Imatge del temple del Monestir de Poblet.

L'abat de Poblet, sobre el cas del monjo acusat de tocaments: «Estem avergonyits»

Octavi Vilà també remarca que se senten «humilment penedits»

El Monestir de Poblet ha viscut una setmana complexa després de destapar-se el cas de la detenció d'un monjo per tocaments a una menor d'edat. El monjo en qüestió va ser arrestat pels Mossos d'Esquadra el passat dimecres, quedant en llibertat amb càrrecs l'endemà. Tot i que des del temple ja es van pronunciar el mateix dia de conèixer-se els fets, hi havia certa expectació per les paraules de l'abat en la missa d'aquest diumenge.

«Avergonyits, penedits i adolorits»

Octavi Vilà ha parlat del cas en la seva homilia dominical. Ho ha volgut fer per compartir la posició de la comunitat del Monestir respecte al monjo acusat d'abusar sexualment d'una nena. L'abat de Poblet ha explicat que se senten «profundament avergonyits, humilment penedits i intensament adolorits» pel cas. A més, també s'ha lamentat el fet que el temple s'hagi convertit en «pedra d'escàndol per als creients i no creients».

D'altra banda, també ha volgut deixar clar que des de la comunitat benedictina s'ha col·laborat amb la justícia i que, paral·lelament s'ha obert una investigació eclesiàstica. Tot plegat, per tal «d'aclarir els fets i depurar les responsabilitats que se'n poguessin derivar». En aquest sentit, l'abat de Poblet desitja que s'imposi «la veritat» davant de «l'ombra de dubte» que hagi pogut generar el cas. 

«La veritat al final sortirà a la llum i és això el que ens interessa a tots, això és el verdaderament important. Fins llavors tot seran ombres, dubtes, especulacions més o menys malintencionades o benintencionades», ha explicat Vilà. L'abat de Poblet ha mostrat «el màxim interès» perquè la justícia aclareixi els fets. I ha reiterat la voluntat de l'Església de «lluitar contra tota mena d'abusos», prenent «mesures de prevenció» perquè Poblet sigui «un lloc segur per a tothom».

El monjo, amb llibertat amb càrrecs

El monjo acusat de fer tocaments a una menor d'edat va ser detingut el passat dimecres, dia 25 d'agost, tot i que els fets van succeir el dia 15 d'agost. L'endemà va passar a disposició judicial a Valls, on va declarar davant del jutge. Allí, es va declarar culpable «d'un sol tocament» a la nena.

Després de la declaració, el jutge el va posar en llibertat amb càrrecs. El monjo haurà de comparèixer periòdicament als jutjats i se li ha retirat el passaport, a més d'imposar-li una ordre d'allunyament de la víctima. Per la seva banda, l'abat de Poblet li ha prohibit exercir els seus drets capitulars, fer qualsevol activitat pastoral i abandonar la clausura cautelarment.