El president de la Generalitat, Quim Torra, s'ha compromès davant el sector cooperatiu del país a dotar d'eines la pagesia, en una dècada que serà vital per al futur agrari, però sobretot a desplegar un pla de «País Viu» que vol frenar el despoblament de les zones rurals i que es treballarà sobre les necessitats específiques de cada comarca. Torra ha conclòs la 36a assemblea de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) a Santa Bàrbara, al Montsià. La FCAC ha presentat un nou quadre de comandament, el Dashboard.coop, amb dades històriques sobre l'evolució del sector des de fa sis anys.
Torra participa en la clausura de la FCAC
La FCAC ha convidat al president de la Generalitat, Quim Torra, a la clausura de l'assemblea general que ha celebrat amb la participació de 300 cooperativistes a Santa Bàrbara, al Montsià. Torra ha mostrat «gran admiració» per l'esperit cooperativista, per la feina conjunta i l'associacionisme, i els valors igualitaris i fraternals que representa el sector. «Em sento molt proper a aquesta filosofia i a la manera de ser que representeu», ha dit durant la clausura de l'assemblea general.
Torra ha defensat que projecta un país sense territori «de primera i de segona», on qualsevol part «sigui tan important com una altra», i on tothom pugui escollir «on vol viure i tirar endavant i tingui les mateixes possibilitats per fer-ho». El president de la Generalitat s'ha compromès des del Montsià a desplegar un Pla de «País Viu» contra el despoblament. «Ens juguem el país en els propers deu anys, ho sento així», ha advertit. «Sento que vivim un moment extraordinàriament vital per a la pagesia i per al sector agrari», ha afegit.
El projecte de dinamització local que ja ha engegat el Govern, preveu la creació d'una comissió coordinada pel Departament de Presidència que integrarà les nou conselleries i que ha de treballar amb els agents econòmics, polítics i socials de cada territori les estratègies concretes a desenvolupar a cada comarca. «Ha de tenir visió especialitzada per comarques perquè la millor solució per a la Terra Alta no ho serà per al Pallars Jussà», ha exemplificat Torra.
«No vull país bonic que no sigui viu. Quan em diuen que han marxat del seu poble perquè no s'hi poden guanyar la vida o perquè no els funciona la connexió a Internet se'm trenca l'ànima. No ens ho podem permetre», ha lamentat el president. «El país ha d'adonar-se que el territori que volem no és perquè els barcelonins hi passin el cap de setmana sinó perquè la gent que hi viu s'hi pugui guanyar la vida amb tota la dignitat», ha dit.
Bona salut cooperativista
En la 36a assemblea general de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha presentat un nou quadre de comandament, el Dashboard.coop, que proporciona dades històriques i analitza l'evolució del sector des de diferents perspectives. Consta de 41 taules amb 62 variables i s'estrena amb una sèrie temporal dels últims 6 anys.
La facturació anual de les 194 cooperatives de la FCAC ha crescut un 3,2% i la facturació se situa en 1.658 milions d'euros. Les cooperatives ebrenques són les que més l'han incrementat respecte a la mitjana dels últims quatre anys. El centenar de cooperatives tarragonines i ebrenques han facturat el 2018 més de 445,4 MEUR. La facturació mitjana de les entitats ha estat de 8,1 milions d'euros, amb un increment del 8,3%. Les cooperatives tenen una participació en la producció final agrària del 35% i representa 1 de cada 3 euros que s'ha generat en el sector. La fracció augmenta a 2 de cada 3 euros, si es contempla únicament el sector agrari, sense el ramader.
Les xifres de les cooperatives ebrenques
A les Terres de l'Ebre, les 36 cooperatives —que representen el 10,5% de la FCAC- han augmentat la facturació un 12,6%, amb 173,4 milions d'euros. Fent ús ja de les dades del Dashboard.coop, les cooperatives ebrenques són les que més han augmentat la facturació en relació a la mitjana dels últims quatre anys, que havia estat del 10,1%.
El quadre de comandament reflecteix que la dimensió de les cooperatives catalanes creix, com també la facturació i la creació dels llocs de treball —que han augmentat un 11% en cinc anys—. El president de la FCAC, Ramon Sarroca, ha assenyalat que cal posar accent en el paper de les dones al sector agrari, que ja representen el 51,6% dels llocs de treball de les cooperatives-, i també en el relleu generacional. «Hem de treballar perquè la gent es pugui guanyar la vida al camp i pugui desenvolupar la seva qualitat de vida», ha dit.