Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del jaciment ibèric de la Punta de la Cella, a Cap Salou.

Salou declara el jaciment ibèric de la Cella com a Bé Cultural d'Interès Local

L'Ajuntament aprova per unanimitat en el darrer plenari l'inici de la tramitació per incorporar el poblat situat a Cap Salou dins del Catàleg del Patrimoni Cultural Català

Imatge del jaciment ibèric de la Punta de la Cella, a Cap Salou.
El jaciment de la Cella va ser descobert als anys 40, però no es va començar a excavar fins al 2002. | Cedida

L'Ajuntament de Salou ha engegat el procés per protegir l'espai arqueològic de la Punta de la Cella, situat a Cap Salou. Es tracta d'un dels jaciments ibèrics més importants del territori i ara el consistori vol que s'incorpori al Catàleg del Patrimoni Cultural Català de la Generalitat de Catalunya.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Tots els grups municipals van votar a favor de la proposta per iniciar el procediment de la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i ara,  la qüestió haurà de passar un període d'informació pública, pel termini d'un mes, per tal de recollir al·legacions o suggeriments.  

Un poblat ibèric a tocar del mar en terrenys del Port de Tarragona

Així mateix, cal recordar que els terrenys on està situat el poblat de la Cella, en un turó a tocar de l'antiga pedrera de la zona del Racó, són propietat de l'Autoritat Portuària de Tarragona.  Per això, el Port també haurà de dir la seva abans de completar la tramitació i que la Conselleria de Cultura inscrigui aquest assentament com un dels béns de l'inventari del Patrimoni Cultural Català.

Restes d'un habitatge del jaciment de la Cella a Salou. | ACN

El Dr. Jordi Diloli Fons, professor del Departament d'Història i Història de l'Art de la Universitat Rovira i Virgili i membre del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA)  que ha dut a terme les darreres excavacions en el jaciment va ser l'encarregat de redactar el document tècnic que avala la declaració de la Cella com a Bé Cultural d'Interès Local.

Era el poblat de la Cella la mítica ciutat de Cal·lípolis?

Cal recordar que el poblat protohistòric de la Cella data de l'any 400 aC i es calcula que va estar ocupat uns 150 anys. Cap al 250 aC, els seus habitants haurien abandonat de forma pacífica l'assentament, donat el bon estat de conservació dels habitatges que s'hi han trobat. Tot i que es té constància de la seva existència des dels anys 40,  no es va començar a excavar el jaciment fins a l'any 2010. Els arqueòlegs encara treballen per delimitar tot l'abast del jaciment, que actualment ocupa uns 6.000 metres quadrats.

De moment, hi ha documentades una vintena d'habitatges al jaciment, amb unes dimensions d'entre 90 i 120 metres quadrats. La mida d'aquestes residències és molt més gran del que era habitual en els poblats ibèrics. Per això, en la darrera campanya que es va completar l'any 2017, els investigadors van donar força a la hipòtesi que la Cella seria la mítica ciutat de Cal·lípolis que els antics romans situaven entre Tarraco i Salauris.

Salou organitza visites teatralitzades al jaciment arqueològic de la Cella.   | Cedida

  

Ara, la Cella se suma a altres béns patrimonials de Salou catalogats com són la Torre Vella, la Torre del Telègraf o la Torre del Llatzaret, totes elles declarades Béns d'Interès Cultural Nacional. Des de fa un parell d'estius, durant la Setmana Santa i els mesos d'estiu s'organitzen visites teatralitzades per donar a conèixer aquest espai singular a salouencs i turistes.