Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un dels camins de la Ruta del Cister on hi ha el senyal d'emergencies 112.

S’incrementa la seguretat a l'itinerari de La Ruta del Cister a peu i en BTT

S’han instal·lat diversos senyals d’emergència amb un número que indica el punt exacte on es troba la persona que necessita ser atesa

Un dels camins de la Ruta del Cister on hi ha el senyal d'emergencies 112.
Un dels camins de la Ruta del Cister on hi ha el senyal d'emergències 112. | Cedida

 

L'Itinerari de La Ruta del Cister que segueix el traçat del GR®175 i transcorre per les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell ja compta amb diferents senyals 112 al llarg del seu recorregut, que permeten localitzar alguna persona que necessiti ser atesa.

Aquests senyals estan  situats en punts concrets de la muntanya i indrets on es considera que hi pot haver un perill o pèrdua, ja sigui pel tipus de ferm, per la proximitat a rieres, per la climatologia (com zones de boira), indrets que reben una afluència massiva, i punts que són inici o final de cobertura.

Cada senyal indica un punt de cobertura 112 emergències i un número de matrícula. Quan la persona truqui al telèfon d'emergències 112 i indiqui la matrícula que figura en el pal de senyalització, de forma automàtica els cossos d'emergències sabran on es troba, sense que hagi d'indicar la seva posició, ja que les dades d'aquell senyal estan introduïdes a la cartografia del 112.

  

Aquesta iniciativa ha estat coordinada des de l'Oficina de Gestió de La Ruta del Cister conjuntament amb el Centre d'Atenció i Gestió de Trucades d'Urgència 112 Catalunya (CAT112), i es du a terme gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona.   

20 anys de l'itinerari de La Ruta del Cister a peu i en BTT

L'itinerari de La Ruta del Cister a peu i en BTT, segueix el traçat del GR®175. És un sender de gran recorregut, reconegut per la FEEC (Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya), el dia 8 d'octubre de l'any 1998 i dins l'àmbit de la FEDME i de la ERA (European Ramblers Association).

És l'únic sender homologat que enllaça entre si els monestirs cistercencs de Santes Creus, Poblet i Vallbona, situats a les comarques de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell.

  

El setembre de l'any 1999  inauguren l'itinerari els consells comarcals de l'Alt Camp, la Conca de Barberà i l'Urgell  juntament amb l'entitat creadora i cuidadora del sender, el Centre Excursionista la Xiruca Foradada del Pla de Santa Maria.

  

Des de l'any 2008 el GR®175 disposa de tres eco comptadors que comptabilitzen el nombre de persones que transiten a peu i un que registra el nombre de bicicletes. Aquests aparells recullen i transmeten les dades mitjançant una aplicació informàtica que permeten obtenir informació sobre l'ús del sender i el seu impacte, com és la quantitat de persones que hi han circulat, per dies i hores.

  

A finals de l'any 2009 es crea el Carnet 6T amb la participació i col·laboració de diferents establiments turístics  del territori amb l'objectiu de dinamitzar el territori i promocionar el sender com un producte turístic de senderisme a La Ruta del Cister.

  

L'any 2010 es crea la Comissió del GR®175 La Ruta del Cister com un òrgan de participació pública i privada que té com a objectiu principal convertir l'itinerari en un producte turístic conegut i reconegut, liderat i coordinat per l'òrgan gestor de La Ruta del Cister. Al llarg d'aquest any es preveu la reorientació del Carnet 6T per adaptar-lo a les necessitats dels usuaris.

També et pot interessar: