L'aspecte d'un dels carrers del barri de la Salut, a Salou, després de l'enèsim desbordament del barranc de Barenys.

L'ACA incorpora l'adequació del barranc de Barenys a la planificació hidrològica vigent

Està previst que les obres comencin l'estiu del 2021

El consell d'administració de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha aprovat aquest dijous, 17 de setembre, la incorporació de l'adequació del tram final del barranc de Barenys, al seu pas pel barri de la Salut de Salou, a la planificació hidrològica vigent (2016-2021). De fet, el passat mes d'agost la Generalitat ja va aprovar un acord de govern en què declarava que aquesta actuació era d'interès prioritari. L'objectiu de l'obra és garantir un correcte desguàs de l'aigua al mar i minimitzar el risc de desbordaments. 

El barri de la Salut de Salou pateix importants inundacions en episodis de pluges intenses, ja que una canalització massa antiga del barranc que no permet un desguàs correcte provoca que es desbordi. Durant el temporal Gloria de finals de gener els efectes del desbordament del barranc van ser rellevants, així com el de l'episodi de pluges de finals de l'octubre del 2019, tot i que els episodis porten cua des de fa anys.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que ha presidit la sessió d’avui feta per via telemàtica, ha destacat la importància d’aquest projecte que «farà possible minimitzar el risc d’inundacions en una zona amb un problema endèmic i garantir la seguretat dels veïns del barri de la Salut». Calvet ha emfatitzat l’aposta de l’ACA per garantir la compatibilitat de les activitats econòmiques i socials amb el bon estat del medi i el fet que l’Agència «enguany ha anunciat dues línies d’ajuts, amb una inversió de 6 MEUR, per reduir el risc d’inundació en zona urbana a tot Catalunya».

Quasi 13 MEUR d'inversió

La inversió prevista per a l'actuació al barranc de Barenys és de 12,8 MEUR —sense IVA—, que s'aportaran en el trienni 2020-2022, tant per a l'execució dels treballs com per a finançar les expropiacions. El Govern de la Generalitat ha autoritzat l'ACA a augmentar el límit de despesa, per tal de fer viable econòmicament aquesta actuació. 

Està previst que es comenci a la tardor, primer amb el tràmit d'expropiacions, i que les obres comencin l'estiu del 2021. Les obres s'estructuraran en dues parts: un tram a cel obert, el que queda per sobre de la via del ferrocarril; i un sector soterrat, entre les vies del tren i la desembocadura del barranc. La capacitat d'endegament serà de 140 m3/s, un cabal que permetrà evitar les inundacions al barri de la Salut de Salou.