a impartir un 25% de la docència en castellà en una classe de P-5 de l'Escola Turó del Drac de Canet de Mar, tal com va demanar la família d'un alumne de P-5.

En aquest sentit, el magistrat ha marcat un termini de deu dies perquè la Generalitat presenti un informe que reculli les mesures adoptades per tal de complir les mesures cautelars dictades pel tribunal. Així mateix, en la providència que ha dictat aquest divendres, el TSJC ha demanat al Departament d'Educació i al centre educatiu que preservin la intimitat del menor. 

El magistrat del TSJC assenyala en el seu escrit que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray i el director del centre han de vetllar per «preservar la protecció i la intimitat del menor» i dels seus familiars, «així com la normal convivència i el pacífic desplegament de l'entorn educatiu». Aquesta providència pot ser recorreguda.

Gonzàlez Cambray critica la decisió del TSJC

Aquest dijous, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray va visitar l'Escola Turó del Drac, criticant la decisió del TSJC i traslladant el suport del Govern a la comunitat educativa. En aquest sentit, Cambray va lamentar que un jutge, «des del desconeixement de la realitat lingüística prengui decisions pedagògiques» i «apliqui percentatges» en l'aprenentatge de les llengües.

Per la seva banda, les famílies del centre assumeixen amb resignació la mesura. La presidenta de l'AMPA de l'escola, Mònica Ruz, ha assenyalat que «el model no s'hauria de trencar per un interès particular». El Govern i la comunitat educativa van coincidir que la immersió lingüística és «un model d'èxit», alhora que han lamentat que es donin casos com el del Turó del Drac.

La Fiscalia investiga amenaces a la família que va demanar més classes en castellà

D'altra banda, segons ha avançat el diari 'El Mundo' i han confirmat fonts judicials a l'ACN, la Fiscalia Provincial de Barcelona ha obert diligències per investigar missatges difosos a través de les xarxes socials contra la família del nen de cinc anys que va demanar més classes en castellà al TSJC.

Alguns perfils, entre ells el de l'exprofessor de la UAB, Jaume Fàbrega, instaven a apedregar la casa de la família del nen o aïllar el menor a l'escola. La denúncia davant la justícia ha estat presentada per l'associació Hablamos Español i per Vox.