Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La fi de les concessions de les autopistes obre el debat sobre el manteniment de la xarxa

La FEAT reclama un sistema universal que tingui en compte els esforços fiscals que el sector del transport ha fet fins ara. Els partits polítics al Congrés, entre la vinyeta i la falta de propostes

L'AP-7, en arxiu
L'AP-7, en arxiu | TarragonaDigital

 

L'època dels peatges sembla que acaba, si més no, ho fan les concessions a Abertis. Primer serà l'autopista AP-7 Tarragona-València la que tornarà a mans de l'estat el desembre del 2019 quan acabi la concessió amb el grup empresarial. El 2021 ho farà el tram Tarragona-Barcelona d'aquesta mateixa autopista i finalment l'AP-2 aquest mateix any. El govern espanyol té intensió de no renovar les concessions, i això obre el debat sobre com es farà el manteniment de les autopistes. Un debat polític que caldrà abordar com més aviat millor. Quines són les propostes del sector i dels diferents partits polítics?

La fi dels peatges

El debat arrenca de nou amb la presentació, la setmana passada, d'un informe elaborat per la Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) on es detalla el cost del manteniment de les vies. Segons aquest treball el cost estimat del manteniment de les autopistes és de 80.000 euros per quilòmetre d'autopista l'any. Només a Tarragona suposarà uns 13,6 milions l'any. I el que està clar és que cal fer aquest manteniment per garantir la qualitat i la seguretat de les xarxes viàries. Amb això hi estan tots d'acord. Ara bé, com es finançarà?

De moment hi ha tres propostes sobre la taula: finançar-ho a partir dels pressupostos de l'estat, aplicar una taxa de circulació als usuaris d'aquestes vies, o que l'estat es faci càrrec dels peatges, els mantingui però posi un preu més baix per cobrir únicament el manteniment. Aquesta última és una proposta que pocs s'atreveixen a pronunciar.

La FEAT vol que es tingui en compte els esforços fiscals fets fins avui

La Federació Empresarial d'Auto Transport de Tarragona ho té molt clar: «Cal trobar un model que no generi greuges territorials, i que tingui en compte l'esforç fiscal que hem fet». Així es pronuncia a TarragonaDigital el director d'aquesta federació, Josep Lluís Aimat.

Assegura que la xarxa d'autopistes està més que amortitzada i que  els preus «no s'ajusten al manteniment» i que els beneficis per les empreses són molt elevats. «És un atracament a la població». Per això proposen que sigui l'estat el qui, a partir de 2019, es faci càrrec de la gestió de la xarxa d'autopistes i que es financi el manteniment a través dels diners recaptats amb els impostos als carburants, és a dir, a través del pressupost general de l'estat. «Aquests impostos es van crear al seu dia pel manteniment de la xarxa viaria», diu Aimat. Per això reivindica «un model que no generi greuges i que tingui en compte l'esforç fiscal que s'està fent».

En el cas que s'hagi de pagar algun impost per circular per aquesta xarxa,  Aimat creu que l'hauria de pagar tota la població i no només els usuaris, ja que sense el sector del transport, diu, no es podria fer el subministrament de productes. «Tot el que arriba al supermercat i a la indústria arriba a través del transport per carretera, el tren només transporta el 3%», recorda. Així i tot no estan d'acord amb aquesta mesura i aposten perquè l'estat, amb el diners recaptats amb els impostos als carburants, es faci càrrec. 

Un camió al peatge de l'AP-2 a Montblanc.
Un camió al peatge de l'AP-2 a Montblanc. | LaConcaDiari.cat

 

El Ministeri de Foment manté la voluntat de no renovar les concessions

La intenció del govern espanyol és no renovar les concessions amb les empreses privades. Així ho va anunciar l'anterior govern el 2015 i així ho ha mantingut l'actual govern amb José Luis Ábalos com a Ministre de Foment.

Ábalos ha pronunciat la voluntat de no renovar les concessions en més d'una ocasió i TarragonaDigital ha confirmat amb el Ministeri que la intensió segueix sent la mateixa, no renovar. «Hauran de sortir a licitació els contractes pel manteniment de les autopistes», apunten. Asseguren, però, que caldrà obrir una reflexió per veure com finançar les infraestructures a tot l'estat. Un debat que requereix més temps i més sinergies entre partits. En aquest sentit no hi ha hagut cap pronunciament clar que negui l'aplicació de taxes o el manteniment per part de l'estat de peatges.

El diputat tarragoní al Congrés pel PSC, Joan Ruiz, assegura que la voluntat del govern és dur a terme una comissió parlamentària amb tots els grups per tirar endavant una «proposta consensuada». 

Els partits al Congrés, entre la vinyeta i la falta de propostes

Si amb una cosa coincideixen tots els grups és que les concessions han d'acabar i que les autopistes han de tornar a mans de l'estat. Ara bé, el diputat del PDECat al Congrés, Ferran Bel, és realista: «L'estat espanyol no es podrà permetre que totes les autopistes siguin gratuïtes».

Pel seu partit la solució és la imposició de la vinyeta. Es tracta d'una taxa de circulació que paga la població pel manteniment d'aquestes vies. En el seu cas aposten perquè siguin únicament els usuaris d'aquestes vies els qui la paguin. «És la proposta que fa el Departament de Territori de la Generalitat», comenta Bel.

Amb això coincideixen amb ERC i En Comú Podem. Laura Castel, senadora d'ERC, assegura que és la millor opció. Apunta però que no hi poden haver «greuges competitius entre territoris» i que per tant, s'hauria d'aplicar a totes les autopistes de l'estat. «No creiem que sigui just que el manteniment s'inclogui als pressupostos, perquè un jubilat que no utilitza l'autopista, per exemple, no té per què pagar el seu manteniment», apunta, per això proposen que la vinyeta la paguin els usuaris.

El peatge de Martorell, a l'AP-7
El peatge de Martorell, a l'AP-7 |

 

Fèlix Alonso, diputat de Tarragona al Congrés per En Comú Podem, aposta també per la vinyeta i pel model austríac. «Ho pagarien els usuaris». Això si, creu convenient establir paràmetres i que aquells que utilitzin cotxes elèctrics, o que portin més viatgers, puguin pagar menys per incentivar mesures de sostenibilitat. També creu que s'hauria de pagar en funció del temps que es fa servir. Alonso demana que mentre no es trobi una solució i alguns peatges segueixin vigents, almenys fins al 2021, s'apliquin bonificacions a la gent del territori.

Ruiz, diputat del PSC, assegura que al govern li sembla «una aportació» el tema de la vinyeta, però la intenció, diu, és «posar sobre la taula totes les propostes possibles i parlar, també, amb el sector del transport». «Tenim un any per fer-ho, tenim temps», diu. I assegura que el govern, o el seu partit, no tenen cap proposta predilecte, sinó que volen una «solució consensuada».  El PSC, doncs, no es mulla, i no apunta, de moment, cap solució clara. 

PP i Ciutadans tenen molt car que cal posar fi a les concessions, ara bé, no parlen d'eurovinyeta i tampoc fan propostes clares sobre el finançament. Tampoc s'atreveixen a pronunciar sobre un possible manteniment dels peatges per part de l'estat. «El manteniment s'haurà de subcontractar», apunta Jordi Roca, diputat tarragoní del PP al Congrés. I afegeix: «S'haurà d'estudiar com fer-ho, però que la fórmula que s'apliqui a Tarragona, s'apliqui a tot l'estat».

Sergio del Campo, diputat de Ciutadans, demana que sigui el govern qui faci propostes. «No ens correspon a nosaltres aportar solucions, valorarem les propostes que ens facin, sempre que no es fomentin desigualtats entre territoris», diu. De moment, diuen, no s'han fet grans passos des del govern per abordar la situació. Hi ha qui pensa que fins després de les eleccions municipals no s'abordarà de forma seriosa la qüestió. 

NOTÍCIES RELACIONADES:

CEPTA vol acabar amb la discriminació dels peatges amb una taxa a nivell estatal