Les pluges deixen fins ara més de 140 l/m2 i poques incidències a l’Ebre

L’aigua ha arribat a gran part de la meitat sud de Catalunya a l’espera que les precipitacions continuïn aquest divendres i s’acumulin registres importants a tot Tarragona

El temporal de pluja continua aquest divendres afectant la meitat sud de Catalunya. La zona on més ha plogut és a les Terres de l’Ebre, tot i que aquest matí hi ha hagut una pausa en les precipitacions. S’han recollit més de 140 l/m2 als Ports, mentre que els xàfecs intensos també han arribat a la resta de Tarragona, sud de Lleida i sud de Barcelona.

En general hi ha hagut poques afectacions a causa de la pluja, però s’han hagut de suspendre de manera preventiva 5 rutes de transport escolar a la comarca del Montsià. Concretament, 3 línies de transport especial a Amposta i dues de primària i secundaria a Ulldecona. A les carreteres, s'ha hagut de tallar la TV-3146 a Vila-seca en els dos sentits per aigua a la calçada, mentre que  l'augment del cabal de la Riera de la Bisbal al seu pas pel Vendrell ha obligat a tallar diverses vies al municipi i a Sant Salvador. També s'ha tancat l'accés a la Cala Berenguer de Comarruga i l'avinguda Brisamar per acumulació d'aigua. 

Els passos subterranis de l'estació de tren d'Altafulla també han quedat negats d'aigua. Per la seva part, els Bombers no han hagut de fer cap sortida per la pluja per ara, però han hagut de rescatar un gos que havia estat arrossegat per la riera a Cambrils. Protecció Civil, que té activat el Pla Inuncat i Pla Ventcat, demana màxima prudència a la població.

La Riera de la Bisbal al Vendrell ha obligat a tallar diverses vies
La Riera de la Bisbal al Vendrell ha obligat a tallar diverses vies | Tarragona Digital

 

Malgrat la pausa de la matinada i matí a les Terres de l’Ebre, les pluges seguiran caient en aquesta zona avui, així com a la resta de comarques de Tarragona. Localment, es poden acumular entre 100 i 200 l/m2 en tot l’episodi i els xàfecs poden ser intensos o molt intensos. La pluja pot arribar al llarg del dia a més punts de Catalunya, especialment al sud de Lleida i a l’àrea de Barcelona, mentre que seguirà el temporal de vent de gregal i mala mar. 

Més de 140 l/m2 als Ports

El registre més important d’aquesta gota freda a Catalunya està sent, de moment, el de la zona dels Ports, on s’han assolit els 146 l/m2. També han caigut quasi 100 l/m2 a altres punts de l’Ebre, mentre que a Tarragona i altres comarques s’han superat també els 20 l/m2 amb facilitat. Aquests són els registres més destacats fins ara d’aquest episodi:

 • Ports: 146 l/m2
 • Ulldecona: 97 l/m2
 • Alcanar: 86 l/m2
 • Horta de Sant Joan: 73 l/m2
 • La Selva Del Camp: 66 l/m2
 • La Mussara: 56 l/m2 (215 en l’última setmana)
 • L’Albiol: 54 l/m2 (243 en l’última setmana)
 • Constantí: 50 l/m2
 • El Vendrell: 39 l/m2
 • Reus: 36 l/m2
 • Tarragona: 30 l/m2

Temporal molt dur al País Valencià

Tot i els aiguats a les Terres de l’Ebre, la zona més castigada pel temporal està sent València i Castelló, on hi ha hagut nombrosos problemes pels més de 200 l/m2 caiguts en alguns llocs. Els serveis d’emergència han hagut de fer moltes sortides per inundacions i cotxes atrapats, almenys 70 persones han estat evacuades a pavellons esportius i hi ha nombroses carreteres tallades o afectades per la forta pluja. 

Fins ara, han caigut 246 l/m2 a Benicarló, 188 a Torreblanca, 176 a Sueca, 172 a Almenara o 161 a València ciutat. Aquestes són algunes de les imatges que està deixant el temporal al País Valencià, on avui s’hi espera més aigua i no es descarta assolir els 300 l/m2, el pitjor temporal de l’última dècada: 

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores, s’espera que la pluja s’intensifiqui a les Terres de l’Ebre i a Castelló, mentre que també s’espera aigua a gran part de Tarragona, podent arribar al llarg del dia al sud de Lleida i de Barcelona. Localment, es podran assolir els 200 l/m2 i cauran xàfecs molt intensos.  També seguirà el temporal de vent de gregal a gran part de Catalunya amb algunes ràfegues entre els 60 i els 80 km/h, així com la mala mar amb onades entre els 3 i 5 metres d’altura.