Joan Carles I de Borbó, que des del passat mes d'agost resideix als Emirats Àrabs, ha fet una segona regularització a Hisenda de més de quatre milions d'euros per rendes no declarades durant diversos exercicis que sumen més de vuit milions de pagaments en espècies, segons han avançat el diari 'El País' i el digital 'El Español'. En concret, el rei emèrit ha presentat una declaració voluntària davant l'Agència Tributària per vuit milions d'euros en pagaments en espècie, especialment viatges en avions privats pagats fins al 2018 per la fundació Zagatka, propietat d'Álvaro d'Orleans, cosí llunyà del Borbó.
Els pagaments s'haurien efectuat fins al 2018, amb posterioritat a l'abdicació en Felip VI el juny de 2014, moment en què Joan Carles I va perdre el privilegi de la inviolabilitat que tenia com a cap d'Estat. El rei apareixeria com a beneficiari d'aquesta fundació. La Casa Reial va explicar que el rei emèrit desconeixia aquesta informació, afegint que, si efectivament era així, renunciava a ella. Així, el passat mes de juny la fundació va modificar els seus estatuts i va suprimir el rei emèrit i els seus tres fills com a beneficiaris. Des de llavors només figuren com a únics beneficiaris dels seus fons Álvaro d'Orleans i el seu fill Andreu, segons el diari 'El País'.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
Segona regularització davant Hisenda del rei Joan Carles I
En aquest sentit, cal recordar que el rei emèrit ja va presentar una declaració davant l'Agència Tributària per regularitzar la seva situació fiscal el passat mes de desembre, quatre mesos després de la seva sortida d'Espanya, en relació amb l'ús de targetes bancàries per part de Joan Carles I i alguns dels seus familiars, que es pagaven amb fons opacs de l'empresari mexicà Allen Sanginés-Krause, que està sent investigat per la Fiscalia del Tribunal Suprem.
A principis del mes de novembre, la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, va revelar l'existència d'una tercera investigació relativa a rei emèrit, i de la qual s'ocuparà la Fiscalia del Tribunal Suprem amb la col·laboració del fiscal en cap Anticorrupció, Alejandro Luzón. Aquesta tercera línia d'investigació s'uneix a les altres dues ja obertes al rei emèrit, la primera per possibles comissions procedents de l'AVE a la Meca i que previsiblement serà arxivada pel que fa al pare de Felip VI per no trobar indicis.
El segon expedient és el relatiu a pagaments amb una targeta de crèdit dels que es podrien haver beneficiat Joan Carles I i altres membres de la seva família sense ser titulars del compte associat a aquest mitjà de pagament.