Els 11 millors vins de Tarragona per menys de 11 euros

Els cellers més innovadors i biodinàmics ens descobreixen vins excel·lents de Tarragona a preus imbatibles que donen molt més del que costen.

3. Tuets Chenin Blanc 

 

Mas Tuets és un hostal rural al Pont d'Armentera, a l'extrem nord del Camp de Tarragona, arrecerat entre el Montmell i l'estret de Cabra però a només quinze quilòmetres de Valls. La finca, des de fa un temps, també produeix vins de manera natural i amb poques ampolles, però d'un caràcter singular. Les vinyes estan a gairebé 600 metres d'altitud, inusual a Tarragona. Per sota de 10 euros podem trobar monovarietals de Parellada, Garnatxa blanca i aquest que ens ocupa. 

Un Chenin blanc sorprenent d'un groc brillant, untuositat i acidesa, amb records de mango i pinya madura, però també amb tocs anisats i herbacis. Un vi desconcertant i saborós. 

4. L'efecte volador 

L'efecte volador
L'efecte volador | Cedida

 

Anem fins a Marçà, al Priorat on hi trobem a Josep Grau, un ex broker que ara fa vi a la D.O. Montsant. Compta amb 26 hectàrees d'on n'extreu fins a cinc referències. Totes a partir de cultiu orgànic i treball manual. 

L'Efecte Volador és un negre jove fet de vinyes de garnatxa i samsó d'entre 15 i 35 anys. En resulta un vi fresc i fluid, de color brillant i amb notes de fruits vermells i violetes. Un negre amigable per no parar de beure'n. Es pot trobar amb facilitat, fins i tot en grans superfícies, entre 8 i 10 euros. 

 

5. Camí de Sirga escumós 

Camí de Sirga
Camí de Sirga | Celler Pedrola

 

A la ribera de l'Ebre, encara que no se sàpiga gaire, també es fa vi. De fet, se n'havia fet sempre per al consum propi però Celler Pedrola, a les envistes del Castell de Miravet i tocant el riu, comercialitza de fa pocs anys vins de qualitat acollits a la D.O. Tarragona. 

Entre ells, el més sorprenent, Camí de Sirga (en homenatge a l'obra de l'escriptor ebrenc Jesús Moncada), un dels millors vins escumosos de la Tarragona. A partir de Macabeu i Sauvignon blanc s'elabora aquest vi fresc i divertit, però amb una complexitat amagada. 

6. Atrepat

Atrepat
Atrepat | Cedida

 

La Conca de Barberà és una comarca vinícola des de temps immemorials, on s'hi ha plantat desenes de varietats. Però si una és autòctona i característica de la zona és el trepat, un raïm autòcton i que només es produeix als seus cellers. El trepat fa un vi lleuger, afruitat i àcid, de poca graduació, molt diferent dels vins negres de Tarragona més habituals. 

Entre ells, el celler Molí dels Capellans, entre Pira i Barberà de la Conca, que fa tres vins amb trepat. El més jove és aquest Atrepat, un vi molt fàcil de beure que ensenya totes les virtuts d'aquesta varietat de raïm. 

 

7. Can Sumoi Perfum 

Perfum
Perfum | Can Sumoi

 

Els cavistes de Raventós i Blanc estan al darrere d'aquest projecte que, a diferència dels anteriors, no pretén fer vins d'autor sinó arribar a un públic més gran. Darrere de la gran campanya de promoció i comercialització de Can Sumoi, però, hi ha una aposta pel vi d'altura de vinificació natural  però amb una producció més elevada del que se sol trobar en aquest tipus de producte. 

Les vinyes de Can Sumoi es troben al mig del Montmell, el Marmellar i la Serra de l'Home, entre els municipis de Sant Jaume dels Domenys al Baix Penedès i el Pla de Manlleu a l'Alt Camp. I donen vins com aquest Perfum, un vi blanc molt agradable de factura biodinàmica, molt aromàtic i fet a partir de Parellada, Macabeu i Moscatell. 

Can Sumoi 

8. Bàrbara Forés Rosat 

 

Bàrbara Forés rosat
Bàrbara Forés rosat | Cedida

 

Un clàssic ja de la Terra Alta, el Celler de Bàrbara Forés que a banda de les seves particulars garnatxes negres i blanques també ens ofereix aquest altre perfil més lleuger.

Sense deixar de ser un vi de força i graduació, la carinyena i el sirà matisen el rosat del celler ien fan un vi fresc i sucós, amb una acidesa i dolçor que fa pensar en maduixes, gerds o groselles.  Un vi ideal per acompanyar els capvespres d'estiu. 

Bàrbara Forés 

9. Fristyle 

D.O. Montsant
D.O. Montsant | Celler Comunica

 

Tornem a la D.O. Montsant per trobar-nos el Celler Comunica de Falset, el projecte propi de Pep Aguilar i Patri Morillo després d'haver treballat com a assessors en diversos cellers. Comunica es caracteritza per fer vins de poca extracció i poca intervenció en general, buscant que es puguin beure amb facilitat i amb poc grau però amb tota l'expressió del Montsant. 

Fristyle és un cupatge amb preeminència de la garnatxa negra, de molta vivacitat i expressió lliure d'una vinya molt vella (de fins a 80 anys) plantada en sòl granític. Un dels millors vins de Tarragona per menys de 10 euros, sens dubte. 

Celler Comunica 

10. Te la dedico 

Te la dedico
Te la dedico | Cedida

Vins del Tros és un sinònim de vins de qualitat de la D.O. Terra Alta. Un projecte de l'enòleg Joan Ramon Bada i el viticultor Josep Arrufat que va voler tirar endavant un celler a Vilalba dels Arcs que reflectís tota l'essència de les vinyes velles de garnatxa. 

Fruit d'això, elaboren uns fantàstics i poderosos negres de caràcter però també uns blancs destacables com aquest Te la dedico, vibrant i cremós, amb el record elegant de la llimona i les flors. El resultat d'unes vinyes de garnatxa blanca de 50 anys i un toc de chenin blanc, veremades a mà i brisat en les seves lies. 

Vins del Tros 

11. Vinyater 

Vinyater
Vinyater | Dasca Vives

 

Vinyater és el primer pas per entrar als vins de Dasca Vives, un celler de Valls que treballa en cinc finques de l'Alt Camp i fa bandera de la pagesia familiar ecològica.  A més a més del vi, la família Dasca Vives també fa most i oli. 

Aquest és un vi blanc ecològic monovarietal de vinyater, una varietat de raïm autòctona de l'Alt Camp recuperada pel celler amb vinyes de 35 anys i amb llevats propis. També per sota dels 10 euros, trobem l'Ancestral, un escumós fet de la manera tradicional amb cartoixà. O el Xerric brisat i amb sis mesos de criança. I per una mica més, podem tastar la magnífica Malvasia de Sitges.