Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La T-325, al seu pas per Vilafortuny.

La travessera de la T-325 per Vilafortuny, la segona més segura de Catalunya

El liderat el manté el pas de l'N-340a per Altafulla, analitzat l'any 2011 en el mateix estudi realitzat pel RACC

La T-325, al seu pas per Vilafortuny.
La T-325, al seu pas per Vilafortuny, és la travessera urbana més segura d'entre les que el RACC ha analitzat enguany. | TarragonaDigital.com

 

El pas de la carretera T-325 per Vilafortuny, al terme municipal de Cambrils, s'ha convertit en la segona travessera urbana més segura segons l'estudi anual que, des de 2011, fa el RACC. L'entitat ha analitzat per setè any una sèrie de travesseres urbanes arreu del territori, valorant paràmetres com la mobilitat, la seguretat viària, l'adequació urbana i la intensitat del pas de camions.

D'entre les vuit estudiades enguany, totes elles a les comarques de Tarragona,  la de Vilafortuny obté la nota més elevada i, en el rànquing global amb les 36 que s'han analitzat els anys anteriors, se situa segona. La travessera de l'N-340a per Altafulla conserva, des del primer estudi, el liderat.

El president del RACC, Josep Mateu, ha presentat l'estudi amb Marc Fíguls i David Marcet a Tarragona.
El president del RACC, Josep Mateu, ha presentat l'estudi amb Marc Fíguls i David Marcet a Tarragona. | Gerard Recasens

 

Vilafortuny aprova amb nota, però Corbera d'Ebre i Ascó suspenen

Així doncs, el pas de la T-325 per Vilafortuny aprova amb la segona millor nota de totes les anàlisis fetes pel RACC, amb 71,5 dels 100 punts possibles. L'entitat valora el carril bici i la bona cobertura del transport públic, però creu que podria millorar en passos i voreres més amples, així com en il·luminació, mobiliari urbà i control sobre l'estacionament irregular de vehicles.

A l'altra cara de la moneda hi ha les travesseres de l'N-240a per Corbera d'Ebre (41 punts) i la de la C-12b per Ascó  (44 punts). La primera se situa setena per la cua de tot Catalunya i el RACC assenyala diverses matèries pendents: ha de senyalitzar millor els passos de vianants, ha d'amplificar les voreres, millorar la senyalització i introduir pas per bicicletes. A més, assenyala deficiències de seguretat per fer girs, manca d'il·luminació i excés de pas de vehicles pesants.

Pel que fa a Ascó, s'assenyala la «baixa puntuació» en matèria de seguretat viària i reclama instal·lar elements moderadors del trànsit, així com semàfors o carrils de gir. Segons el RACC, al pas de la C-12b per Ascó li calen també millores en les zones d'estacionament, millorar l'amplada i la continuïtat de les voreres i crear espai per als ciclistes.

Cinc travesseres més aproven, però amb un gran marge de millora

El RACC ha analitzat cinc travesseres urbanes més que aproven, però ho fan sense destacar i, per tant, amb un ampli marge de millora. Malgrat tot, el pas de la TP-3318 per Alcanar s'ha quedat a les portes del notable (68 punts) i destaca la màxima puntuació en adequació urbana. La principal millora que podria fer, segons el RACC, és la de les voreres i el transport públic, a més d'elements per moderar el trànsit.

A Vila-seca, la travessera de l'antiga N-340 (62,5 punts), també obté la màxima puntuació d'adequació urbana, així com en mobilitat, però s'assenyala que cal millorar els girs a l'esquerra, la il·luminació i els elements per moderar el trànsit. Molt a prop s'ha quedat el pas de la T-301 per Tortosa (62 punts) que, malgrat tot, és l'única que suspèn en adequació urbana, cosa que contribueix que sigui vista com una carretera i no com una via urbana. Cal que millori l'amplada de voreres i el servei de transport públic, segons el RACC.

La travessera de l'N-240a a Valls (57,5 punts) ha de millorar aspectes com les voreres, la il·luminació i el control de la velocitat de circulació, però en canvi supera amb escreix el paràmetre de l'adequació urbana. Aprova justa l'N-340a a Torredembarra, amb 54 punts. Segons el RACC, cal millorar amb urgència l'amplada de les voreres i el servei de transport públic, la senyalització i la incorporació d'un carril bici.

Mateu: «Ens costa molt veure millores rellevants»

El president del RACC, Josep Mateu, ha dit en la presentació de l'estudi a Tarragona que «portem set auditories i ens costa veure que les millores que proposem siguin implementades per part dels Ajuntaments». Mateu ha assenyalat que «cal utilitzar aquestes auditories per reclamar millores» i ha recordat als alcaldes de la regió que  «si no invertim, no reduirem accidents».

Mateu ha demanat, doncs, «mesures immediates» a les administracions implicades en la gestió de les travesseres urbanes així com «prudència, concentració i atenció» als usuaris per reduir al màxim el nombre d'accidents de trànsit.

També et pot interessar