Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El PDECat de Salou, a decidir entre la FUPS de Granados o Puigdemont

Una facció del partit, la majoritària, aposta per mantenir l'acord amb l'actual alcalde i una altra és partidària de cercar la «unitat independentista»

Marc Montagut va ser escollit l'any 2018 cap de llista de PDECat a Salou. | Oleguer Domènech.

 

Les eleccions municipals s'aproximen i els partits es veuen abocats a definir la manera com hi concorreran. A Salou, una de les grans incògnites és saber quina via escollirà el PDECat —amb la marca electoral pertinent— per presentar-se a aquests comicis. L'any 2018 va ser escollit com a cap de cartell postconvergent el regidor Marc Montagut. A partir d'aquí, la formació no es tancava a buscar acords amb altres partits, com ara el que el 2015 els va fer anar plegats amb FUPS, la candidatura de Pere Granados.

Fa quatre anys, FUPS-CiU va obtenir vuit regidors i la victòria electoral a Salou. Granados ha governat en coalició amb el PSC i hi ha hagut bona entesa entre els equips de FUPS i de CiU. De cara als propers comicis, però,  l'alcalde salouenc vol fugir tant com pugui de sigles sense tancar-se a acords preelectorals amb altres formacions: la via de tornar a sumar amb l'espai (post)convergent, doncs, estava oberta.

Converses per una llista independentista unitària

En paral·lel, al PDECat es van obrir converses per trenar coalicions amb altres formacions, seguint la 'via Puigdemont', de cercar la màxima unitat de l'independentisme. Segons fonts consultades, el partit va establir converses amb ERC —inicialment— i membres de l'ANC i Òmnium Cultural per intentar definir una llista unitària. Tot i que es van produir diverses trobades, finalment no es va tancar un acord: els republicans van decidir presentar-se en solitari i les opcions de candidatura conjunta es van debilitar.

Un sector del PDECat, però, manté aquesta línia d'acord com a prioritària: es vol buscar la màxima unitat independentista, i s'advoca per una candidatura nodrida d'independents, amb presència de membres de l'Assemblea i Òmnium.  Guillem Alonso, el president local del PDECat, nega que hi hagi hagut converses formals amb aquestes entitats, però recorda que «dins del partit la militància és transversal i per tant hi ha persones que hi pertanyen». Alonso no desmenteix que se n'hagi parlat, però assegura que «no formalment».

La versió del president local del PDECat, però,  contrasta amb la de l'actual regidora de FUPS-CiU i militant de Demòcrates, Martina Fourier. «En els darrers dos mesos hi ha hagut diverses reunions per fer una llista unitària», ha explicat a aquest mitjà, i ha confirmat que  en aquestes trobades formals «hi ha estat sempre el president local del PDECat, Guillem Alonso, i representants d'ANC i Òmnium».

La darrera cita es va celebrar fa uns quinze dies. «No hi havia un acord tancat, perquè cada partit i entitat l'havia de validar, però sí que hi estàvem a prop», ha reconegut Fourier, que ha destacat que, com a representant de Demòcrates, aposta per aquesta «llista unitària i transversal».

Part del PDECat, partidària de revalidar l'acord amb Granados

Si una facció del partit, amb el seu president al capdavant, busca aquest acord de signe nacional; una altra part del PDECat salouenc sembla decantar-se més per revalidar la coalició amb FUPS que els ha permès governar els darrers anys. En aquesta línia, que compta amb més suport entre la militància, sembla emmarcar-se l'aposta de Marc Montagut, designat cap de llista del PDECat a les properes eleccions.

Segons apunten diverses fonts,  aquest sector de la formació hereva del PDECat fa una aposta per no concórrer en solitari  als comicis en vistes a la situació electoral al país i a Salou. Després que ERC hagi dit 'no' a formalitzar una candidatura unitària, l'opció que aquest sector del partit veuria amb més bons ulls és la de revalidar l'acord amb FUPS i tornar a concórrer de la mà de Pere Granados.

Preguntat per aquestes qüestions i pel seu posicionament, Marc Montagut ha estat taxatiu. «Aquest és un tema intern que no hauria de sortir a la llum. S'ha de tractar dins del partit», ha dit. «Les decisions ja s'anunciaran quan s'hagin pres», ha reblat Montagut, recordant que aquest mateix dijous al vespre es reuneix l'executiva local. Montagut també ha manifestat que la seva voluntat és «exposar el seu posicionament i pla de treball amb l'objectiu de que el PDECat obtingui els millors resultats a Salou».  En aquest sentit ha volgut recordar que tal i com ja es va va manifestar l'assemblea local al seu moment, té la cofiança de la majoria de militants del partit al municipi  i «confio que aquest suport ara es ratifiqui».

El PDECat, a decidir entre la unitat independentista o el pragmatisme salouenc

Així les coses, sembla evident que, malgrat que cap dels dos sectors reconegui un enfrontament voraç, el PDECat haurà de triar entre dos escenaris d'índole diversa. El primer, el d'una llista d'unitat independentista, sense ERC però molt transversal, en una plaça, la de Salou, que és 'a priori' complicada per a les posicions que defensen el secessionisme.

La segona opció és la del pragmatisme, la de l'acord de base local, centrat en Salou i més impermeable a la política nacional: revalidar l'acord amb Granados. L'aval principal són els resultats obtinguts el 2015: la fórmula funciona i, des de l'òptica de partit, permet una suma important de vots de cara al Consell Comarcal i la Diputació. Certament, però, es difumina la petjada independentista de la candidatura.

Les opcions es posaran sobre la taula aquest dijous, 28 de febrer, al vespre, en una reunió de l'executiva local. La decisió, però, l'haurà de prendre la trentena de militants que es reuniran en els propers dies en assemblea, previsiblement a finals de la setmana vinent. Set dies que en política són un món i que serviran o bé per trobar vies d'acord, o bé per fer més grossa l'esquerda a menys de tres mesos dels comicis.

També et pot interessar