Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Salou

Salou fa una crida a voluntaris per formar part de les meses electorals el 14-F

L'Ajuntament obre una adreça de correu electrònic per als interessats

L'Ajuntament de Salou ha fet una crida a voluntaris per formar part de les meses electorals amb motiu de les eleccions al Parlament del 14-F. Segons informa l'Ajuntament, els electors del municipi que vulguin formar part de les meses de forma voluntària han d'enviar un correu electrònic a l'adreça voluntaris@salou.cat. Els interessats han de facilitar el seu nom i cognoms, l'adreça i un número de telèfon, i caldrà que adjuntin una imatge del seu document d'identitat. L'Ajuntament indica que el voluntariat quedarà a disposició de la Junta Electoral competent per si acorda fer ús d'aquest sistema per tal de constituir les meses.

El Síndic de Greuges defensa que els membres de les meses electorals no poden ser voluntaris

Per la seva banda, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, defensava aquest dijous que els membres de les meses electorals del 14-F no poden ser voluntaris i s'han d'escollir de manera aleatòria. En una roda de premsa telemàtica, Ribó ha argumentat que la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) no preveu voluntaris i ha afegit que és necessari donar «garantia jurídica». D'altra banda, ha demanat que s'ampliï al màxim possible el termini per sol·licitar el vot per correu, que acaba demà divendres al migdia. Segons Ribó, s'ha de garantir el dret a vot no presencial per a les persones contagiades de covid-19 i els seus contactes estrets. I ha recordat que en eleccions generals s'ha permès que determinats col·lectius votessin fins a la vigília de la jornada electoral.

Pel que fa a les meses electorals, el síndic ha alertat que algun ajuntament ha notificat persones suplents quan aquestes no estaven en llistes oficials. I ha avisat que aquesta pràctica «no és conforme a la legalitat i no genera seguretat jurídica».

Després que des de la Junta Electoral de Barcelona hagi dit que estudia incorporar voluntaris a les meses electorals davant les dificultats per constituir-les tenint en comte l'allau d'al·legacions, Ribó ha assegurat que això no és possible. Argumenta que la LOREG marca un criteri «aleatori i objectiu» per escollir els membres de les meses.

El síndic entén que les persones a qui s’han rebutjat les al·legacions, basades en causes de salut greus i objectives, tenen dret a recórrer de manera «ràpida i eficaç» davant la jurisdicció ordinària. I ha explicat que des del Síndic de Greuges s'està donant assessorament a les persones que s'hi adrecen per aquest motiu.