Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Més de 7 milions de persones han visitat els Monestirs de la Ruta del Cister en les últimes tres dècades

Enguany la Ruta del Cister celebra 30 anys de funcionament i els Consells Comarcals de la Conca, l'Alt Camp i l'Urgell fan balanç d'aquestes tres dècades

Més de 7 milions de persones han visitat els Monestirs de la Ruta del Cister. | Redacció - Fotografia: Diputació de Lleida

 

Enguany se celebra el 30è aniversari de la posada en funcionament de la Ruta del Cister, una iniciativa nascuda iniciativa dels Consells Comarcals l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell. En tot aquest temps 7,6 milions de persones han visitat els Monestirs de la ruta (Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges), esdevenint aquests monuments els principals atractius pels turistes.

La Ruta del Cister es va crear per desenvolupar les tres comarques en l’àmbit turístic i econòmic i ha acabat essent un element d’expressió i identitat del territori. L’any 1989, dos mesos després de la constitució dels Consells Comarcals, un grup de persones de les tres comarques va voler definir una estratègia per tal d’incorporar el turisme a l’activitat econòmica del territori.  Es va veure que el patrimoni artístic i cultural de les tres comarques tenia un nexe comú i així es va crear la Ruta del Cister.

En aquestes tres dècades tots aquests milions de visitants han pogut gaudir dels monestirs cistercencs atrets tant pels recursos culturals com pels recursos turístics que ofereix el territori del Cister.

Què valoren els visitants?

L’any 2018 es va fer un estudi de mercat sobre com valoraven la destinació i la marca turística els visitants i clients potencials de tot Catalunya. En general, el que més coneixen aquestes persones de La Ruta del Cister és el patrimoni cultural i els monestirs, seguit a més distància dels espais naturals.

Monestir de Santes Creus | Cedida

La gent més gran coneix millor la Ruta del Cister i la gent jove menys. És per això que es vol fer una campanya específica per resoldre aquest aspecte. També s’ha copsat que el que més es visita són els monestirs, per aquest ordre: Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.  

Pel que fa a la valoració de l’experiència turística, és força alta i més de la meitat dels participants en l’estudi coincideix que la Ruta del Cister és una bona proposta per a fer en família.

20 anys de la creació del GR 175

El setembre de 1999, va ser inaugurat en un acte celebrat al monestir de Santes Creus. Però és l’any 2009 quan el sender es converteix en un itinerari turístic amb la creació del carnet 6T i la participació d’establiments turístics.

Durant tots aquests anys s'han fet canvis de traçat, millores de la senyalització vertical i horitzontal (marques blanca i vermella), s'han dotat d'infraestructures (baranes, passarel·les...) i s'han instal·lat eco-comptadors per al recompte de persones i bicicletes. En aquest sentit, s’ha comptabilitzat que 105.389 persones han transitat pel GR175 des de l’any 2008.

Indicador en el pas del GR175 | Ruta del Cister

Objectius a assolir a partir d’ara

Els tres Consells Comarcals volen seguir treballant plegats per donar vida a la marca turística. És per això que s’han desenvolupat tot un seguit de noves actuacions per assolir diversos objectius.

Per una banda, consolidar la Ruta del Cister com a destinació de turisme cultural i posicionar-la amb més força en el mapa turístic català, en el marc de l’any del Turisme Cultural 2019, promoure noves accions per desenvolupar l’activitat turística en les tres comarques, augmentar el flux turístic  i l’activitat econòmica en el territori i professionalitzar el producte GR175.

També et pot interessar:

Els encants de la Conca i l'Alt Camp, presents al nou vídeo promocional de la Ruta del Cister

Inaugurada una nova variant del GR 175