Imatge aèria del bosc cremat

Revifem Queralt: la resposta ciutadana per gestionar l’afectació de l’incendi de la Conca de Barberà

La plataforma vol donar resposta a la pregunta «i ara què?»

La serra de Queralt necessita revifar després de l’incendi que va cremar més de 1.657 hectàrees fa poc més de 2 setmanes. Per aquest motiu, ha nascut Revifem Queralt, una  plataforma ciutadana que vol donar una resposta a la pregunta «i ara què?».

El moviment té com a objectiu recopilar informació i cooperar amb experts per  prevenir incendis  futurs. També es vol treballar per sensibilitzar la ciutadania i exigir una millor gestió forestal.

Alhora, es volen organitzar diferents accions per apropar la cura dels  boscos a la societat. Per últim, des de la plataforma també es pretén vetllar perquè les ajudes per a la recuperació dels terrenys afectats per l’incendi responguin a aquest fi.

Compromesos amb el territori

La  Rut Mensa, membre del moviment, explica a TarragonaDigital que darrere de Revifem Queralt hi ha un seguit de persones compromeses amb el territori. Estan vinculades estretament amb Santa Coloma de Queralt i els pobles del voltant.

«Ens estructurem en diferents comissions (mediambiental, logística, administrativa) per tal de repartir-nos la feina i avançar en les diferents iniciatives que van sorgint», diu.

La concentració en contra de la massificació de parcs eòlics i solars al territori
Protesten per la massificació de macroprojectes solars i eòlics | ACN

Pel que fa a les accions, es treballa en quatre eixos: compartir coneixements, documentar l’incendi, fer un contacte amb les institucions i donar a conèixer, d’una manera millor, els boscos.

Així, hi ha previstes diferents activitats amb aquestes finalitats, com conferències, recollida d’imatges, sortides al bosc per fer tasques de prevenció i aprenentatge, etc.

«Fem servir l’experiència de Riuada Solidària»

Revifem Queralt no és l’única plataforma ciutadana que ha nascut a la Conca de Barberà  arran d’un desastre natural. En aquest sentit, Riuada Solidària o Rebrotem també van sorgir com a resposta per gestionar situacions semblants a l’actual, amb la finalitat de recuperar el paisatge i l’entorn.

«Nosaltres hem dut a terme diferents reunions amb persones de l’Espluga de Francolí i Montblanc. Ens ha estat molt útil el seu punt de vista i hem recollit l’experiència de Riuada Solidària per articular i estructurar els nostres objectius», exposa Mensa.