Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

10 reusencs il·lustres que han deixat empremta al món

En aquesta llista trobaràs els 10 reusencs més il·lustres, personatges destacats de la història de la capital del Baix Camp.

Amadeu de Savoia al funeral del general Prim, un il·lustre reusenc.
Amadeu de Savoia al funeral del general Prim, un il·lustre reusenc. | Imatge de: National Geographic.

 

De Reus al món. Aquests reusencs il·lustres que presentem a continuació han deixat un llegat (polític, arquitectònic, pictòric o literari) incalculable. Alguns dels carrers de la capital del Baix Camp porten el seu nom, com homenatge pòstum a una vida que mereix ser-hi sempre a la memòria dels reusencs.

Els 10 reusencs més il·lustres de la història

Moltes més persones han estat anomenades fills i filles  il·lustres de Reus, però en aquesta llista hem seleccionat aquells més rellevants.

1. Joan Prim i Prats (1814 – 1877)

Estudiar la biografia de Joan Prim i Prats és estudiar una de les vides més apassionants de la història d'Espanya. La gran estatua que corona la plaça del Prim, al bell mig de la ciutat, ja ens dona pistes de la importància d'aquest famós reusenc.

Va participar en la Primera Guerra Carlista, on aviat va demostrar els seus dots com a líder. Amb 26 anys, ja era un reconegut militar, fet que li va permetre formar part del partit liberal progressista espanyol. Després d'anys en la política, esdevenint una de les persones més influents de l'època, aconsegueix col·locar al tron a Amadeu I de Savoia.

El mateix dia que el nou monarca viatja a Espanya, el general Prim pateix un atemptat a Madrid. Mor el 27 de desembre de 1870 a causa de les ferides provocades per un tret de trabuc.

2. Pere Caselles (1864 – 1936)

Pere Caselles és un d’aquells reusencs il·lustres per mèrits propis, i és que la seva obra ens envolta sempre que passegem pels carrers de Reus.

Aquest prolífic arquitecte és autor de gran part d’edificis modernistes de Reus, alguns tan emblemàtics com l’estació enològica o l’escorxador. Començada la Guerra Civil i amb l’entrada de les tropes nacionalistes, Caselles va ser afusellat al seu propi mas, a la carretera de Sant Ramon.

3. Eduard Toda (1855 – 1941)

Els nombrosos viatges d’Eduard Toda a Egipte van ser la base d’una obra molt extensa. De fet, Toda és considerat com el primer egiptòleg espanyol, a més de ser el primer arqueòleg a trepitjar la tomba de Sennedyem, a la necròpoli de Deir el-Medina. Va morir l’any 1942 i les seves restes reposen al Monestir de Poblet.

4. Marià Fortuny (1838 – 1874)

Mariano José María Bernardo Fortuny i Marsal és considerat un dels pintors espanyols més importants del segle XIX a Espanya, després del gran mestre Goya. En reconeixement, el seu cor resta a la prioral de Sant Pere.

Després de rebre formació a Barcelona, com tants altres artistes de l’època, Fortuny realitza diversos viatges (primer a Roma i després al Marroc) on s'interessa per l’art orientalista. No obstant això, molts consideren que  el clímax de la seva pintura és ‘La vicaria’, una peça exposada al MNAC de Barcelona.

5. Joaquim María Bartrina (1850 – 1880)

Si parlem de teatre, el primer reusenc il·lustre que ens ve al cap és Joaquim Bartrina, un home dedicat a la dramatúrgia durant tota la seva vida.

Un dels trets més curiosos de la seva obra és que tracta de traslladar, a través dels versos, els principals avenços en la física i la mecànica, de forma que la seva poesia és de les més originals que es recorden. Un avançat a la seva època, i és que Bartrina presagia l’avantguardisme i el futurisme del segle XIX.

6. Pere Mata (1811 – 1877)

Un dels edificis més espectaculars a Reus rep el seu nom (l'institut de salut mental Pere Mata), però pocs saben que aquest il·lustre reusenc va ser un destacat metge i alcalde de la ciutat, encara que durant un període molt breu l’any 1841.

Se'l recorda per la seva contribució en la medicina, publicant diverses obres al Centre de Lectura de Reus, però també va provar sort com a escriptor de novel·les històriques. L'any 1874 va patir un atac d'apoplexia que el va deixar invàlid fins a la seva mort, l'any 1877.

7. Josep Tapiró (1836 – 1913)

Un dels famosos pintors reusencs que destacà en la pintura orientalista de finals del segle XIX, recollint el llegat de Fortuny i engrandint-lo. Retrata amb precisió algunes escenes africanes amb un traç viu i colorit.

Sovint Tapiró és el gran desconegut de la pintura orientalista, i és que el seu treball queda a l'ombra de Fortuny. Malgrat això, mereix un lloc destacat entre els artistes més importants de Reus, i per aquest motiu un institut porta el seu nom.

8. Gabriel Ferrater (1922 – 1972)

Les generacions més joves només tenen constància d’aquest nom gràcies a l’institut de secundària i batxillerat. Una autèntica llàstima, i és que com repassarem a continuació, la seva obra és ben prolífica.

Ferrater no només va destacar en l’àmbit de la poesia: Da nuces pueris (1960), Menja't una cama (1962), i Teoria dels cossos (1966), si no que també va centrar els seus esforços en la traducció i la crítica. L’escriptor reusenc fa servir un particular to irònic, tot tractant temes quotidians i col·loquialismes.

9. Salvador Vilaseca (1896 – 1975)

Vilaseca va ser un important historiador i metge reusenc, adquirint un enorme prestigi en l’àmbit científic gràcies a una sèrie de treballs i estudis. D’altra banda, va recopilar una important col·lecció arqueològica i va ser redactor en cap de la mítica revista del Centre de Lectura.

En l’actualitat, podem trobar un institut amb el seu nom, un dels centres d’ensenyament més antics de la ciutat.

10. Antoni Gaudí (1852 – 1926)

Podríem entrar en l’etern debat sobre si el geni de l’arquitectura és Riudomenc o Reusenc, però no hi ha dubte que Gaudí és una figura cabdal en la història de Reus.

És el màxim representant del modernisme a Catalunya, tot i que malauradament no va poder gaudir del reconeixement que mereixia en vida. Destaca la seva gran capacitat creativa i la cerca constant de noves estructures arquitectòniques. Per aquest motiu, serà recordat com el reusenc més il·lustre.

No va dur a terme cap obra a la capital del Baix Camp, però el seu treball és apreciat per milions de turistes cada any a la Sagrada Família, el Parc Güell o la Casa Batlló.