Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Finalitza la primera fase del parc fotovoltaic de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà.

«Queda molt camí per recòrrer!»: L'energia solar vol començar a despertar a les comarques de Tarragona

Experts i institucions coincideixen que «el futur de l'energia no pot ser altre que les fonts renovables»

Finalitza la primera fase del parc fotovoltaic de Rocafort de Queralt, a la Conca de Barberà.
El parc fotovoltaic de Rocafort de Queralt és un dels exemples més clars de la desvetlla solar a Tarragona | Cedida

El discurs que insta a reduir de forma progressiva els combustibles fòssils com a fonts d'energia  i a fer confiança en les renovables com a model de transició i de futur frega ja l'eternitat, però no per això caduca ni perd vigència. Menys encara dins el marc de la cimera sobre l'emergència climàtica del COP 25, de la qual s'espera un nou full de ruta consensuat per fer front als reptes que amenacen el futur del planeta tal com el coneixem avui.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

A Catalunya en general i a les comarques tarragonines en particular, s'han anat iniciant petites accions en la direcció de  l'ecologia i la sostenibilitat, si bé encara representen una part petita, molt petita, del pastís energètic total a repartir. «Certament anem molt endarrerits en la lluita per posicionar energies com l'eòlica o la solar, perquè és obvi que vivim en un context global d'emergència climàtica», han valorat a TarragonaDigital fonts de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) sobre aquesta qüestió.

Un nou decret del govern català flexibilitzarà la normativa en favor de les fonts d'energia renovables

«Fins ara ens hem hagut de resignar a una normativa molt restrictiva que limitava en excés la superfície i la ubicació destinada a les fonts d'energia renovable», han conclòs aquestes mateixes fonts de l'ICAEN. Entenen, però, que l'aprovació del Decret Llei del passat 26/11 suposarà  un abans i un després a l'hora de «posar facilitats, flexibilitzar i desfer-nos de moltes d'aquestes restriccions» sense, en cap cas, alterar o perjudicar la protecció ambiental d'aquests espais. El Decret Llei, però, haurà de ser convalidat pel Parlament de Catalunya el pròxim 11 de desembre.

Noves centrals eòliques a la Terra Alta en contra de la voluntat dels veïns
Pla general d'alguns dels aerogeneradors instal·lats a l'altiplà de la Terra ALta | ACN

Un dels grans punts d'aquesta normativa actualitzada passa per estendre la mà a l'autoconsum fotovoltaic, és a dir, la possibilitat cada cop més estesa d'instal·lar plaques solars al capdamunt d'edificis públics i privats que puguin complementar la captació energètica sota una idea comuna d'eficiència col·lectiva. «És l'obligació de l'administració posar facilitats i crear avantatges per aprofitar molt del potencial que tenim al nostre abast», refermen.

L'objectiu, un nou model energètic «que deixi de dependre dels combustibles fòssils»

El director de la Càtedra URV de Desenvolupament Sostenible, Òscar Saladié, s'ha mostrat totalment d'acord amb la línia de «flexibilitzar la normativa» en favor de les renovables, si bé matisa que caldrà estar «molt pendents de com serà el recorregut» de la teoria a la pràctica d'aquest nou decret. Saladié ha recordat que l'objectiu màxim és «deixar de dependre dels combustibles fòssils i de les energies no renovables»  per donar pas a un nou model energètic més sostenible i menys consumista, unes variables paral·leles que no considera que s'estiguin aconseguint.

«És cert que s'està començant a fer passes i que s'ha millorat molt en la consciència d'energia sostenible, però queda moltíssim camí per recórrer i moltíssima feina per fer», explica.  «No hem sabut reduir el nostre consum d'energia, de manera que seguim molt lluny d'aquest repte de no-dependència de les fonts més contaminants», exposa. «Tenim molt, molt marge de creixement per davant», comparteix l'Institut Català d'Energia.

La Diputació de Tarragona subvenciona instal·lacions fotovoltaiques arreu del territori

Des de l'ICAEN, però, sí que donen amb una tecla d'impacte. Alerten que «el paper de les administracions ha de passar per facilitar la normativa» i que tot plegat és una filera de fitxes de dominó. En aquesta línia, la Diputació de Tarragona ha iniciat una sèrie de línies  d'ajuts i subvencions per tal que els ens locals del territori puguin implantar «accions amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle que genera cadascun dels municipis», especialment accions concretes per esperonar l'energia solar.

L'energia solar és considerada una de les grans fonts d'energia del futur  | Cedida

Fruit d'això ha finançat, des de l'any 2017, dues instal·lacions fotovoltaiques a Rocafort de Queralt, una a Senan i una altra a Vila-rodona;  a més de tenir al forn en aquests moments altres futures instal·lacions a Blancafort, Godall o Capçanes. Els ajuts van en la línia de l'aposta per altres fonts d'energia renovables com la biomassa, en la qual també s'han fet passes endavant de rellevància.

L'energia d'origen solar no va arribar a l'1% del total d'energia produïda a Catalunya durant l'any 2018

Des de l'ICAEN, però, insisteixen: només un 0,9% de l'energia elèctrica que es va produir a Catalunya durant l'any 2018 correspon a un origen solar.  I en el cas del consum energètic, encara menys: només un 0,3%. «Això vol dir que, per complir amb els requisits que s'esperen de nosaltres de cara al 2030, hauríem de multiplicar aquestes dades per 30», resolen. En aquesta línia, consideren, el concepte d'autoconsum és fonamental i és per això que han fet arribar als ajuntaments una proposta d'ordenança municipal que simplifiqui tot tràmit i que contempli bonificacions a aquells edificis que culminin en placa solar.

Òscar Saladié opina que, en cas de fregar el sostre del nostre potencial solar, «ens donaria suficient energia com per a reduir enormement la nostra dependència dels combustibles fòssils». L'expert considera que «hem d'aspirar a la màxima autosuficiència, aspirar a crear edificis públics i particulars amb instal·lacions fotovoltaiques». Valora que  hi ha molt més camí per recórrer en el camp de l'energia solar que en l'eòlica, on diagnostica que «el que cal és dissenyar un projecte de fons».

Esforços com el de la Diputació, l'Institut Català d'Energia, el nou Decret Llei del govern català o el de desenes i desenes d'ajuntaments locals són indicis de la desvetlla de l'energia solar com a font de futur a Tarragona, però encara a anys llum de representar el grau de protagonisme que s'espera d'un país mediterrani. Aquesta energia solar vol començar a despertar en un context d'absoluta emergència, però encara fa les primeres passes quan el rellotge ja li corre irremeiablement en contra.

També et pot interessar