Imatge del ple ordinari del mes d'octubre a l'Ajuntament de Salou on s'han aprovat les noves ordenances fiscals.

L'Ajuntament de Salou aprova una pujada del 3,5% de l'IBI i del 10% de la taxa d'escombraries

L'equip de govern aprova en solitari la pujada d'impostos per a l'any 2020 i justifica la mesura en l'increment de l'IPC dels últims anys i les «despeses extraordinàries» previstes

L'Ajuntament de Salou ha aprovat en el ple ordinari celebrat aquest dimarts, 22 d'octubre, la modificació de les ordenances fiscals per a l'exercici 2020. Aquesta modificació inclou un increment del 3,5% en l'Impost de Béns Immobles (IBI) i del 10% en la taxa de recollida d'escombraries. L'equip de govern de Sumem per Salou-Junts i el PSC ha tirat endavant la seva proposta en solitari, tot i les crítiques i el vot contrari de l'oposició en bloc.

El regidor d'Hisenda i Gestió Econòmica de l'Ajuntament de Salou, Yeray Moreno, ha justificat la mesura tot destacant que la modificació de les ordenances ha estat una proposta «consensuada, meditada i adaptada a les condicions econòmiques globals i municipals». En aquest sentit, Moreno ha recordat que, mentre  l'IBI s'ha reduït en un 6,65% des de l'any 2012, l'IPC ha crescut entre un 1 i un 1,5% en els últims quatre anys. «Això ha fet que la capacitat econòmica ordinària d'aquest ajuntament sigui un 6% menor respecte a l'inici del mandat anterior», ha afirmat.

La pujada de l'IBI incrementarà en 600.000€ els ingressos de l'Ajuntament de Salou

Així mateix, el regidor ha explicat que apujar un 3,5% l'IBI comportarà uns ingresos d'uns 600.000 euros a les arques municipals  i una depesa de 10,32 euros anuals per a les famílies salouenques. En aquest sentit, ha defensat que el consistori s'enfronta a «despeses extraordinàries futures no contemplades», com són l'increment del 3% del sou dels funcionaris fixat per llei, que comportarà 535.000 euros a l'any en el capítol de personal, o la pujada del pressupost per al sanejament del clavegueram (250.000€ en dos anys). Amb l'increment de l'IBI, «sufraguem només una part d'aquestes despeses», ha afirmat.

Imatge del regidor d'Hisenda i Gestió Econòmica de l'Ajuntament de Salou, Yeray Moreno.
El regidor d'Hisenda i Gestió Econòmica de l'Ajuntament de Salou, Yeray Moreno, en un instant del plenari. | I. Alcalá

Pel que fa a la taxa d'escombraries, Moreno ha assegurat que la pujada del 10% respon «única i exclusivament» al pagament de la part que correspon a Salou per finançar les obres de reforma de la planta d'incineració de Sirusa. De la resta de taxes, se'n modifiquen dues més. L'any que ve també s'incrementarà en un 1,5% les tarifes d'activitats esportives, mentre que el transport escolar tindrà un cost d'1 euro per viatge.

Des de l'oposició, ERC, Cs i PP han criticat la pujada d'impostos i taxes i han qüestionat la gestió econòmica del govern municipal. Així, el portaveu republicà, Marçal Curto, ha insistit en la seva proposta d'impulsar una fiscalitat progressiva que tingui en compte el nivell d'ingresos cada ciutadà. «Ho hem reclamat ja els anys 2015, 2016, 2017 i 2018 i ara veiem amb decepció que res no ha canviat», ha lamentat el líder d'ERC a Salou.

Marçal Curto (ERC): «No és moment d’incrementar impostos. El que s’ha de fer és millorar la gestió municipal»

Així mateix, Curto ha remarcat la necessitat d'aplicar preus progressius en serveis com les llars d'infants, l'Escola Municipal de Música o els ensenyaments per a adults, i ha explicat altres propostes que va fer arribar a l'equip de govern, com ara la bonificaió del primer tram de la tarifa de l'aigua o la gratuitat del transport escolar pels estudiants de primària i secundària. «No tenen en compte a l'oposició.  No és moment d’incrementar impostos. El que s’ha de fer és millorar la gestió municipal», ha dit.

En la mateixa línia,  Pere Lluís Huguet (Ciutadans) ha afirmat que «li vam fer algunes propostes, però cap ha estat escoltada. Ha estat una mesura de consens dins de l'equip de govern, però no amb l’oposició». El portaveu de la formació taronja ha alertat que «estem en una situació econòmica molt complexa i el primer que hauríem d’haver fet és aplicar criteris d’austeritat, perquè ens ve una crisi important al davant i hem d'ajudar a les famílies i incentivar els emprenedors». Sobre la taxa d'escombraries, Huguet també ha especificat que «no podem acceptar una pujada així sense tenir un pla per incrementar la recollida selectiva, el que ens faria reduir les tones que portem a incinerar i abaratiria el cost».

El portaveu del PP de Salou, Mario García, ha manifestat que «els nostres veïns porten diversos anys esforçant-se amb el pagament d'impostos. Si la nostra economia està tan sanejada i tenim tant de superàvit, hauríem de reflectir aquest benefici en tots els contribuents». El regidor popular ha titllat de «completament desmesurades» les pujades de l'IBI i les escombraries. «Després d'aquesta pujada, tots els salouencs haurem vist incrementat en un 14% el rebut de l'IBI des de l'any 2011», ha assegurat. Proposava, de fet, una reducció del 4%, tot afirmant que el consistori disposa de mecanismes per poder baixar els impostos, com «reduir les despeses de protocol i alcaldia, publicitat i càrrecs de confiança».