Les Rambles de Barcelona durant el toc de queda

El TSJC prorroga el toc de queda una setmana més

El tribunal considera ben argumentada la defensa de la Generalitat que cal mantenir les restriccions per frenar el virus | Del 24 fins al 30 de juliol, seran 165 els municipis afectats, encara que la llista pot variar

Migdia atrafegat, amb diverses novetats respecte de les restriccions sanitàries, aquest dijous 22 de juliol. Vora les dues del migdia ha finalitzat la roda de premsa en què la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, juntament amb els consellers de Salut i Interior, Argimon i Elena, han anunciat que es mantindria durant tot l'estiu les restriccions vigents: la restricció de les reunions socials a deu persones i el límit horari de les 00.30 hores. Gairebé simultàniament, el TSJC s'ha pronunciat sobre el toc de queda.

Doncs bé, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha anunciat que accepta la petició de la Generalitat de prorrogar durant set dies més el confinament nocturn. La sala contenciosa-administrativa considera que la Generalitat ha argumentat correctament la necessitat de mantenir les restriccions per tal de contenir l'onada de contagis, que es tradueix, cada vegada més, en l'hospitalització de més pacients. Aquest dijous hi ha ingressades 1.938 persones, 440 d'ells en estat crític.

La segona setmana de confinament nocturn, del 24 fins al 30 de juny

En aquest cas, tal com va anunciar el govern fa uns dies, s'afegeixen vint poblacions més a la llista, i en surten setze. D'aquesta manera, en la segona setmana de confinament nocturn, que s'allargarà del 24 fins al 30 de juny, seran 165 els municipis afectats pel confinament nocturn d'una a sis de la matinada. La llista definitiva de municipis afectats es publicarà en les properes hores al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i encara podria variar.

Sigui com sigui, el criteri per a sotmetre les localitats de més de 5.000 habitants al confinament nocturn continua sent la incidència acumulada a set dies de més de 400 casos per 100.000 habitants. Josep Maria Argimon, en aquest sentit, ha recordat en la roda de premsa d'aquest migdia la necessitat de considerar que la incidència hagi estat superior al mínim establert al llarg d'una setmana sencera. De fet, el conseller ha insistit en la necessitat d'actuar amb cautela, ja que ha recordat que «s'estan restringint drets fonamentals».

Impossible pronosticar la durada del toc de queda, però tot apunta que s'allargarà el mes d'agost

L'executiu preveu demanar encara més pròrrogues per mirar de reconduir la situació de la pandèmia a Catalunya, que sembla que no té aturador. En aquest sentit, no es poden pronosticar dates amb seguretat. Tot i això, aquest dilluns Josep Maria Argimon va assegurar a la Cadena SER que calen «més d'una, dues i tres setmanes per baixar la incidència actual». «Veurem [si s'allarga el confinament], encara és prematur. Serà necessari continuar durant un temps», concloïa el conseller de Salut.

Els municipis que entren i surten de la llista dels afectats pel toc de queda

Encara que la llista no és definitiva, els canvis que ha fet la Generalitat mostren que el toc de queda que començarà aquest divendres a la matinada s'amplia a quatre pobles més respecte del que encara és vigent. Surten setze municipis de la llista i n'entren una vintena. Diverses capitals, entre elles Lleida, l'única capital de demarcació que se salvava, passen pel sedàs.

A més, s'aplicarà el confinament nocturn a altres capitals de comarca com Igualada (Anoia), El Vendrell (Baix Penedès), La Bisbal d'Empordà (Baix Empordà), Tàrrega (Urgell) i Mollerussa (Pla d'Urgell). Per primera vegada, a més, hi entren dos municipis de l'Alt Empordà: Roses i Vilafant. També hi entren l'Ametlla de Mar (Baix Ebre), Gelida (Alt Penedès), Mont-roig del Camp (Baix Camp), Maçanet de la Selva i Sils (La Selva), Sallent (Bages), Salt (Gironès), Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i Ulldecona (Montsià).

Solsona, capital de comarca, en canvi, és una de les setze localitats que surten de la nova proposta de toc de queda del govern. A més, en surten Abrera (Baix Llobregat), Alpicat (Segrià), Altafulla (Tarragonès), Anglès i Sant Hilari Sacalm (La Selva), Centelles (Osona), Deltebre (Baix Ebre), Esparreguera (Baix Llobregat), La Garriga, Sant Celoni, l'Ametlla del Vallès i Santa Eulàlia de Ronçana (Vallès Oriental), Sant Sadurní d'Anoia i Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), Vilanova del Camí (Anoia) i Ullastrell (Vallès Occidental).