Figures fetes de fang, de plàstic, de fusta o fins i tot de sorra. El naixement sol o la representació de diverses escenes costumistes. Sant Francesc d’Assís va ser el primer, l’any 1223 a Itàlia, de representar el naixement de Jesús amb figures. Des de llavors, i des del segle XVIII a Catalunya, aquesta tradició omple les cases pels volts de Nadal, creant il·lusió sobretot als més petits. El pessebre, però, lluny de quedar-se entre les quatre parets de les llars, surt al carrer i associacions, parròquies o ajuntaments en fan en llocs oberts al públic perquè puguin ser visitats durant les festes de Nadal.
L’escena imprescindible i bàsica d’un pessebre és la del naixement de Jesús. A partir d’aquí, els pessebres poden tenir mil i una escenes més, amb les típiques d’oficis antics i tradicionals: pescadors, rentadores, pastors, animals de tota mena, l’anunciació de l’àngel, l’adoració dels Reis d’Orient... i així fins a acabar una llarga llista de possibilitats. El pessebre va més enllà de la tradició cristiana, i esdevé un autèntic art que combina figures, llums, elements de la natura, i fins i tot sons.
Visitar els pessebres que estan oberts al públic és una bona activitat per fer durant les vacances de Nadal, sobretot per als més menuts, que gaudeixen i se sorprenen en veure aquestes construccions que sovint poden ser espectaculars. Al Camp de Tarragona hi ha nombroses parròquies i associacions que munten el seu pessebre cada Nadal, i des de TarragonaDigital amb Tarraco Center us en volem mostrar una selecció per tal de gaudir-los en família durant aquests dies festius.
Els 90 anys de l'Associació Pessebrista de Tarragona
L’Associació Pessebrista de Tarragona enguany celebra els seus 90 anys. Des del passat 2 de desembre fins al 13 de gener es pot visitar, com cada any, a l’Església de Sant Antoni Pàdua, a la Rambla Nova 105, l’Exposició de pessebres i diorames. Ubicat a la cripta de l’església, sens dubte es tracta d’una de les exposicions més espectaculars, tant per la quantitat d’escenes com per la seva qualitat. El detall dels diorames són el que caracteritza aquesta exposició i allò que la fa espectacular i digna de visitar cada Nadal.
El pessebre del Mercat Central de Tarragona
A Tarragona, enguany destaca el pessebre al Mercat Central de Tarragona, que viu el seu segon Nadal després de ser reformat i reinaugurat el març del 2017. Es tracta del Pessebre Monumental a càrrec de l’Associació Pessebrista de Tarragona i realitat per Josep Puig, i obert al públic en el mateix horari que el Mercat Central, de 8.30 h a 21 h. El pessebre fa 12 metres de llargada i 2 d’amplada, i està elaborat per diversos diorames que representen el relat històric de manera cronològica.
D’esquerra a dreta, hi ha representats Natzaret i Betlem, des de l’Anunciació a la Verge fins a l’Adoració dels Reis passant pel taller de Josep i l’arribada de Josep i Maria buscant posada i el naixement. El pessebre es podrà visitar al Mercat Central fins al 19 de gener.
El pessebre més diferent, a Reus
La ciutat de Reus també acull diversos pessebres, però un dels més curiosos i diferents de visitar és el pessebre de clicks al Mercat Central i al Mercat del Carrilet. Format per un taulell de 8 metres a cada mercat, els clicks de Playmobil són els protagonistes d'aquests pessebres que es poden visitar en aquests dos mercats municipals. Un altre dels pessebres que es poden visitar a la ciutat de Reus és el de l'Hospital Sant Joan, muntat pel mateix personal de manteniment del centre hospitalari.
L’espectacular Pessebre de Sorra de la Pineda
El Pessebre de Sorra de la Pineda és un dels més espectaculars del Camp de Tarragona, precisament pel fet que estigui fet de sorra, i no de figures. Aquest any se’n celebra la seva 19a edició, amb artistes vinguts d’arreu d’Europa, com Irlanda, la República Txeca, Bèlgica, Itàlia o Dinamarca. El pessebre té 160 metres quadrats de superfície i els artistes utilitzen fins a 280 metres cúbics de sorra, el que es tradueix en un pes de 400 tones. El naixement, animals i figures, ubicat al Pinar del Perruquet de la Pineda, es podrà visitar fins al 7 de gener.
El Pessebre Monumental de Valls compleix 30 anys
En ple centre de Valls, a la capella del Roser, es troba el Pessebre Monumental. El vallenc Jordi Targa el construeix cada Nadal de manera diferent des de fa 30 anys. Va començar fent-lo a la seva masia de Puigpelat i des de fa alguns anys que es pot veure al carrer de la Cort. El pessebre està cuidat fins a l’últim detall, amb figures mòbils, aigua, llums i elements característics de Valls, com un camp de calçots o la Biblioteca Popular, que enguany ha fet 100 anys.
El Museu del Pessebre de Catalunya ja és una realitat a Montblanc
A la Conca de Barberà es troba el Museu del Pessebre de Catalunya, inaugurat fa pocs dies a Montblanc. En el seu interior hi ha desenes de diorames amb diverses escenes fetes per pessebristes d’arreu de Catalunya. Els visitants es poden passar una bona estona observant cada detall, ja que n’hi ha que són espectaculars. A més, el museu està decorat de tal manera, que sembla que s’estigui dins d’un pessebre de veritat. Han hagut de passar 19 anys per poder obrir aquest equipament al públic, però ara, ja es pot visitar i gaudir-ne.
El pessebre de Sant Pere Apòstol de Torredembarra
Un dels pessebres que compta amb més renom a Torredembarra és el que munta l'Associació de Pessebristes de la localitat a davant de l'altar de Santa Rosalia de l'església de Sant Pere Apòstol del centre de la vila. Diversos voluntaris, encapçalats per Joan Maria Busquets, preparen des de principis de desembre aquest gran i detallat pessebre. El rector de la parròquia, Francesc Esteso, l'inaugurarà durant la Missa del Gall del pròxim 24 de desembre, que enguany s'avança d'hora i es farà a dos quarts de vuit de la tarda. El pessebre es mantindrà, tal com marca la tradició catòlica, fins al dia de la Candelera, el 2 de febrer. Cal recordar que a la Torre, l'Associació de Pessebristes també organitza un concurs de diorames, el premi del qual es lliurarà el diumenge 13 de gener.