Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
L'esplanada del Monestir de Poblet, escenari d'una jornada complicada.

El Monestir de Poblet, element conciliador de la política catalana

L'Abat Octavi Vilà manté molt bones relacions amb el president d'ERC, Oriol Junqueras

Imatge d'arxiu d'uns turistes visitant el Monestir de Poblet
Imatge d'arxiu d'uns turistes visitant el Monestir de Poblet. | ACN

La divisió de l'independentisme català s'ha traslladat a tots els àmbits de la vida social catalana. Per posar un parell d'exemples, l'assemblea nacional catalana es troba en l'òrbita de Junts per Catalunya (el nom que més sona per substituir la marca del PDeCAT). Òmnium, en la galàxia d'ERC. O a la música, Lluís Llach, independentista; Joan Manel Serrat, socialista. I aquesta divisió també s'ha traslladat a l'àmbit religiós, on l'Abadia de Montserrat és el referent dels postconvergents i el Monestir de Poblet, a través de la figura del seu abat, Octavi Vilà, es mostra molt pròxim a Oriol Junqueras.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Poblet és el gran oblidat de la vida política catalana. Montserrat apareix en la mitologia de l'antiga Convergència, fins al punt que la reunió fundacional del partit, amb Jordi Pujol al capdavant, es dugué a terme, ara fa 45 anys, a l'Abadia. El monestir de Poblet, a les comarques de Tarragona, ha jugat un altre paper.

El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet acull el panteó de la Corona d'Aragó. El pare del rei emèrit, el comte de Barcelona Juan de Borbón, havia de ser enterrat a la capella de Sant Benet. Ara bé, el seu fill, el rei Joan Carles, va decidir enterrar-lo a l'Escorial perquè rebés «honors de rei». Ara bé, altres fonts apunten que «en realitat va ser el comte de Barcelona qui va dir que no volia ser enterrat «a Catalunya, on critiquen la corona». Així mateix, el president Tarradellas no va voler deixar el seu arxiu en mans del govern català de Jordi Pujol i el cedí a Poblet.  El Monestir sempre ha jugat un paper en el catalanisme però mantenint bones relacions amb el govern central.

Gairebé 30 anys després de tota aquesta història, amb el procés català monopolitzant el debat polític i públic a Catalunya, el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, des de fa quatre anys dirigit per l'abat Octavi Vilà, està jugant un paper discret per aconseguir rebaixar la tensió política que es viu al país.

Octavi Vilà, amb bones relacions amb tots els partits polítics

Imatge d'arxiu de l'Abat de Poblet, Octavi Vilà, a la dreta, acompanyat pel president del govern català, Quim Torra, durant un acte cultural al Monestir de Poblet.
Imatge d'arxiu de l'Abat de Poblet, Octavi Vilà, a la dreta, acompanyat pel president del govern català, Quim Torra, durant un acte cultural al Monestir de Poblet. | ACN

Francesc Tulla i Pujol va ser prior del Monestir de poblet durant 36 anys, del 1971 al 20007. El pare Tulla tenia 87 anys i en feia 67 que era monjo cistercenc a Poblet quan va traspassar.  El pare Tulla era conegut per mantenir bones relacions amb representants polítics de tot l'espectre polític, de tots els àmbits ideològics i sentiments nacionals. L'abat Vilà ha seguit el mateix camí.

Octavi Vilà ha visitat en diferents ocasions al president d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó. Posteriorment l'Abat ha mantingut trobades amb líders polítics de tot l'espectre ideològic per compartir els pensaments i inquietuds del líder independentista. Poblet cerca posicionar-se com a element de conciliació entre els dos fronts polítics que hi ha a Catalunya: espanyolistes i independentistes. I en aquesta línia treballa, amb les portes obertes a tots els partits polítics.

Les parets del monestir han sigut testimoni de converses polítiques de molt alt nivell, tant català com internacional. A tall d'exemple, el bisbe de la Seu d'Urgell, i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, aprofita les seves estances a Poblet per rebre a polítics catalans i tractar sobre temes comuns entre Andorra i Catalunya.