Imatge de les inundacions a les Cases d'Alcanar.

Greus inundacions a Alcanar i l'Ebre: més de 200 l/m2 acumulats i grans destrosses

Protecció Civil ha activat avisos de situació meteorològica de perill per acumulació de pluja, s'ha passat a l'alerta del Pla Inuncat i s'ha tallat l'autopista AP-7 i la N-340

ACTUALITZACIÓ 14:45 |  Cap a dos quarts de tres del migdia, les fortes precipitacions produïdes al Baix Ebre i el Montsià  han avançat cap al nord  i han deixat enrere destrosses, talls de llum i talls de trànsit, tot plegat amb el Pla Inuncat activat. Les xifres de precipitació que ofereix el Servei Meteorològic de Catalunya demostren que la comarca més meridional del país ha estat la més afectada.

A Alcanar  s'han assolit els 216,6 litres per metre quadrat de precipitació acumulada i els 77,7 mil·límetres en tan sols mitja hora. Als Alfacs, l'acumulació ha estat menor, però en tan sols un minut s'han registrat 4,4 mil·límetres de precipitació màxima. La zona sud del Delta de l'Ebre fins arribar a Ulldecona ha estat la més afectada. Al Parc Natural dels Ports,  la precipitació ha estat de 26 litres per metre quadrat.

Les precipitacions d'aquest matí han quedat encallades a les Terres de l'Ebre i han caigut amb una intensitat extrema i accentuada una vegada més, especialment al Baix Ebre i el Montsià. Alcanar i Sant Carles de la Ràpita han estat algunes de les localitats més afectades, ja que és a la zona sud del Delta on encara ara la pluja ha estat més intensa. A la vora de la una del migdia els aiguats han assolit els 150 litres per metre quadrat, fins al punt que se n'estan assolint més de 200 a Alcanar, segons l'estació meteorològica que consta a Meteoclimatic.

Pla Inuncat activat, talls de llum, peticions de zero mobilitat i AP-7 i N-340 tallades

De fet, s'espera que des d'avui fins a la matinada de demà una línia de precipitacions creuï gran part de Catalunya i colpegi amb més força les Terres de l'Ebre, Ponent i el Pirineu. A Alcanar, s'ha registrat una intensitat màxima de 77,7 mil·límetres en mitja hora i de 4 en un minut.

Per tot plegat, Protecció Civil ha activat avisos de situació meteorològica de perill molt alt per l'acumulació de pluja, s'ha passat a l'alerta del Pla Inuncat  i s'ha tallat el trànsit  l'autopista AP-7, la N-340 entre Amposta i Alcanar i la TP-3318 a Ulldecona. A més, s'han produït talls en el subministrament elèctric, per la qual cosa fins a 10.000 persones s'han quedat sense llum. Actualment, 5.500 estan afectades.

Protecció Civil ha demanat evitar la mobilitat en aquestes zones les properes dues hores, atès que les pluges poden seguir sent intenses. S'han produït 126 avisos, 96 dels quals es concentren a Alcanar, i un altre dels quals ha estat de dues persones que han quedat atrapades en un vehicle amb dos gossos. De fet, a Alcanar, l'Ajuntament i la Policia Local han demanat «mobilitat zero» i han recomanat que ningú surti de casa. A les Cases d'Alcanar s'estan produint inundacions greus a la zona del passeig i el port. 

El comitè tècnic del Pla Inuncat es reuneix d'urgència

Protecció Civil, els Bombers, el Servei Meteorològic de Catalunya, els Mossos d'Esquadra, els Agents Rurals, el Servei Català de Trànsit, el Sistema d'Emergències Mèdiques, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre s'han reunit d'urgència per organitzar el dispositiu de seguretat  arran dels aiguats, que cada vegada es produeixen amb més freqüència i virulència a la zona. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, presideix la reunió del comitè tècnic del Pla Inuncat.

La primera gota freda o DANA abans de l'arribada de la tardor

Aquesta és la primera gota freda que descarrega aiguats a la Península ara que comença a acabar-se l'estiu. Han caigut a tot el nord-est, al sistema ibèric i la vall del riu Ebre, especialment a Navarra, l'Aragó i Catalunya. La gota freda o depressió aïllada en nivells alts (DANA), tal com és coneguda pels meteoròlegs.

Són un tipus de pertorbació atmosfèrica extratropical —és a dir, que se sol produir a latituds mitjanes— que provoca precipitacions violentes i locals que afecten superfícies reduïdes durant unes hores o dies, i que poden anar acompanyades de calamarsa, llamps o vent.