Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Finalitza la primera fase del parc fotovoltaic de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà.

Rocafort de Queralt, més a prop de la sobirania energètica per la posada en funcionament del parc fotovoltaic

La Conca de Barberà és una de les comarques catalanes amb més parcs eòlics

Finalitza la primera fase del parc fotovoltaic de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà.
Imatge de la primera fase del parc fotovoltaic de Rocafort de Queralt. | Cedida
 

Rocafort de Queralt  segueix avançant en la implementació de les energies renovables. Fa tot just un any, es va finalitzar la primera fase del  parc fotovoltaic, una instal·lació plantejada per alimentar de forma elèctrica tot el sistema de bombeig d’aigua al dipòsit municipal. La instal·lació també preveia l'abastament elèctric de la re-circulació per la cloració de l'aigua i la impulsió d'aigua de la xarxa de la població. Un projecte ideat, en definitiva, per aconseguir la total sobirania energètica  municipal.

Ara, durant el primer trimestre de 2020, s’ha conclòs i s’ha posat en funcionament la segona fase  de l’equipament, que preveu abastir el bombeig d’aigua municipal en 16.000 watts per a totes les instal·lacions i serveis. Per la seva banda, els excedents energètics es destinaran a l’escola Sant Roc o als pous del poble, segons les necessitats i les casuístiques anuals.

277 plaques solars a la pista poliesportiva

En la línia, una altra actuació que hi ha prevista és la instal·lació de 277 plaques solars  fotovoltaiques a la zona de la pista poliesportiva, que se sumaran als 60 que ja es van instal·lar en la primera fase, de 270 watts. A més, un dels objectius del consistori municipal és distribuir la infraestructura en diversos punts del municipi, per tal de reduir el possible impacte visual que aquests elements puguin tenir en el paisatge i l’entorn, ja que «el projecte, per sobre de tot, ha de ser respectuós amb el medi ambient».

La Conca de Barberà, pionera en energies renovables

Rocafort de Queralt és un municipi que ha apostat en els darrers anys per l’ús d’energies renovables per tal d’aconseguir l’autosuficiència i contribuir en la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, fa gairebé cinc anys ja es va implantar la il·luminació amb energia fotovoltaica del recinte del cementiri municipal i de la seva capella. El poble, a dia d’avui, també disposa d’una instal·lació elèctrica pública amb energia solar  en zones fosques i de lleure i d’una caldera de  biomassa  que serveix per escalfar les dependències de la Casa de la Vila.

A la resta de la comarca, les energies renovables també tenen força incidència, ja que la Conca de Barberà concentra un bon nombre de parcs eòlics en diversos punts, per ser un dels territoris amb més garanties i condicions favorables per a les infraestructures, ja que el vent bufa intensitat. Els parcs eòlics que hi ha actualment són a Passanant i Belltall, Montargull (Llorac, Talavera i Santa Coloma), Conesa i Forès, Savallà del Comptat i Santa Coloma de Queralt.