Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Arriba el Memorimage 2018, el Festival Internacional de Cinema de Reus

El certamen, que enguany se celebra entre els dies 7 i 10 de novembre, tindrà la revolució, la música i la joventut com a fils conductors

El documental 'Nueve días sin Fidel' es podrà veure al Memorimage 2018
El documental 'Nueve días sin Fidel' es podrà veure al Memorimage 2018 | Cedida

 

Potser la vida, en si mateixa, és una petita revolució. Contradictòria, dràstica, dramàtica, emocionant, violenta, surrealista o delirant. Un gran plató ple d’actors erràtics que plasmen i perpetuen allò que algú va definir, fa ben bé onze anys i amb un ‘hit’ etern, com «l’espectacle de la gent».

Precisament, d’això es tracta, de música, de revolució i de Reus. I de cinema, que no en falti. Supersticiosa pels que hi creuen, amb el dotze més u al davant, arriba a la ciutat la tretzena edició del Festival Internacional de Cinema, el Memorimage.

Del 7 al 10 de novembre Reus s'omple de pel·lícules

Del 7 al 10 de novembre, la capital del Baix Camp s’omplirà de revoltes, grans i petites, cèlebres o no tant, durant tres dies intensos, cinèfils i internacionals, amb el Teatre Bartrina i el Centre Cultural Castell del Cambrer com a epicentres destacats.

Memorimage 2018, revolució com a leitmotiv

A cinquanta anys d’aquell maig parisenc i de la Primavera de Praga, i a quasi sis dècades de l’entrada de les tropes de Fidel Castro a Santiago de Cuba, Daniel Jariod, director del festival, ens parla de «Revolució al Memorimage», de revolta en sentit ampli i reflexiona, a través d'una selecció 2018 acurada, sobre un seguit de moments històrics veritablement «arrauxats».

Miró, valors i ball, la revolta de cadascú

El film brasiler ‘No intenso agora’, un meravellós retrat reflexiu de les revoltes txeca i francesa del 1968; o ‘Nueve días sin Fidel’, que relata l’orfenesa d’un poble després de la mort del seu controvertit ‘comandante’, arribaran a les pantalles del festival per rememorar, en un tràveling temporal, dos dels moments més potents i agitats del món recent.

Del pla general al pla detall, i de les revolucions al carrer a les revolucions més internes, íntimes i geogràficament properes. ‘Hereus d’un cardenal proscrit’, pel·lícula basada en la figura i els valors del cardenal Vidal i Barraquer; ‘Miró, contra Miró’, artística, torturada, mite i retrat de «l’assassí de la pintura»; i ‘Ciudadano Fernando Gallego: Baila o Muere’, sobre el Dj Nando Dixkontrol, una vella glòria de la nit espanyola, faran les delícies del públic més divers i exigent.

Andrea Motis.
Andrea Motis, en una imatge d'arxiu | VallsDiari.cat

 

Andrea Motis i un film que es farà realitat

I la música. La música maridarà la història i la revolució a través del jazz més jove, tímid i excels, amb el documental ‘Andrea Motis, la trompeta silenciosa’, del director arbocenc Ramon Tort. Després del film, una mena d’arribada del tren dels Lumière envairà el Bartrina —lluny d’il·lusions òptiques i amb una total dosi de realitat artística—, i brindarà als assistents un concert en directe de la mateixa Motis, acompanyada de Joan Chamorro.

'YouTube', tresor diví

‘Out’, un film ‘youtuber’ sensible, íntim i profund, i fet íntegrament amb imatges de la popular plataforma d’’streaming’, tancarà un festival que es mostra jove, valent i il·lusionat i que mira, des de Reus, cap al futur. MemoriJove, MemoriXics, jornades i diverses activitats paral·leles completaran la nova entrega d'un certamen que, segons els organitzadors i parafrasejant els Magnetic Fields, va d’«amor, música, vi... i revolució», «això serà el Memorimage 2018!».