Imatge d'un cambrer amb mascareta servint a la terrassa d'un bar de la plaça de la Font de Tarragona

El govern espanyol vol prohibir fumar a les terrasses

La Comissió de Salut Pública podria aprovar avui la prohibició de fumar, fins i tot amb distància de seguretat

Primer pas per a la prohibició de fumar en terrasses de bars i restaurants en totes les situacions, fins i tot quan es pugui mantenir la distància de seguretat. Així ho proposarà aquesta tarda la Comissió de Salut Pública, on es troben representats tècnics de Sanitat i de les comunitats autònomes. La mesura suposaria un enduriment de la prohibició que ja es va establir a l'agost.

Segons la norma que regeix ara mateix, està prohibit fumar al carrer i a les terrasses si no es garanteix la distància de dos metres. Si s'aprova la nova prohibició, no es podrà fumar en cap cas. Ara mateix hi ha sis comunitats autònomes que prohibeixen el consum de tabac, cigarret electrònic i pipa d'aigua a les terrasses a l'aire lliure amb independència de la distància de seguretat: Balears, Canàries, Cantàbria, Comunitat Valenciana, Astúries i Aragó.

Un nou enduriment de la norma

Mentrestant, altres comunitats estan avaluant la possibilitat d'aplicar aquesta mesura que serà discutida aquesta tarda a la reunió de la comissió sanitària. Cal recordar que aquesta prohibició es basa en les evidències científiques que l'acte de fumar augmenta el risc de contagi de coronavirus, tant per l'expansió dels aerosols com pel contacte de la cigarreta amb la boca, i dels dits amb altres superfícies.

El document que es posarà damunt de la taula especifica que fumar tabac i consumir productes relacionats emet aerosols que podrien contribuir a la transmissió del coronavirus. Sanitat preveu aquesta mesura en el marc del pla de contenció de la pandèmia, i basada en un principi de precaució. Sanitat recorda que, al fumar i exhalar fum, ja sigui de tabac convencional, amb cigarret electrònic o mitjançant estris com pipes d'aigua, s'expulsen gotetes respiratòries de manera similar a parlar tossir, esternudar o respirar, i aquestes poden contenir càrrega viral i ser altament contagioses.

El document, que ha avançat la 'Cadena Ser', afegeix que aquestes gotetes romanen suspeses en l'aire en forma d'aerosol i poden viatjar més lluny que gotes més grans i romandre en l'ambient fins i tot després que la persona ho hagi abandonat. També cal recordar que des de ja fa bastants mesos, la teoria del contagi per via aèria (o sigui, per aerosols) està acceptada com la principal forma de contagi de coronavirus.

L'evidència científica, el detonant

Sanitat defensa la necessitat d'actuar sobre el tabaquisme com a factor de risc de contagi de Covid-19 en un context de pandèmia. És, segons estableix, una forma de controlar l'evolució de la malaltia a Espanya. Sanitat va publicar el novembre de 2020 un informe sobre el risc de transmissió de la Covid-19 mitjançant aerosols, amb un seguit de recomanacions i mesures de prevenció.

La valoració dels experts se sustenta en la transmissibilitat del coronavirus a través dels aerosols, petites gotetes que queden suspeses en l'aire durant hores i que són potencialment contagiosos. Els estudis científics han confirmat que els aerosols poden desplaçar fins a dos metres, i que romanen més temps en l'aire que les gotes grans.

Els tècnics de Sanitat creuen que això demostra el risc de contagi en l'acte de fumar, ja sigui a través de l'exhalació de fum de tabac com per l'ús de dispositius i estris existents. Quan la persona que fuma està contagiada, això eleva el risc de transmissió de la malaltia als altres. Els experts estenen el risc de contagi a les reunions socials, encara que siguin a l'aire lliure.