Imatge d'un home amb mascareta durant el confinament del coronavirus

La nova proposta de quarantena per la covid-19 que es pot aplicar a Espanya

Algunes autonomies obren el debat sobre reduir la quarantena per covid-19 de deu a cinc dies

La quarantena de deu dies per covid-19 pot tenir els dies comptats. Algunes autonomies han plantejat reduir-la a cinc dies davant l'onada de contagis per la variant òmicron arreu de l'Estat. 

En aquest sentit, Madrid ha defensat que seria «raonable» avançar en aquesta direcció, mentre Andalusia ha obert la porta a aquesta mesura i Castella i Lleó ha defensat valorar-la en el marc del Consell Interterritorial de Salut

Sobre aquest aspecte, fonts del Ministeri de Sanitat han explicat a l'ACN, que la mesura s'abordarà al Consell Interterritorial de Salut. Una reunió que es farà el 29 de desembre i que només es parlarà del tema si els consellers en traslladen la proposta. Tanmateix, les mateixes fonts han remarcat que la qüestió no està inclosa en l'ordre del dia de la reunió.

Una quarantena de 5 dies

La variant òmicron està provocant una gran onada de contagis. Tot i això, l'afectació sobre les persones d'aquesta, és molt contagiosa, però afecta en una menor mesura. 

D'aquesta manera, la Comunitat de Madrid defensa adaptar les mesures contra la covid-19 a les característiques de la nova variant. El viceconseller madrileny d'Assistència Sanitària i Salut Pública, Antonio Zapatero, ha assegurat que «semblaria raonable avançar» cap a una reducció del temps en quarantena dels positius en coronavirus, ja que «el període d'incubació és més curt» amb la variant òmicron.

Tanmateix, Zapatero ha dit que abans d'adoptar aquesta decisió cal que s'hi pronunciïn les autoritats sanitàries europees i que hi hagi un acord en l'àmbit estatal en el marc de la Comissió de Salut Pública. En una piulada, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat que «la covid ha de començar a ser tractada d'una altra manera».

El conseller de Salut i Famílies d'Andalusia, Jesús Aguirre, ha obert la porta a valorar la reducció de quarantenes i ha fet referència al cas dels contactes estrets asimptomàtics. Aguirre ha dit en roda de premsa que cal analitzar les variables que fan que la sisena onada sigui «diferent» per la «menor virulència» d'òmicron.

D'altra banda, el portaveu del govern de Castella i Lleó, Carlos Fernández Carriedo, ha defensat que cal escoltar les recomanacions dels científics i ha defensat que és una decisió que ha de ser «homogènia» i «comuna» al conjunt de l'Estat espanyol i, per tant, que s'abordi al Consell Interterritorial de Salut.