Diversos usuaris de tren pregunten a l'informadora de Rodalies a l'andana de l'Estació de Salou.

«Ens forcen a agafar l'autobús»: els usuaris del tren de Cambrils i Salou, entre la resignació i la confusió

Els viatgers lamenten la desaparició de la via i la manca d'informació a tres dies perquè els trens deixin de passar per la línia de la Costa

«No en tenia ni idea!». Aquesta és la frase més recurrent en boca dels viatgers que esperen o baixen del tren a les estacions de Salou i Cambrils quan se'ls pregunta per la desaparició de les vies actuals. A les andanes no se'n parla d'una altra cosa. Com s'agafarà el tren a partir del dilluns 13 de gener? On? Queden tres dies perquè els trens deixin de passar per la línia de costa i perquè el servei quedi interromput de forma permanent a les estacions urbanes, però pràcticament cap usuari coneix encara l'abast dels canvis que s'acosten.

Sense informació dels horaris de la nova línia fins a quatre dies del trasllat de trens al Corredor

La desinformació ha estat total fins aquesta setmana. Ara, un cartell anuncia el tancament de l'Estació de Salou a partir del dia 13 de gener. A Cambrils, no hi ha cap informació al respecte. Fins aquest dijous, a quatre dies de traslladar els trens a la línia del Corredor, no hi havia ni horaris. Els treballadors de les estacions no podien més que disculpar-se davant la manca d'informació i la confusió imperant. Els informadors que treballen a les andanes de Salou des que va tancar l'edifici de viatgers fa quasi un any tenen aquests dies més feina que mai.

Els usuaris es mostren confusos davant la immediatesa del tancament i consideren una mala notícia  la pèrdua de les estacions del centre a ambdues localitats. Així mateix, critiquen que la nova estació de Cambrils i la de PortAventura es troben massa allunyades dels nuclis urbans, la qual cosa els tira enrere a l'hora de seguir fent ús del ferrocarril.

Passatgers pujant a un tren a l'Estació de Salou.
Amb la desaparició de l'estació urbana de Salou, deixarà de passar la línia de rodalies R-16 i tots els trens de mitja i llarga distància per la ciutat. | I. Alcalá

Fins ahir a la tarda, l'Ajuntament de Salou no va informar que hi haurà busos llançadora per enllaçar les dues estacions a partir de dilluns.  Des de Cambrils, estan treballant per modificar les rutes de l'autobús urbà perquè pugui parar a la nova estació de l'avinguda Charles Darwin, però de moment, es posarà en marxa sense cap connexió amb transport públic. Amb aquest panorama, molts dels viatgers es plantegen canviar el tren per altres mitjans: «Ens estan empenyent a què ens canviem a l'autobús».

«S'haurien de deixar només els trens de Rodalies fins que no es faci el tramvia, perquè si es treuen les vies no el veurem mai»

En Julio viu a Cambrils i és un aficionat als trens. Aquesta setmana s'ha dedicat a completar diferents recorreguts per la línia de la costa fent fotos i vídeos com una forma d'acomiadament. Mentre espera a l'andana el seu tren per anar a l'Ametlla de Mar, explica que «fa 20 anys que se'n parla de les vies del Corredor, però sembla que fins a l'últim dia la gent no sabrà el que s'ha fet». Considera molt greu el desmantellament d'una línia d'ús intensiu com aquesta i creu que la desafecció es podria haver fet de manera progressiva, «deixant només el trànsit de Rodalies fins que no es faci el tramvia. Si es treuen les vies i es comença a urbanitzar, aquest tramvia no el veurem mai», considera.

L'Ares baixa del tren que arriba a Cambrils procedent de Tarragona. Diversos dies a la setmana ha d'anar a la ciutat per motius de feina i combina el transport en autobús amb el tren. «Sabia que era aviat el canvi d'estació, però no m'esperava que la pròxima setmana ja no passaran els trens per aquí», admet amb sorpresa. A partir d'ara, diu, «aquest canvi implicarà que hauré d'agafar només l'autobús. Visc molt lluny de la nova estació».

Cartell informatiu a l'estació de trens de Salou que informa sobre la ubicació de la nova estació de Cambrils.
Adif ha instal·lat cartells informatius a l'Estació de Salou que deriven els viatgers a la nova Estació de Cambrils. | I. Alcalá

La llunyania és precisament la queixa que més repeteixen els usuaris a l'Estació de Salou, que viu els seus últims dies amb trens passant per la via que parteix en dos la ciutat. En Faisal és viatger habitual. Un parell de dies a la setmana va a Cambrils amb el tren, però no coneixia que a partir de dilluns aquesta connexió i l'estació del carrer de Carles Roig desapareixen.  Haurà d'anar fins a PortAventura, Cambrils o Vila-seca per agafar el tren. «Està massa lluny. Si no queda més remei, optaré per anar en autobús, però el tren és molt més ràpid. Al final, m'hauré de treure el carnet de conduir», bromeja.

Tot i ser principis d'any, també trobem turistes desorientats a l'Estació de Salou. És el cas de la Dina, que viu a Martorell però ve de vacances a la capital de la Costa Daurada una vegada a l'any. «Sempre he vingut en tren, estic acostumada a moure'm en tren i per a mi és el mitjà més còmode», afirma mentre espera el comboi que la porti de tornada a casa. Es mostra molt sorpresa perquè les vies actuals deixin de funcionar en uns pocs dies i que es perdi la connexió amb Barcelona en temporada baixa. Tot i això, no renuncia a seguir venint de vacances en tren i espera que l'Estació de Salou-PortAventura sigui una realitat aviat.

«És una vergonya. Salou ha de tenir una estació al centre, com tenen totes les grans ciutats»

«Dubto molt que la gent vagi fins a PortAventura a agafar el tren», expressa l'Isaac, que fa servir el tren cada dia per desplaçar-se a treballar a Tarragona. «És una vergonya. Salou ha de tenir una estació al centre, com tenen totes les grans ciutats. Som una destinació turística i cal tenir una estació de tren en condicions. Barcelona en té tres de cèntriques. D'acord que els passos a nivell són un problema, però hi havia altres solucions», reflexiona.

Imatge d'un cartell que anuncia el tancament de l'Estació de trens de Salou.
Renfe ja ha instal·lat uns cartells a l'Estació de Salou que informen del seu tancament el pròxim 13 de gener. | I. Alcalá

Els passos a nivell i el soroll dels trens són dos dels factors que més han influït en l'opinió pública entre els defensors del desmantellament de la via. No és el cas del Javier que, tot i viure al costat de l'Estació, assegura que «és clar que se sent el tren, però no em molesta. Estic acostumat a viure en ciutats i mai he pensat que les vies de tren fossin un problema. Els cotxes també fan soroll», opina. Ell fa poc que viu a Salou i desconeixia el projecte de desmantellament. Es mostra sorprès per haver d'anar fins als afores per agafar el tren i assegura que «no crec que agafi més trens, em tocarà anar en autobús».

«Em sembla fatal el que estan fent amb els trens. Aquesta estació dona molt servei a la gent de Salou i també als turistes», lamenta la Sandra, que espera el pròxim tren a Barcelona amb una amiga. «És cert que deixen massa temps baixades les barreres dels passos a nivell i això és un problema, però la via ha estat tota la vida i és necessària.  No serà el mateix haver d'anar fins a PortAventura», exposa.

El disseny dels nous Rodalies deixa a Salou sense connexió amb Barcelona

Fins aquest dijous no s'han desvetllat els horaris definitius del servei de Rodalies pels municipis de la Costa. La nova configuració manté les connexions que hi havia fins ara a l'Hospitalet de l'Infant i Cambrils amb les noves estacions i deixa a Salou despenjat amb un únic tren llançadora des del baixador de PortAventura cap a Tarragona que tindrà una quinzena de freqüències diàries. D'aquesta manera, Salou perd la connexió amb el sud, però també amb Barcelona, que només tindrà dos trens directes de juny a agost. La resta de l'any, els viatgers hauran de fer transbord a Tarragona per poder arribar a la capital catalana.