Les anelles olímpiques.

El COI es planteja ajornar els Jocs Olímpics de Tòquio i prendrà una decisió en un mes

El Comitè Olímpic Internacional canvia de postura després de la pressió dels esportistes i les seves federacions i es planteja ajornar la cita a Tòquio. En quatre setmanes es pronunciarà

Quatre setmanes. Aquest és el temps que es dona el Comitè Olímpic Internacional per prendre una decisió sobre el futur dels Jocs Olímpics que s’han de celebrar, a hores d’ara, del 24 de juliol al 9 d’agost a Tòquio (Japó). La crisi planetària al voltant del coronavirus i la pressió dels esportistes i les seves federacions a l’organisme organitzador de l’esdeveniment esportiu més gran del món han provocat que aquesta hagi canviat d’opinió i de negar-se en rotund a ajornar els Jocs hagi passat a demanar quatre setmanes per prendre una decisió definitiva.

Les federacions pressionen

El confinament que es viu en diferents punts del planeta per evitar l’expansió i la propagació entre la població del Covid-19 està impedint a bona part dels esportistes participants a Tòquio poder entrenar-se amb unes condicions decents per mantenir el seu exigent nivell. La setmana passada parlàvem amb Marta Galimany i deixava clar que qualsevol entrenament que es faci des de casa és insuficient en qualsevol disciplina.

Ella, amb la disciplina atlètica de marató, ho nota: «Estem fent entrenaments de manteniment, el bàsic. Tinc una cinta de córrer però és molt bàsica». Com ella, desenes i centenars d’esportistes a escala mundial que han pressionat a les seves federacions per a què es faci arribar a les més altes instàncies olímpiques el malestar per impedir una de les claus d’una competició així: la igualtat de condicions a l’hora de competir.

El COI demana temps

El Comitè Olímpic Internacional va decidir reunir-se aquest diumenge de forma telemàtica i es va prendre la decisió de guanyar temps. Concretament quatre setmanes, després del comunicat realitzat per l’estament presidit per Thomas Bach: «A la llum de l'empitjorament de la situació en l'àmbit mundial, l'Executiva ha fet el primer pas en la planificació de possibles escenaris alternatius. El COI, en cooperació amb el comitè organitzador, les autoritats japoneses i les de Tòquio, iniciarà converses per completar la seva avaluació de la ràpida evolució de la situació sanitària mundial i les seves repercussions en els Jocs, inclosa la hipòtesi de l'ajornament», informaven en les darreres hores mitjançant un extens comunicat oficial.

D’aquesta manera es guanya temps per veure quin és l’avanç del coronavirus i per preparar un pla B i negociar amb elements tan importants com les federacions internacionals i els contractes de patrocini o retransmissions televisives. Sobre la taula existeixen diferents opcions: l’ajornament d’un mes per celebrar els JJOO del 25 d’agost al 6 de setembre  quan s'han de celebrar els Jocs Paralímpics on hi serà el reusenc Gerard Descarrega, l’ajornament al mes d’octubre  o enviar l’esdeveniment esportiu a l'any 2021 o 2022, havent de negociar l’impacte en altres competicions mundials previstes per aquelles dates. Marta Galimany, única esportista del Camp de Tarragona en tenir un bitllet assegurat per als Jocs.

Sigui com sigui, el COI s’enfronta a un dels moments més delicats dels seus 125 anys. L’estament, amb seu a Lausana (Suïssa), ha guanyat temps al rellotge i l’ha d’aprofitar. Comitès com l'australià o el canadenc ja han avisat que si els JJOO se celebren aquest estiu, els seus esportistes no hi aniran. Pressió extrema per a una situació extrema. Fins que no hi hagi una decisió final del COI, el món esportiu quedarà a l’espera d’una anhelada resposta.