Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Comandaments de diferents vídeoconsoles

Els esportistes es passen als videojocs per mantenir l’essència de la competició durant el confinament

Davant l’absència dels esports reals pel confinament, els protagonistes i professionals de les seves disciplines agafen el comandament de les videoconsoles per seguir competint entre ells

Comandaments de diferents vídeoconsoles
La videoconsola Nintendo Switch i els comandaments d'una Xbox One i una PlayStation 4 | Joan Alfons López

La suspensió de tots els esports per l’estat d’alarma  decretat des del govern central ha deixat un profund i irreparable forat per als amants de la competició. Quelcom habitual els caps de setmana com veure un partit de futbol, una cursa de motor o altres disciplines esportives és quelcom que s’ha perdut fins que es controli  i es redueixi  considerablement l’expansió del Covid-19. Tot i que no és possible veure i viure competicions de veritat, en les darreres jornades està guanyant força la competició virtual.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Concretament l’emulació  de duels entre esportistes professionals mitjançant els videojocs. Futbolistes de debò agafant el comandament d’una videoconsola per enfrontar-se a un jugador d’un altre equip o pilots de Fórmula 1 o Moto GP emulant la seva habilitat sobre l’asfalt mitjançant una PlayStation. L’oci virtual, el popularment atribuïble a nens petits i joves sota el fals dogma que tots els videojocs són violents, travessa fronteres i aprofita l’obligat confinament per començar a expandir-se entre totes les poblacions i augmentant els jugadors i també els espectadors.

Futbol, Formula 1 i MotoGP, els primers en sumar-s’hi

Des de l’inici del confinament, no han estat pocs els esdeveniments esportius reals que s’han passat, amb major o menor fidelitat, a la seva rèplica virtual. En futbol destaca LaLiga Santander Challange, torneig ideat pel mediàtic Ibai Llanos que ha aconseguit ajuntar divuit jugadors de diferents equips de Primera Divisió per enfrontar-se en un torneig retransmès per les plataformes digitals i per empreses com Movistar i que va comptar amb el contundent suport de LaLiga que presideix Javier Tebas. El resultat, sense precedents. Una audiència  de més d’un milió d’espectadors i la recaptació d’uns 180.000 euros que seran donats íntegrament a la lluita contra el coronavirus. El pròxim en afegir-se a la simulació de l'esport rei serà la Segona B i el Nàstic hi serà present amb Pol Ballesteros.

Aquest passat cap de setmana també se sumava a l’esport digital la Fórmula 1 i alguns dels seus integrants. Organitzat per Liberty Media, diferents pilots com  Nico Hülkemberg o Esteban Gutiérrez van formar part d’una cursa que es va endur el xinès Guanyu Zhou, competidor de F2 en la vida real. La transmissió va comptar amb la narració i els comentaris de Lando Norris, pilot de McLaren i Paul Chaloner van reunir a més de 53.400 persones en directe observant l’esdeveniment que va durar catorze voltes al circuit de Barhéin.

El darrer que se sumarà a la cita virtual és el campionat de Moto GP. Serà diumenge a partir de les 14.00 hores quan pilots com Fabio Quartararo, Maverick Viñales, Álex Rins, Marc i Àlex Márquez, entre altres, es reuniran mitjançant el videojoc MotoGP 19 per disputar sis voltes al GP d’Itàlia en el circuit de Mugello. Organitzat per Dorna Sports, empresa darrera del mundial de motos en la vida real, escuderies com Honda, Yamaha, Aprilia, Suzuki, Yamaha Petronas SRT, Tech3 KTM i Pramac Ducati estaran representades amb uns pilots que es disputaran els llocs de sortida amb una qualificació de cinc minuts que es realitzarà abans de la cursa definitiva. L’esdeveniment es podrà seguir a motogp.com, DAZN i xarxes socials com Youtube.

L’oci digital augmenta amb el confinament

Segons un estudi de l’Universitat Oberta de Catalunya (UOC), el consum de videojocs i plataformes d’streaming de vídeo per internet s’ha disparat. Sònia Pineda, professora col·laboradora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, afirma que «el confinament pot augmentar l'ús de videojocs d'exercicis, tant en població habitualment més sedentària com sobretot aquella de naturalesa més activa, doncs són una bona solució perquè permeten practicar activitat física intensa en un espai reduït». Exemples com el joc Ring Fit Adventure la videoconsola Nintendo Switch ha disparat la seva valoració ara que la gent necessita exercitar-se a casa.

Qui sap si el confinament obligatori pel coronavirus pot fer canviar la percepció de part de la societat sobre una mena d’oci que vol trencar barreres i fer un pas més en el seu establiment com un consum habitual en les noves generacions.