I l'Amfiteatre, què?

Aquesta passada setmana hem viscut nous capítols del serial de l'Amfiteatre. Dimarts esmorzàvem amb l'anunci del conseller Hermán Pinedo que l'Ajuntament de Tarragona s'estava plantejant enderrocar les graderies del monument pel seu mal estat. Concretament, es referia a les graderies reconstruïdes durant els anys 60 i 70 del segle passat. Posteriorment, Pinedo matisava la informació i explicava que la prioritat era mantenir-les, tot assegurant que encara s'estaven elaborant informes tècnics.

 

Dijous, teníem el segon anunci de la setmana: «La Generalitat va advertir l'Ajuntament de Tarragona al març que l'amfiteatre no era segur per al públic». La Direcció General de Patrimoni va enviar aquest informe a un dels tècnics de la conselleria de Patrimoni de l'Ajuntament, tot i que els responsables polítics, concretament Hermán Pinedo, no el van rebre oficialment fins dimarts 3 de desembre. La consellera Floria, encarregada de l'àrea de Patrimoni el passat mandat, negava tenir coneixement de l'informe.

 

El mateix dijous, l'alcalde Pau Ricomà anunciava la convocatòria d'una comissió bilateral entre l'Ajuntament de Tarragona i la Generalitat de Catalunya per la setmana vinent, per tal de tractar l'estat actual i les necessitats del patrimoni de Tarraco. I aquestes notícies, en només tres dies.

 

Però cal recordar que des del passat mes de setembre, hem vist un segon informe sobre l'estat del monument, el tancament total de l'Amfiteatre, el tancament i reobertura de les Escales del Miracle, la reobertura parcial de l'Amfiteatre, així com una denúncia a la fiscalia interposada pel grup municipal de Ciutadans. Sense parlar de la bastida que fa més d'un any es va instal·lar a les graderies després del tancament parcial de l'Amfiteatre entre febrer i abril del 2018. En tot aquest serial també hem vist retrets i acusacions, però poques propostes per solucionar un problema que existeix des de fa més d'una dècada i del qual tots en són responsables.

 

Senyors polítics, ja n'hi ha prou de tirar-se els plats pel cap, llençar-se retrets i utilitzar políticament el nostre Patrimoni Mundial. Posin Tarragona per sobre dels seus interessos partidistes i uneixin forces per anar a reclamar davant les institucions corresponents els recursos necessaris, que no seran pocs, per salvar l'Amfiteatre. Per si no ho recorden, és la joia de la nostra corona i la imatge amb la qual ens presentem davant del món.