Neixen tortugues babaues en una platja de Cambrils

És el tercer episodi de nidificació de tortuga babaua a Catalunya aquest 2018

Aquest matí del 16 de setembre, una veïna de Cambrils que passejava per la platja de Vilafortuny s'ha trobat amb un niu de tortugues babaues en plena eclosió. El vianant ha avisat als Agents Rurals que, en col·laboració amb la policia local del municipi, han limitat la zona i vigilen que ningú pugui interferir en el naixement natural de les cries. Els Agents Rurals han fet un carril fins al mar i han vigilat una possible predació dels gavians per, així, garantir la supervivència de les tortugues. 

Des que la veïna s'ha trobat amb l'eclosió del niu i fins a quarts d'una s'han comptat fins a onze tortuguetes que han seguit els seus instints i s'han introduït al mar. Els Agents Rurals però, afirmen que hi ha indicis que probablement n'han nascut més al llarg de la passada nit, ja que normalment els nius fan eclosió nocturnament i de fet, no s'espera que en neixin més fins a la posta del sol.

La troballa d'aquest niu a aquesta platja de la Costa Daurada representa el  tercer episodi de nidificació de tortuga babaua a Catalunya aquest any 2018.

Imatge de les tortugues babaues que han nascut a la platja de Vilafortuny.
Imatge de les tortugues babaues que han nascut a la platja de Vilafortuny. | Agents Rurals

 

S'incrementa la nidificació de la tortuga babaua a la costa catalana

Amb la de Cambrils, enguany és la tercera nidificació de tortugues babaues a les platges catalanes. A principis de juny una tortuga de grans dimensions va pondre més d'un centenar d'ous a Mataró; i a l'agost un altre exemplar va fer la posta a Premià de Mar.

La tortuga babaua és una espècie marina que normalment habita les zones més tropicals i temperades del món, i si bé acostuma a tornar a les platges on va néixer per fer la posta dels ous, hi ha femelles que fan alguna posta ocasional en noves àrees.

No obstant això, en els últims anys s'han incrementat les nidificacions de tortugues a les platges catalanes; un fet que es creu, pot ser degut a causa d'una onada migratòria de població atlàntica, o dels efectes del canvi climàtic, que han provocat que els animals del mediterrani es desplacin cap al nord.

Salven una tortuga babaua a Torredembarra

El passat 8 de setembre, els Agents Rurals del Tarragonès i la Policia Local de Torredembarra van intervenir en el salvament d'una tortuga babaua en una platja del municipi del Baix Gaià.

La tortuga que va arribar a la platja dels Muntanyans al voltant de les dues del migdia, presentava ferides per tot el cos i estava visiblement afectada pels residus que hi ha al mar, ja que estava enredada en restes de plàstic i un fil de pescar.

Després de l'avís, els Agents Rurals van portar l'animal al Centre de Recuperació d'Animals Marins, on es guarirà les ferides i es valorarà la possibilitat de tornar-la al mar.

Imatge de la tortuga que es va trobar a Torredembarra.
Imatge de la tortuga que es va trobar a Torredembarra. | Agents Rurals