Pancarta en contra de l'obertura d'una gasolinera al Vendrell.

Les gasolineres i el model urbanístic del Baix Penedès

«La proliferació de nuclis apartats i urbanitzacions per tota la comarca ha comportat un ús molt gran del vehicle privat»

Si la cosa no canvia, el Vendrell sumarà en un futur pròxim tres noves gasolineres a dins del seu nucli urbà. La protesta d’un grup de veïns de la zona dels Bulevards ha destapat que hi ha tres llicències en tramitació que s’ubicarien molt a prop les unes de les altres i en zones de molta densitat de població.

És una situació que sobta per diversos motius. Ja d’entrada és força curiós que coincideixin en el temps tres peticions d’obertura d’aquesta mena d’activitat al nucli del Vendrell, que no va precisament mancat de benzineres. També genera dubtes la seva ubicació, tan a prop dels habitatges en casos com el de la carretera de Tarragona o el del carrer de la Cerdanya.

Però en el fons, el que aquesta situació confirma un cop més és que el model de desenvolupament urbanístic del Vendrell i el Baix Penedès no ha estat el millor que es podia seguir. La proliferació de nuclis apartats i urbanitzacions per tota la comarca ha comportat un ús molt gran del vehicle privat.

El mateix passa amb la reconversió de segones residències en primeres, ja que un percentatge molt gran de la població treballa fora de la comarca i s’ha de desplaçar diàriament. Molts ho fan amb el vehicle privat, per comoditat o per les mancances d’un transport públic que, amb la irrupció del coronavirus, ha acabat de rebre el toc de gràcia.

El Baix Penedès no pot esperar més a canviar el seu model urbanístic. No es pot quedar tot en bones paraules i declaracions d’intencions que, sovint, no s’acompanyen de fets. Els municipis han de canviar els seus plantejaments urbanístics perquè deixin de ser expansius, perquè ja són massa dècades seguint una línia que ha derivat en molts dels problemes que té actualment la comarca.

De la mateixa manera, els ajuntaments no s’haurien de limitar a dir que no tenen marge de maniobra per actuar davant aquestes situacions. Les normatives municipals i els plans d'usos permeten fixar limitacions que altres poblacions ja han tirat endavant. Encara que no s’arribi a temps per limitar les actuals obertures, es pot evitar que passi el mateix més endavant. Amb el qual cal actuar ja. A no ser que, realment, això no interessi.