L'estiu del coronavirus està foradant amb duresa un sector turístic que no acaba d'aixecar el vol malgrat els esforços acumulats. La tònica predominant enguany és un estiu d'escapades d'última hora, de pernoctacions improvisades de dos o tres dies i on el costum de reservar amb antelació s'ha reduït poc més que a una espècie en extinció. Ho explicava amb detalls la nova presidenta de la FEHT i portaveu del sector, Berta Cabré, en la seva primera entrevista a TarragonaDigital.
Segons una enquesta interna de la patronal PIMEC Turisme, que agrupa les petites i mitjanes empreses del sector arreu de Catalunya, el 60% de les reserves a establiments turístics s'han anul·lat en els darrers mesos, una xifra històrica, de vertigen i sense precedents. I Tarragona i la Costa Daurada encapçalen el rànquing.
La Costa Daurada ha vist caure 6 de cada 10 reserves turístiques per aquest estiu
Les dades de la patronal, dividides per territoris, deixen les costes del Sud com les més perjudicades amb un 62% de les reserves en orris, per sobre del 58% d'anul·lacions a Girona i del 48% de cancel·lacions a la zona de Barcelona. PIMEC creu que les xifres seran encara més negatives durant el mes d'agost que està a punt de començar.
Les previsions apunten a un descens de l'activitat turística i dels visitants, amb una previsió que les costes catalanes rebin poc més de 750.000 visitants durant l'agost. Al juliol s'ha superat per poc el milió de persones, asseguren. Això es tradueix, asseguren, en un forat de pèrdues de 10.300 milions d'euros en relació amb l'estiu anterior, a aquestes altures del calendari.
Amb aquests temors al cap, des de PIMEC Turisme han tornat a alçar la veu per reclamar mesures «d'urgència i de rescat» per evitar el naufragi del sector, com ara l'allargament dels ERTO que molts negocis encara arrosseguen o el fet de no associar als ajuts un llast d'endeutament posterior que dificulti, diagnostiquen, la reobertura i el manteniment futur de molts negocis que encara no han pogut reobrir fins al punt de ser, de nou, establiments rendibles.