La Portaveu del Govern, Patrícia Plaja, parlant des d'un faristol de la Generalitat

Adéu festes: Prohibeixen durant tot l'estiu les trobades de més de 10 persones

El Govern català allarga durant tot l'estiu, també, la restricció horària per a establiments i activitats a les 00.30 hores | En paral·lel, el TSJC ha acceptat aquest migdia prorrogar set dies més el toc de queda

Aquest migdia, el Govern català ha celebrat una roda de premsa per a valorar la situació epidemiològica actual i les mesures i restriccions vigents, així com les que es preveuen per les pròximes setmanes. En aquest sentit, se'n poden extreure diversos titulars claus per a comprendre com serà el que resta d'estiu.

D'entrada, s'ha confirmat que les dues mesures estrella que es van activar poc abans del toc de queda, la restricció de les reunions socials a deu persones i el límit horari de les 00.30 hores, continuaran en vigor durant tot l'estiu. Si aquest dimecres Pere Aragonès assegurava que s'aplicarien les mesures «fins que sigui necessari», s'ha confirmat que ho seran tot l'estiu.

Es prohibeixen tot l'estiu les reunions de més de deu persones

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha confirmat que les activitats i reunions socials de més de deu persones quedaran prohibides durant tot l'estiu. En paral·lel, se seguirà la mateixa línia d'actuació amb el límit horari del tancament de tots els establiments i activitats. Així, fins que acabi l'estiu, d'entrada, l'hora de tancament seran les 00.30 hores de la matinada.

La mateixa portaveu del Govern, que ha estat acompanyada del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i del d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha fet patent que de moment no se sap la durada que tindrà el confinament nocturn. Plaja ha assegurat que els serveis jurídics han volgut ser «extremadament rigorosos», per la qual cosa opten per demanar la mesura al TSJC de manera setmanal i revisar-la a partir de les dades epidemiològiques. Argimon, en aquest sentit, ha recordat que «s'estan restringint drets fonamentals».

Què implica la pròrroga de les restriccions?

La pròrroga de les restriccions actuals implica, tan sols, allò que estableixen les mesures. És a dir, totes les activitats, ja siguin culturals, esportives, d'oci o de restauració, hauran de tancar a dos quarts d'una de la matinada. Pel que fa a l'aforament, els actes multitudinaris, tals com concerts o esdeveniments esportius, estaran limitats a 500 persones si el públic està assegut i manté una distància interpersonal de 2,5 metres. Així, es permeten revetlles i festes majors, que poden disposar de recinte de ball tancat.

El TSJC ha acceptat aquest migdia prorrogar set dies més el toc de queda

Si més no, gairebé de manera simultània, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha anunciat que accepta la petició de la Generalitat de prorrogar durant set dies més el confinament nocturn. La sala contenciosa-administrativa considera que la Generalitat ha argumentat correctament la necessitat de mantenir les restriccions. En aquest cas, s'hi afegeixen vint poblacions més i de la llista en surten setze, de manera que seran, en la segona setmana, 165 els municipis afectats pel confinament nocturn d'una a sis de la matinada.

La llista definitiva de municipis afectats es publicarà en les properes hores al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i encara podria variar. En qualsevol cas, el criteri continua sent la incidència acumulada a set dies de més de 400 casos per 100.000 habitants. Josep Maria Argimon, en aquest sentit, ha recordat la necessitat de considerar que la incidència hagi estat superior al mínim establert al llarg d'una setmana sencera.

La situació epidemiològica «ni deixa ni deixarà de pujar»

La cinquena onada segueix colpejant amb força Catalunya. Això no obstant, sembla que ja s'ha assolit el pic de contagis, tal com ha anunciat Plaja, si bé ha volgut llançar un avís al respecte, i és que les pròximes setmanes es preveuen «molt complicades». Durant la roda de premsa, els consellers han volgut alertar que els hospitals continuaran patint els efectes de la pressió assistencial.

En aquest sentit, han deixat patent que aquesta «ni deixa ni deixarà de pujar». Tant és així que el conseller de Salut, tot i assegurar aquest dimecres que s'havia assolit el pic de contagis, ha pronosticat que aquest cap de setmana s'arribarà als 500 ingressats en les UCI i als 2.000 hospitalitzats.