L'Escuderia Baix Camp va decidir tornar a l'activitat l'any 2015 i ho va fer per intentar deixar petjada. Quatre anys després del seu despertar, l'entitat automobilística del nostre territori comença a recollir la bona feina recent i treballa intensament per oferir el pròxim 8 i 9 de novembre la millor versió possible del Rally Costa Daurada Legend Reus, competició que aplega cotxes de més d'un quart de segle per fer les delícies dels nostàlgics i il·lustrar els més novells amb el motor de fa uns anys. TarragonaDigital ha volgut conversar amb Jaume Miret, actual president de l'entitat del nostre territori, per repassar l'estat de salut d'un club que no ha tornat únicament per constar-hi. Ha tornat per recuperar una passió adormida en els amants de l'automobilisme clàssic a casa nostra.
Tota història té un inici
Per trobar el punt inicial de l'Escuderia Baix Camp cal remuntar-se als anys 80 del segle passat. Un grup d'amants de l'automobilisme va decidir crear un club a Reus amb l'objectiu d'organitzar curses i donar suport als pilots. Concretament va ser l'any 1981 quan es va fer el pas i va néixer l'entitat, un club sense ànim de lucre on els socis comparteixen la seva afició pel motor. Amb l'objectiu de promocionar l'automobilisme esportiu, l'organització de proves, la formació, el suport i l'assistència als nostres equips, l'Escuderia Baix Camp va esdevenir un referent de l'automobilisme esportiu al sud de Catalunya durant els anys 80 amb la creació d'esdeveniments com el I Ral·li Baix Camp de Clàssics Esportius l'any 1981 o la I Pujada en Costa a Mont-ral, primera gran competició organitzada l'abril del 82.
Trams mítics com La Mussara, Prades, Gratallops, Colldejou, Mont-ral, Capafonts o La Riba van ser testimonis del pas a tota velocitat del Porsche 911 de Riberaigua, el Renault Alpine de Melús o l'Alfa de Gratacós, entre molts d'altres. Al voltant de 40 pilots, entre els anys 1982 i 1988, van portar el nom de l'escuderia a diverses proves dels campionats d'Europa, d'Espanya i de Catalunya en les especialitats de ral·li, muntanya i kàrting.
Ara bé, els principals socis que van iniciar el projecte com a un entreteniment van veure com els deures de la vida els hi robava temps per dedicar al món del motor. Per aquest motiu, l'Escuderia Baix Camp va anar minvant la seva activitat fins a arribar a un punt on, tot i no desaparèixer mai ni cessar la seva activitat per complet, va quedar adormida i bategant de forma molt lenta fins al 2015. Temps abans, alguns dels socis més antics com Pep Ramos, Pere Basora, Pere Estrems, Carlos Joanpere i David Abelló van decidir reactivar l'activitat organitzativa i amb l'ajuda de Josep Masdeu, actualment vicepresident esportiu de la Federació Catalana, i altres persones com l'actual president de l'Escuderia, Jaume Miret. La il·lusió dels socis que van veure brillar l'equip tornava a créixer i, amb l'entrada de noves persones a l'entitat, el projecte va començar a guanyar pes.
Una d'aquestes va ser Jaume Miret, qui va accedir al màxim càrrec fa tres anys després d'una vida professional allunyada del Baix Camp: «He estat amant del motor i he estat vinculat amb el món com a enginyer de sistemes. L'any 2015 van contactar amb mi per fer la primera edició del Ral·li Costa Daurada Legend, esdeveniment que des del 2018 compta amb el suport de l'Ajuntament de Reus», explica el mateix Miret.
El club creix any rere any
Quelcom important a recuperar i potenciar en l'Escuderia Baix Camp era la massa social que l'apassiona aquest esport. Després de la reactivació del vessant organitzatiu del club, l'entitat ha crescut a un bon ritme i actualment disposa d'uns 150 socis, 60 dels quals són pilots o copilots que aporten una trentena de vehicles a l'entitat: «Per una escuderia com la nostra, aquest és un bagatge molt important», assegura el president Jaume Miret. A més, aquests pilots competeixen al llarg d'una temporada en entre tres o cinc ral·lis o pujades en costa dins de campionats de Catalunya, tot i que també surt fora del territori: «Habitualment participem a Castelló amb el Ral·li Costa d'Azahar i a l'Aragó amb el Ral·li de Barbastro», competicions organitzades per escuderies amigues i amb els quals intercanvien cops de mà.
L'activitat a les carreteres no es queda curta, com tampoc ho fa l'ampli ventall de perfils de pilots i copilots i socis de l'entitat: «El 60% dels socis formen part de l'etapa antiga de l'escuderia i un 40% corresponen a la nova captació», explica Miret. El president dels del Baix Camp es mostra molt satisfet perquè «hi ha socis i pilots molt joves. Alguns tenen entre divuit i 25 anys, estan molt il·lusionats i tenen ganes de tirar-ho tot endavant». Aquest és un clar exemple que el territori té una passió latent pel motor més local: «En un radi de 60 km, som quatre les escuderies que estem actives i organitzant esdeveniments. L'esponsorització va molt dirigida cap a l'esport de pilota i si no ets F1 o WRC, és complicat. Estic convençut que amb més suport institucional, el suport social seria més gran».
L'encant dels vehicles clàssics
L'Escuderia Baix Camp compta amb una trentena de vehicles que formen part de les competicions on s'apunten els pilots federats. Uns vehicles clàssics que han de complir diferents requisits per ser acceptats i aptes per a competir. El primer i més important és que el cotxe ha de tenir més de 25 anys. Això ja suposa haver de tenir un vehicle antic i en bon estat per a què pugui sortir a la carretera: «Costa mantenir-los per a què corrin, s'ha d'anar molt amb compte i saber on estan els límits perquè tenen característiques de fa 25 anys i has de saber que portes entre les mans quan no disposes d'assistències, sistemes hidràulics i els pedals van com van. No és el mateix portar un cotxe d'aquests que un dels de darrera generació», reconeix Jaume Miret.
El vehicle transmet un gran encant quan surt a córrer, alè que augmenta que competeix per certes rutes i trams: «Aquesta escuderia té un component romàntic molt important, ho dic en majúscules. Agrupem vehicles en condicions determinades (amb modificacions existents en l'època del vehicle), persones totalment transversals com metges, administratius, operaris d'empresa, estudiants i un llarg etcètera. A més, utilitzem trams en els ral·lis que s'han utilitzat en els campionats d'Europa i del Món en els anys 80». Miret transmet passió quan parla de la visió de l'espectador: «Els cotxes del Mundial corren molt més que els nostres, els veus passar i quasi no els identifiques.
No diferencies un Ford d'un Citroen o d'un Peugeot. En canvi, veus passar els vehicles clàssics i identifiques un Volvo, un Renault, un Alpina, un Lancia o un 600». I el més curiós de tot plegat són aquells que, per edat, no poden gaudir al 100% d'aquest encant perquè no tenen el factor nostàlgia: «Dels 60 pilots, la meitat tenen entre 50 i 60 anys, un quart estan per sobre dels 30 i un altre quart no hi arriba».
Present i futur de l'Escuderia
Fa poques jornades, l'Escuderia Baix Camp va celebrar la seva assemblea de socis anual i va analitzar el present i el futur de l'entitat amb una idea clara: avançar a poc a poc però amb pas ferm. L'entitat presidida per Jaume Miret vol consolidar el Ral·li Costa Daurada Legend Reus que aquest 8 i 9 de novembre del 2019 viurà la cinquena edició i ho vol fer reforçant la imatge cap a l'exterior: «Volem incorporar pilots i copilots de fora del territori. Des de França i Bèlgica tenim confirmada la presència de pilots amb vehicles molt singulars. Volem donar una visió internacional pel mateix ideal de l'Escuderia i perquè quan parlem amb les entitats que ens ajuden a seguir endavant, un dels arguments que els expliquem és la visibilitat que tindrà el territori fora de les nostres contrades», explica Miret.
Pel que fa al factor esportiu de la pròxima edició del Ral·li Costa Daurada Legend Reus, s'està treballant en la confecció d'aquest i no es poden anunciar encara oficialment les novetats però sí que s'està estudiant la possibilitat d'incloure trams urbans a la capital del Baix Camp per a què la ciutadania pugui gaudir de l'espectacle sense la necessitat d'allunyar-se de casa.
Un dels factors que vol millorar l'entitat és treballar l'oferta per als competidors estrangers, barrejant la competició nua i crua amb tot allò que té el territori per oferir en el vessant cultural, gastronòmic i d'oci: «Volem fer un paquet per a què gaudeixin el pilot, el copilot i les famílies que els acompanyen. Coneixem el territori i les eines que l'entorn de Reus, Tarragona i més localitats ens ofereixen. Enguany encara no ho hem pogut potenciar però l'any vinent creiem que podrem aplicar-ho».
Miret no dubta en reconèixer que l'Escuderia i tot allò que l'envolta està creixent i que d'aquí a poc temps caldrà realitzar un plantejament per professionalitzar els estaments del club per poder explotar tot el potencial que té: «No descartem professionalitzar-nos si l'evolució segueix com fins ara. Volem un màrqueting inclusiu amb el territori i això no es fa d'un dia per l'altre. La Junta és petita, som amateurs i li robem hores a la nostra vida però hem d'anar pas a pas i consolidar-ho tot», sentencia Jaume Miret.
L'Escuderia Baix Camp torna a bategar i aspira a fer-ho amb la mateixa o més força que en el passat. Fins aleshores, l'olor de benzina i l'encant dels vehicles és el pa que dona força a una entitat que vol deixar marca sobre l'asfalt. I va camí d'aconseguir-ho.