Montblanc inaugura la nova plaça de l'1 d'Octubre

Després de la inauguració el seguici ha continuat fins a la plaça Major per seguir amb la celebració

Montblanc ja compta amb una plaça 1 d'Octubre. Avui, dissabte 8 de setembre, s'ha produït la inauguració oficial de la plaça que fins ara es coneixia com la plaça nova de Sant Miquel. D'aquesta manera, Montblanc se suma a la llista de municipis que compten amb un espai públic dedicat al record d'aquesta efemèride que tant va marcar al poble català.

Una altra plaça 1 d'Octubre

La plaça 1 d'Octubre de Montblanc arriba poc després de la de l'Espluga de Francolí. L'acte d'inauguració i descobriment de la placa s'ha realitzat al voltant de les 13.00 hores  a la mateixa plaça i s'ha emmarcat dins el seguici festiu, el qual ha fet una breu parada per la inauguració i després ha seguit el seu rumb fins a la plaça Major, per seguir amb la celebració. A la inauguració hi han assistit personalitats com Josep Andreu, alcalde de Montblanc, Eusebi Campdepadrós, secretari primer de la Mesa del Parlament de Catalunya, Òscar Peris, delegat del Govern al Camp de Tarragona i diversos regidors de l'Ajuntament de Montblanc.

L'acte d'inauguració i descobriment de la placa s'ha realitzat al voltant de les 13.00 hores a la mateixa plaça
L'acte d'inauguració i descobriment de la placa s'ha realitzat al voltant de les 13.00 hores a la mateixa plaça | B.H.

 

Abans del descobriment de la placa, Josep Andreu s'ha adreçat als assistents, ha sigut un parlament breu, però intens, «a Montblanc hem passat milers de diades històriques, però una d'aquestes diades, en què vam sortir a defensar la llibertat i el dret al vot va ser aquest 1 d'octubre. I qui més ho va viure va ser el jovent, per això els voldria dedicar (la plaça)». L'Alcalde de Montblanc s'ha emocionat recordant com van amagar les urnes a l'església de la Serra quan es va alertar sobre una possible arribada de la policia.

Després del parlament ha arribat l'esperat moment de la inauguració. A la placa que s'ha descobert s'hi pot llegir la següent inscripció: «Plaça de l'1 d'Octubre. En memòria de tots els montblanquins i montblanquines, especialment el jovent, que van defensar les llibertats catalanes i el dret de decidir del nostre poble en la diada del referèndum de l'any 2017». La decisió del nomenament de la plaça es va prendre, de manera definitiva, el passat 6 de setembre, durant el Ple d'Honors i Distincions en el qual també es van canviar altres noms de carrers.

Josep Andreu s'ha emocionat recordant el dia del referèndum
Josep Andreu s'ha emocionat recordant el dia del referèndum | B.H.