L'encesa de les llums de Nadal a Reus en imatges

Les 10 paraules i frases que diem incorrectament durant les festes de Nadal

El Cagati贸, els Nadals, la Nit Bona, l'espumill贸 o el fi d'any s贸n alguns dels barbarismes m茅s freq眉ents que es poden sentir aquests dies

Cada any, les festes de Nadal vénen carregades de costums inalienables. Els regals, les decoracions, els àpats copiosos i els retrobaments familiars, que no sempre són desitjats, es converteixen en una tònica habitual. A més, aquests dies l'esperit màgic i innocent envaeix tots els racons i àmbits de la societat, i la llengua no n'és una excepció. 

En aquest sentit, la celebració concentra un vocabulari específic que, d'una manera inconscient, és ple de barbarismes accentuats i expandits. En alguns casos, esdevenen autèntics disbarats a conseqüència de la pressió i la interferència d'alguna llengua quant al lèxic. Avui, a TarragonaDigital, et descobrim un decàleg amb algunes de les incorreccions lingüístiques nadalenques més comunes.

1. Els Nadals

Comencem. Cada vegada que alg煤 es refereix a les festes d'aquesta manera, mor un fil貌leg. De Nadal, per sort, nom茅s n鈥檋i ha un en tot l'any i en catal脿 la paraula 茅s singular. Nom茅s t茅 sentit la forma del plural quan parlem de diverses festes de Nadal i, pel motiu que sigui, les agrupem en un plural perqu猫 s贸n diverses. Per exemple: 'Els Nadals de la nostra infantesa'.

2. Una casa ben adornada amb espumill贸, guirnaldes i flors de Pasqua

D'entre totes les pompositats nadalenques, n'hi ha una que destaca per sobre de la resta. Es tracta de l'afany que tenen algunes fam铆lies per no deixar sense guarnir (que no adornar*) cap metre quadrat de casa seva. Aix铆, en aquests dies sovintegen les garlandes (i no guirnaldes*) i tamb茅 les cintes o el serrellet de Nadal (i no pas l'etern espumill贸).

Merca Eurasia et porta la millor decoraci贸 nadalenca per la teva llar
Al mercat hi ha una gran varietat de decoracions nadalenques | 脌ngel Ullate

Les persones m茅s tradicionals i sostenibles que utilitzen elements naturals per tal de decorar els espais tampoc estan exemptes de la barb脿rie ling眉铆stica. Aix铆, utilitzarem el gr猫vol en comptes d鈥檃cebo* i les flors de Nadal o pons猫ties i no les flors de Pasqua* per donar un toc de color ben viu i especial a la casa.

3. T'has guanyat un bon aguinaldo

S'ha de dir que per Nadal no tot s贸n despeses. Si has sigut un bon treballador, pot ser que el teu cap sigui gener贸s i et premi茂 la feina feta dels darrers mesos amb una bona gratificaci贸. Ara b茅, l'aguinaldo* tradicional cada vegada 茅s menys habitual, i en tot cas en catal脿 rebrem 'estrenes'.

Un altre dels moments m茅s cl脿ssics, esperats i participats de Nadal s贸n les rifes. Si la sort est脿 de la teva banda, pot ser que enguany siguis un dels premiats de la panera de l'AMPA de l'escola, del pernil de l'Associaci贸 de Jubilats, de la loteria espanyola que canten els nens del col路legi de San Ildefonso o de la Grossa de Cap d'Any. A m茅s, si tamb茅 tens una bellesa excepcional o un actractiu singular, segur que ser脿s una persona agraciada tot l'any.

4. Has de donar molt menjar al cagati贸

Un dels casos que crea m茅s tristesa a les persones de bona fe 茅s sentir la paraula 'cagati贸*' per referir-se al tronc que piquem a bastonades perqu猫 cagui molts dol莽os i altres regals. La denominaci贸 correcta per al membre familiar que aquests dies habita a les nostres llars (que arriba sol i no s'ha d'anar a buscar al bosc) 茅s 'ti贸鈥, i el fem cagar quan t茅 el ventre ple de mandarines i avellanes. En tot cas, el terme 'caga ti贸' s'utilitzar脿 com un imperatiu que acompanyar脿 la cantarella amb els cops de bast贸. 

La novena Trobada de Tions de Catalunya a Reus!
La novena Trobada de Tions de Catalunya a Reus! | 脌ngel Ullate

A m茅s, si sou d'acomplir aquest ritual per Sant Esteve i no el 25 de desembre, haureu de dir que 'dem脿 fareu cagar el ti贸', i no pas que el cagareu dem脿, ja que el significat literal d'aquesta expressi贸 pot encetar un seguit de comentaris escatol貌gics que us poden deixar en molt mal lloc.

5. Ets de Nit Bona o de missa del Gall?

Un dels barbarismes m茅s rocambolescos que es poden sentir aquests dies 茅s el de referir-se a la nit de Nadal com a 'Nit Bona'. Aix貌 茅s un calc del castell脿 en la seva 'Nochebuena', i hem de saber explicar que els catalans no tenim costum de fer grans celebracions aquesta nit, ja que la festa grossa la farem per Sant Esteve. Nosaltres som m茅s de fer un 脿pat discret i d'anar al punt de les 12.00 h de la nit a la missa del Gall. Els m茅s afortunats, a m茅s, tamb茅 podran escoltar la profecia del Cant de la Sibil路la que ve a anunciar l'arribada del Messies i pronostica el Judici Final.

6. Els torrons m茅s bons s贸n els de yema

Qualsevol 脿pat de Nadal arriba al moment culminant amb les postres i els seus dol莽os tan t铆pic regats amb un bon cava. Les neules, els polvorons* o mantegades (hi ha qui condemna l'煤s del primer terme) i els torrons s贸n tot un cl脿ssic cal貌ric d'aquests dies. D'entre les diferents varietats de torrons que solem menjar, destaquen els de rovell d鈥檕u, que solen ser dels m茅s bons, i que mai estaran fets de yema* o gema*. A m茅s, si totes aquestes menges s贸n servides en safata segur que faran m茅s goigs que no pas en bandeja*.

Torr贸 de crema cremada | Cedida

7. Celebrem el fi d'any a la Nit Vella

Un cas semblant a la Nit Bona* el trobem el 31 de desembre. Per una banda, hi ha qui es refereix a l'煤ltima nit de l'any com a Nit Vella*, amb una traducci贸 literal de la 'Nochevieja' espanyola. Per l'altra, cada cop 茅s m茅s habitual sentir l'expressi贸 'fi d'any*' per a referir-se a la celebraci贸 que ha de servir per acomiadar un any i encetar-ne un altre. En tots els casos, en catal脿 sempre n'hem dit 'nit de Cap d'Any'.

8. Per tindre un feli莽 any t'has de menjar tots els ra茂ms

Cada vegada tamb茅 茅s m茅s habitual felicitar l'any nou amb aquesta expressi贸. Ara b茅, enguany en catal脿 procurarem desitjar un bon any 2020 als amics sense fer servir la forma castellana calcada de 'feliz a帽o', de la mateixa manera que mai se'ns acudiria dir 鈥榝eli莽 Nadal鈥*. Abans de felicitar la colla, per貌, cal obrir el cotill贸 i complir amb el ritual de les dotze campanades. Haurem de saber que, per a tindre un any ventur贸s, s'ha de menjar el ra茂m, en singular, i no pas els ra茂ms* com s铆 que fan els castellanoparlants amb les seves 'uvas'.

Cavalcada Reis Mags de Castellvell del Camp 2017
Imatge del Rei blanc saludant des del balc贸 de l'ajuntament de Castellvell del Camp | Josep Mart铆

9. Els Reis Mags reparteixen els regals despr茅s de la cavalgata

Per molta m脿gia que tingui la nit m茅s especial de l'any, a Catalunya els tres savis que van seguir l'estrella fins a Betlem es coneixen com a Reis d'Orient i no pas com a Reis Mags*. Melcior (que no Melchor), Gaspar i Baltasar cada 5 de gener arriben carregats de regals per a totes les fam铆lies, i abans de comen莽ar el seu repartiment es passegen pels carrers del pa铆s en cavalcada. En cap cas mai faran una cabalgata* o cavalgada*.

Aquests populars personatges tamb茅 se'ls anomena segons el seu color de pell: el rei blanc, el rei ros i el rei negre, i els presents que van ofrenar al Nen Jes煤s van ser l'or, l'encens (i no incens*) i la mirra.

10. Ning煤 vol la fava del rosc贸 de Reis

L'煤ltima de les menges t铆piques, de les m茅s cal貌riques i alhora m茅s bones de les festes de Nadal arriba el 6 de gener, amb la festa dels Reis. Com en el cas dels torrons de rovell d'ou i les mantegades, convindria que deix茅ssim de banda els roscos* i roscons* per a substituir-los per un bon tortell de Reis. I compte a l'hora de fer els talls, no fos cas que us surti la fava i us toqui pagar-lo sencer!

El tortell de Reis amaga any rere any el rei o la fava | Redacci贸