Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de les màquines durant l'enderroc del càmping La Unión de Salou.

Adéu a l'històric càmping La Unión de Salou: Comencen l'enderroc després de la marxa dels darrers residents

Parlem amb els darrers campistes que van desallotjar les instal·lacions deu mesos després del seu tancament

Imatge de les màquines durant l'enderroc del càmping La Unión de Salou.
Ja no queda en peu ni els cartells de l'entrada ni cap de les edificacions de l'antic càmping La Unión de Salou. | I. Alcalá

El càmping La Unión de Salou ja és història. Després de gairebé un any del seu tancament, els darrers inquilins van marxar fa cosa d'un mes i mig i, ara, les instal·lacions s'han convertit en un gran solar. Des de fa uns dies,  les màquines enderroquen les edificacions fixes que es mantenien dempeus a l'entrada i els camions treuen tota la runa del que va ser durant 35 anys un dels establiments turístics històrics de la capital de la Costa Daurada.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

La propietat no ha presentat cap projecte i el futur del solar és encara una incògnita

Cal recordar que aquests terrenys, amb una superfície d'uns 33.000 metres quadrats al carrer de Pompeu Fabra, estan classificats per a usos turístics, amb la qual cosa s'hi podria aixecar un hotel, apartaments o mantenir l'activitat de càmping, un extrem poc probable després de desmantellar per complet les instal·lacions de La Unión. Fonts municipals han explicat a TarragonaDigital  que la propietat només va demanar el permís d'enderroc i que encara no s'ha presentat a l'Ajuntament cap projecte constructiu.

El tancament de La Unión, el passat mes de febrer, va obrir una llarga pugna entre els propietaris del càmping i la vintena de famílies que hi vivien de forma permanent dins de les instal·lacions. Una pràctica il·legal, tot i que moltes d'elles havien pagat per avançat la seva estada i fins i tot estaven empadronades al càmping. Per la seva banda, la gerència de l'establiment va denunciar que els continus impagaments dels campistes feia insostenible mantenir l'activitat. Totes dues parts van portar el conflicte als tribunals.

En un primer moment, els residents es van negar a deixar les seves parcel·les sense una indemnització que consideressin justa. Tot i això, a poc a poc algunes de les famílies van anar acceptant els tractes per vendre els seus bungalous i caravanes i buscar altres llocs on viure. Amb el temps, la situació es va anar tensant i les pressions va portar els darrers campistes a denunciar talls d'electricitat i destrosses amb la intenció de forçar-los a marxar. 

Els darrers campistes van cedir i marxar fa un mes i mig

Aspecte del càmping La Unión de Salou durant el seu desmantellament.
Només alguns arbres queden drets en la zona on estaven instal·lades les mobile homes. | I. Alcalá

Deu mesos més tard, la resistència va arribar al seu final. Després d'una llarga mediació, els darrers campistes van signar l'acord i van abandonar durant les primeres setmanes de desembre la que havia estat casa seva durant molts anys. 

És el cas del Basilio, que després de quasi 20 anys a La Unión, ara viu de lloguer en un estudi de la Pineda. Explica que la situació va arribar fins a un punt que era insostenible. Va cobrar 8.000 euros i va fer les maletes.  Tot i això, encara reclama una part de diners que no ha rebut. «La meva caravana se la van quedar i estic a l'espera que em paguin una part de la venda. M'oferien 500 euros, però això no és acceptable perquè jo la vaig comprar per molt més», afirma.

«Al final la por i les pressions van poder amb la gent»

Un altre dels darrers en marxar del càmping va ser en Julio, que tenia un bungalou a La Unión. «Vam arribar a un acord més o menys acceptable, tot i que no era tot el que demanàvem», admet, tot apuntant que «al final, la por i les pressions, amb talls de llum i aigua i fins i tot intents de cremar mòduls, van poder amb la gent, que va acabar marxant».

Ara, critica la passivitat de l'Ajuntament de Salou en tot aquest 'affaire' i creu que «al final el temps m'ha donat la raó i estem veient com ho enderroquen tot perquè algú ha comprat el solar i li interessava fer-nos fora per especular».

«Ens vam quedar sols, sense llum, ni aigua i al final no ens va quedar més remei que marxar»

Amb una sensació més de derrota s'expressa en Kiwi, que ha marxat a viure a un apartament pròxim al càmping. Lamenta que «és una batalla que vam perdre tots, perquè la unió fa la força però al final només dues persones vam aguantar i quedar-nos a la nostra casa». Així mateix, assegura que «el jutge em va dir que si no acceptava el tracte, em desnonarien. Ens vam quedar sols, sense llum, ni aigua i al final no ens va quedar més remei que marxar».

Ell va ser l'últim en sortir de La Unión.  Ara només surten camions a vessar de runes. En les pròximes setmanes, coneixerem quin futur li espera a aquest espai situat entre els camps de golf de Lumine i Carles Buïgas.