Imatge dels regidors de l'Ajuntament de Salou durant la sessió plenària del gener del 2020.

Nova sentència contra l'Ajuntament de Salou, obligat a pagar 400.000 euros a una empresa subcontractada

Rubatec, que s'encarregava del manteniment de l'enllumenat públic, va presentar un contenciós l'any 2018 per uns imports que no havia cobrat

Nou cop judicial contra l'Ajuntament de Salou. Aquesta vegada, el Jutjat Contenciós Administratiu de Tarragona ha condemnat el consistori al pagament de més 400.000 euros que no va abonar a Serveis Integrals de Manteniment Rubatec, l'empresa concessionària pel manteniment de l'enllumenat públic a Salou fins a l'any passat.

El deute, 383.000 euros que l'Ajuntament de Salou va deixar d'abonar sense justificació

L'empresa va interposar un contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Salou l'any 2018 després de la pròrroga forçosa de la seva concessió, que vencia l'any 2016. Els fets es remunten a l'octubre del 2017, quan  el consistori va aprovar per ple unes noves condicions i la revisió dels preus respecte al contracte signat quatre anys abans. Rubatec va presentar un recurs contra aquesta decisió que el jutge ha estimat en la seva totalitat.

La sentència, a la qual ha tingut accés TarragonaDigital, se centra en dos aspectes que l'Ajuntament va deixar d'abonar a l'empresa que sumen prop de 400.000€ i que ara haurà d'assumir amb interessos. Per una banda, la companyia denunciava que l'import que rebia pels serveis extraordinaris que havia de cobrir anualment no era la plantejada a les clàusules inicials. «No té suport contractual la pretensió municipal d'abonar els serveis extraordinaris de manera prorratejada a l'abonament dels ordinaris», dicta la sentència.

El jutge determina que l'Ajuntament va actuar amb «manca de tota cobertura legal i contractual»

El segon punt de la demanda es referia a uns descomptes que aplicava el consistori que, segons el magistrat, no tenien justificació ni cap empara en les bases contractuals. Concretament, es feia una rebaixa lineal del 30% de l'import en determinades factures presentades i pagades prèviament per l'empresa. En la seva decisió, el jutge considera que aquesta forma d'actuar «manca de tota cobertura legal i contractual» i indica que «el retret més rellevant que es pot fer a aquesta actuació és que és totalment indiscriminada i no determina, factura per factura (...) les raons per a la seva aplicació».

Per tot plegat, el jutge estima el recurs contenciós i reconeix el dret de Rubatec a rebre el pagament de 346.000 euros en concepte d'esdeveniments extraordinaris que va cobrir però que l'Ajuntament no va abonar. De la mateixa forma,  anul·la els 37.000 euros deduïts pel consistori en factures ja abonades. A aquestes quantitats s'han de sumar uns 60.000 euros dels interessos generats des de l'octubre del 2017 i uns 500 més per les costes judicials.

La sentència és de l'abril del 2019, però s'ha fet pública en el plenari celebrat aquest dimecres 29 de gener,  arran d'una al·legació que l'empresa Rubatec va presentar contra el pressupost municipal del 2020  per no contemplar el pagament d'aquests diners. Una al·legació que ha estat tombada per l'equip de govern de Sumem per Salou-Junts i el PSC.

Mario García (PP): «És molt lamentable que mai se'ns hagi informat d'aquesta sentència»

El regidor del PP de Salou, Mario García, ha denunciat que «és molt lamentable que mai se'ns hagi informat d'aquesta sentència» i ha recriminat a l'equip de govern la manca de transparència per haver-se assabentat del tema a través d'una esmena al pressupost. «Continuen actuant amb total obscurantisme», ha reblat.

Per la seva banda,  l'alcalde, Pere Granados, li va voler treure ferro al tema durant el ple municipal celebrat ahir. El batlle va defugir les acusacions de poca transparència manifestant que totes les sentències són públiques i va donar explicacions en el torn de precs i preguntes: «Des de l’àrea econòmica de l'Ajuntament no es va pagar el que se li devia i  la sentència ha dictaminat que sí que li pertocava i se li ha pagat».

Rubatec era l'encarregada dels serveis de manteniment, conservació i reparació de les instal·lacions municipals d'enllumenat públic, il·luminacions ornamentals, instal·lacions semafòriques i altres, des de l'any 2013. La concessió es va signar per un període de quatre anys, però finalment va fer-se'n càrrec fins al març del 2019, quan es va formalitzar el nou contracte amb un valor de 2,7 milions d'euros per quatre anys més.