Només un 20% dels petits comerços del territori creu que les vendes milloraran els pròxims mesos

Un 48% diu que les vendes han disminuït els darrers mesos i només un 24% dels que afirmen haver venut més creu que el motiu ha estat el turisme

Alguns petits comerciants s'enfronten a l'any nou amb optimisme, però en són pocs. Segons una enquesta realitzada per PIMEC al petit comerç, el 20% de les empreses del territori creu que les vendes seran millors durant els pròxims mesos. Un 65% creu que seran iguals, i només un 14% creu que seran inferiors.

Només un 13% ha venut més els mesos de juny, juliol i agost

Pel que fa als mesos d'estiu, poques empreses han augmentat les vendes en relació als mesos anteriors. Cap ha contestat que hagin augmentat molt més, només un 13% diu que han augmentat les vendes «bastant més». Un 27% ha obtingut els mateixos resultats que l'any anterior i un 48% ha respost «bastant menys», és a dir, ha venut menys.

Els motius principals pels quals les vendes han caigut, segons els petits comerços, són la situació econòmica (32%) i la situació política (19%). En canvi, per aquells que han obtingut millors resultats el principal motiu ha estat la situació econòmica, en un 32% dels casos, o el turisme, en un 24%.

Menys de 100 euros, el pressupost mig de compra

Els consumidors que es dirigeixen al petit comerç  solen fer compres que de mitjana no superen els 100 euros. Així es desprèn d'aquesta enquesta realitzada per PIMEC. Només un 17% de les empreses asseguren que el pressupost mitjà de compra oscil·la entre els 100 i els 300 euros, i només un 4% diu que és superior als 300.

Entrada de la pastisseria Palau
Entrada de la pastisseria Palau| Caralp Mariné

 

Així i tot, els petits comerços esperen que les vendes siguin iguals o millors els pròxims mesos.  Un 20% assegura que seran superiors i un 65% iguals. La majoria no atribueixen aquest fet a cap de les respostes a les quals fa referència l'enquesta. Tot i que un 15% ho atribueix a les rebaixes i promocions i un altre 15% a la situació econòmica.

Per altra banda un 14% dels petits comerços creu que les vendes seran pitjors, un 36% d'aquests pensa que es culpa de la situació econòmica, un 21% de la situació política i un 16% del turisme.

El turisme no ajuda a aumentar les vendes del petit comerç

Són pocs els petits comerciants que defensen que el turisme els hagi ajudat a millorar el nivell de vendes.  Només un 24% pensa que els ha beneficiat, enfront del 51% que creu que no està relacionat i el 24% restant que afirma que ha disminuït.

El Colmado Baró de Reus està ubicat al carrer Galanes.
El Colmado Baró de Reus està ubicat al carrer Galanes. | Isma Llanes

 

Només un 5% del total de les empreses que han respost a l'enquesta ha contractat a més treballadors aquesta temporada que l'anterior.  Un 13% n'ha contractat menys i un 81% s'ha quedat amb el mateix nombre d'empleats. La gran majoria dels comerços, un 62%, no han ampliat l'horari comercial durant els mesos d'estiu.