Mercè Dalmau

Mercè Dalmau: «Em sento molt orgullosa de la feina que he fet a Cambrils»

No repetirà com a alcaldable de Cambrils i deixa la política municipal | EL PERFIL: «La nova vida de Mercè Dalmau»

Mercè Dalmau ha anunciat que, quan acabi l'actual mandat, deixarà la política activa. No repetirà com alcaldable del PDECat, i tampoc formarà part de la seva llista electoral. Tot i deixar clar que no renuncia a la militància, explica que ha decidit acabar la seva etapa política, que sempre s'havia plantejat com a temporal. Va entrar a l'Ajuntament de Cambrils a finals del 2006, l'any 2007 va encapçalar la llista de CiU i va estar a l'oposició amb dos regidors més.

A les eleccions del 2011 va duplicar el nombre de representants al plenari i, amb un pacte amb PP i PLIC va arribar a l'alcaldia. Aquest darrer mandat, en acord amb ERC i PSC, s'ha mantingut al govern, ara, com a regidora de Turisme. Per fer balanç de tot plegat, TarragonaDigital  ha entrevistat a Mercè Dalmau just quan anuncia un punt final a la seva trajectòria política municipal.

El perfil: La nova vida de Mercè Dalmau

Mercè Dalmau no repetirà a la lista del PDECat

Mercè Dalmau PDECat Cambrils
Mercè Dalmau anuncia que no es tornarà a presentar pel PDECat a Cambrils | Jordi Olària Gras

 

— Heu anunciat que no repetireu ni al capdavant del PDECat de Cambrils ni a la llista electoral, per què?

— És una decisió personal que he estat mesurant i valorant molt de temps; em sento molt orgullosa de la feina que he fet a Cambrils. Considero que he fet bona feina, i prefereixo marxar ara i dono la meva vida política en l'àmbit local per acabada. Agraeixo inicialment al Joan Serra, que va ser la persona que em va venir a buscar per anar a la llista, i després agrair-ho també al partit. Tots aquests anys per mi han sigut un aprenentatge, una experiència personal, i em quedo amb tots els bons moments i amb tot allò que he pogut fer per Cambrils, que m'ha omplert molt, i amb totes les persones que he anat coneixent aquests anys.

  

— Hi ha hagut algun motiu que hagi servit per prendre la decisió?

— Crec que la vida política no ha de ser un modus vivendi, i s'ha de retornar al món laboral. Hauré estat dotze anys a l'Ajuntament, quatre a l'oposició i vuit al govern, i crec que és bo que hi hagi un canvi; no hi ha ningú imprescindible, tothom és substituïble, i jo tenia molt clar que això que estava fent era temporal. Crec que és la base que tothom ha de tenir clara quan es dedica temporalment a la vida política local, perquè si no després pot ser que tinguis problemes d'àmbit personal per assumir la teva nova tasca.

No té res a veure la meva vida personal amb la meva vida política, per prendre decisions. A la primera campanya que vaig participar, el meu fill que ara és el mitjà tenia tres anys, i sempre he compaginat les dues coses; no té res a veure amb què jo hagi estat mare ara, en aquesta decisió.

Mercè Dalmau
Mercè Dalmau durant l'entrevista amb TarragonaDigital | Jordi Olària Gras

 

Passat i futur polític i professional

— Heu dit que us endueu els bons moments, quin han estat, els dolents?

— Reconec que quan vaig ser alcaldessa tenia molta responsabilitat, i evidentment tens un temps d'adaptació. Durant el temps que fas aquesta feina, jo m'hi vaig deixar la vida, es pot dir, va ser una etapa molt complicada, hi ha temes que ho vaig passar molt malament, com amb l'ERO, però creia que era el que s'havia de fer en aquell moment.

Segurament la gent pensarà que algunes coses les he fet bé i altres malament, i segurament hi haurà algú que pensarà que ho fet tot malament, però això ho has d'assumir, perquè quan estàs a la vida pública, evidentment estàs exposat a tothom, i és el que ha de ser. Quan he pres decisions, n'hi ha que segurament les he encertat i n'hi ha que no, però crec que no em pot retreure ningú que no hagi decidit, que no hagi pres decisions.

— I ara, què fareu?

— Fins al juny, el meu compromís és el mateix que el primer dia, faré de portaveu, aquí a l'Ajuntament, amb la mateixa implicació que sempre, i després retornaré a la vida laboral. Com?, doncs ara exploraré possibilitats per retornar a la vida laboral.

El balanç al capdavant de Turisme

— Aquest mandat us heu encarregat de l'àrea de Turisme, que a un municipi com Cambrils, és de les que més repercussió té. Quin balanç en feu?

— En faig un balanç positiu. Evidentment hi ha moltes coses que hagués volgut fer, però vull fer molt d'èmfasi en la feina de tots els treballadors del Patronat de Turisme; són persones que estan molt implicades en la seva feina, si no, no podríem fer moltes de les coses que fem. Amb molt poques persones i amb pressupost molt ajustat, si el compares amb el de Salou o fins i tot amb el de Vila-seca, fem moltíssimes coses.

Hem consolidat Cambrils com a destinació turística familiar, gastronòmica i esportiva. Vull marxar d'aquí havent fet el primer concurs provincial de tapes, que el tenim en el pla d'acció per aquest 2019 i crec que l'hem de tirar endavant. Cambrils som un punt de referència en l'àmbit gastronòmic, però això també ens ho hem de creure i potenciar. Aquest primer concurs provincial de tapes és dir 'ho som, ho som de veritat i per això ho fem'.

Ana López, Mercè Dalmau, David Chatelain, Cambrils
Ana López i David Chatelain han acompanyat Mercè Dalmau durant el seu anunci | Jordi Olària Gras

 

Dos mandats al govern, quatre partits diferents

— Quin pes va tenir la situació nacional en la decisió de fer els pactes de govern, primer amb PP i PLIC i després amb ERC i PSC?

— A l'àmbit local cal tenir clar que la prioritat és el municipi. Partint d'aquesta idea és com es va configurar el pacte amb el PP i la PLIC, i es va mantenir fins al final. Al final del mandat hi va haver certes qüestions d'àmbit nacional que podien haver fet trontollar aquest pacte. Jo personalment tenia molt clar que el meu compromís amb els meus socis de govern va ser un de determinat i jo, personalment, vaig creure que s'havia de mantenir fins al final.

Aquest mandat, tal com va quedar la configuració del plenari, es va fer un pacte que es va creure lògic. Nosaltres tres ens vam posar d'acord molt fàcil i amb la visió posada en el municipi. Si poses la visió en les sigles, a l'àmbit municipal, jo crec que t'equivoques. El teu principal objectiu és treballar pel teu municipi. Evidentment que tens unes sigles al darrere, i en qüestions ideològiques cadascú es posiciona al seu cantó, però no has de perdre de vista que l'objectiu principal és el municipi.

Mercè Dalmau, Camí Mendoza, Ana López
Imatge d'arxiu de la presentació de l'acord de govern de Cambrils | TarragonaDigital.com

 

— Pel que fa a l'acord de govern, s'ha vist afectat per la política nacional. Quin estat de salut ha tingut, durant els quatre anys?

  Podem dir que va començar enguixat, després li vam treure el guix, va anar a recuperació, i ara té molt bona salut.

—Per tant, el repetiríeu?

— Jo sí, jo crec que ha sigut positiu pel municipi. Tots els pactes tenen una etapa d'adaptació; no deixen de ser tres partits amb ideologies diferents, però els problemes que hi hagi hagut, s'han solucionat. Pel que fa als posicionaments polítics en segons quins aspectes, cadascú ha tingut els seus i, evidentment, ni el PSC ha renunciat als seus posicionaments, ni nosaltres hem renunciat als nostres.

Vam posar en comú els tres programes electorals i es va arribar a acords per fer-ne un, que es va reflectir en el Pla d'Acció Municipal; tots vam haver de renunciar a certes parts del programa, però el projecte s'ha enriquit.

— Arribarà a final de mandat, el pacte?

— Sí, jo ho tinc claríssim; per la meva part, la del PDECat i la dels meus companys regidors, sí, s'arribarà al final, segur.

Mercè Dalmau i Lluís Abella, PDECat i Junts per Cambrils
Mercè Dalmau i Josep Lluís Abella durant l'anunci de Dalmau | Jordi Olària Gras

 

Les eleccions municipals a Cambrils

— Passades les eleccions us desmarqueu de les llistes...

— Però jo seguiré sent associada, no em dono de baixa del PDECat ni res semblant.

— Com creieu que aniran, les eleccions?

— És difícil fer un pronòstic, perquè tot sembla indicar que les forces unionistes tindran un bon resultat, però crec que fins que no arribes a les urnes, això no passarà. Moltes vegades, tots, jo inclosa, votes diferent a les municipals que a la Generalitat o a unes estatals; el vot és diferent. Dependrà molt de la participació, de quantes candidatures hi ha... Cambrils, en tota la seva història no ha tingut mai majoria absoluta cap partit, per tant, estem molt fets a la cultura del pacte i la negociació.

— Ho enteneu com un fet positiu, per tant?

— Té les seves parts bones, perquè el resultat és un resultat de tres ideologies i tres programes, però també té els seus inconvenients, perquè si has de negociar, evidentment, no vas tan de pressa com si tens la majoria absoluta i tires pel dret.

avinguda diputació cambrils
Imatge d'arxiu de l'avinguda de la Diputació de Cambrils | TarragonaDigital.com

 

Projectes pendets per Cambrils

— Quins projectes, engegats o per engegar, creieu que són prioritaris, per Cambrils?

  Crec que Cambrils té una assignatura pendent de fa molts anys, però es necessitaria un pressupost important, que és l'avinguda de la Diputació. A l'estiu s'hi concentra una quantitat de gent  molt elevada, i és la zona on hi ha la pràctica totalitat dels establiments hotelers, i on els empresaris han fet una inversió molt important, tots aquests anys. Jo crec que hi hauria d'haver una remodelació, i més si tenim en compte que, un dia o altre, prefereixo pensar que serà aviat, marxi la línia ferroviària.

— N'hi ha més, de projectes, a la llista?

  Sí, aquesta actuació n'és un, però també hi ha la rambla de Jaume I. Són dos dels punts importants que s'haurien de reformar, però és tan simple com començar per fer el projecte. El que és important en un Ajuntament és tenir projectes redactats i valorats, perquè després surten oportunitats, que ara escassegen, d'administracions superiors que poden treure línies d'ajuda o de subvenció.

A més d'aquestes dues, s'ha de seguir tenint molt clar que Cambrils és un municipi turístic, i que aquesta és la seva font principal d'ingressos i de riquesa. Aquest mandant, sent jo regidora de Turisme, ho hem tingut clar. Des del Patronat de Turisme vam encarregar un estudi per tenir una constatació real d'aquesta percepció que tots tenim.

FIMC Cambrils
Imatge del FIMC de Cambrils 2018 | Isma LLanes

 

— I en àmbits que no siguin urbanístics estrictament?

— També hi ha l'Escola d'Hoteleria, que fa una feina molt important, des del Patronat de Turisme hi col·laborem molt, amb ells, i jo crec que hauríem de ser capaços, entre tots, de tenir algun estudi que es relacionés amb la gastronomia; en el fons és allò amb el qual nosaltres som capdavanters.

També hi ha el Teatre - Auditori penjat, i personalment crec que s'hauria de trobar una fórmula pública-privada per tirar-ho endavant, perquè si no és un cost molt elevat per al municipi tal com està dissenyat el projecte. Difícilment el pots modificar, el projecte, perquè hi ha la primera fase feta, que és l'esquelet. Tens el hàndicap que l'economia no acaba de tirar endavant i que, a més, el sector de la cultura és complicat perquè sempre és deficitari, però no hi veig cap altra sortida.

— No seria una fórmula nova, no?

  No, amb el Festival de Música s'ha utilitzat, aquesta fórmula, i s'ha tirat endavant. Personalment estic orgullosa, de la transformació del Festival de Música. Es va fer en el passat mandat i és una fórmula vàlida, que s'utilitza a moltes altres poblacions, i que ens ha pogut posar el festival en un punt on no el teníem. Hi ha moltíssima gent que coneix Cambrils pel seu festival de música, i n'hem de treure rèdit, d'això.